Blink Nederlands
PLOT26 | vmbo & onderbouw havo/vwo
Zo werkt Blink Nederlands
Meeslepende verhalen verhogen de leesmotivatie
Blink Nederlands is een flexibele methode Nederlands voor vmbo en onderbouw havo/vwo. De methode geeft de lessen vaart met meeslepende verhalen, die passen bij wat jouw leerlingen bezighoudt en meemaken.
De lesmethode is opgebouwd uit drie soorten lessenseries: bij een verhaal, over vaardigheden en vrije ruimte.
Jouw leerlingen kunnen daarnaast aan de slag met extra tools zoals het online leesplatform de Blinkotheek, de Toolbox (een online databank met alle theorie), de Spellingapp en de app werkwoordspellen. Je bepaalt zelf hoe je je lessen hiermee vormgeeft.
“Wat een vette modules! Echt heel gaaf!”
Loes Griffioen, docent op het Sint Lucas in Eindhoven
Opbouw lessenseries Blink Nederlands
1. Lessenseries bij een verhaal
Verhalen komen in de klas tot leven – je leerlingen gaan écht op het puntje van hun stoel zitten. Ze worden meegezogen in een stroom van fictieve gebeurtenissen, doordat de verhalen ook een rol krijgen in hun eigen wereld. De hoofdpersoon vraagt bijvoorbeeld jouw leerlingen om hulp. Door samen problemen of raadsels op te lossen, houden je leerlingen zelf het verhaal op gang.
Ook moeten ze verschillende (taal)vaardigheden inzetten. Alle vaardigheden voor het vak Nederlands worden hierbij op een logische manier met elkaar gecombineerd.
2. Lessenseries over vaardigheden
Leerlingen verdiepen bij deze lessen (bewust) hun kennis en ontdekken de samenhang van diverse vaardigheden. De focus ligt hierbij steeds op één vaardigheid, maar de andere vaardigheden spelen ook een rol. Leerlingen ontdekken zo dat ze de ene vaardigheid nodig hebben bij het leren van de andere.
Als docent zit jij aan het roer. Je kunt deze lessenseries geheel naar eigen inzicht inzetten óf de door Blink Nederlands uitgestippelde route aanhouden.
3. Vrije ruimte
Blink Nederlands biedt extra lessenseries en materialen aan voor de vrije ruimte. De lessenserie ‘Poëzie: de achterkant van taal’ daagt je leerlingen bijvoorbeeld uit om vrij en associatief te denken over woorden, zinnen en teksten, ook in combinatie met beeld.
Leerlingen kunnen in de vrije ruimte ook met extra tools werken, zoals de Blinkotheek, de Toolbox en de app werkwoordspellen. Je kunt uiteraard ook je eigen materialen gebruiken of extra tijd nemen voor een project.
Maak uitgebreider kennis
Als je een beter beeld wilt krijgen van de opbouw van de lessenseries, download dan hieronder de voorbeeldfactsheets van verschillende leerjaren en verhalen:
- Leerjaar 1 – De Kooi – Factsheet
- Leerjaar 2 – Gefixt – Factsheet
- Leerjaar 1 – Lezen 1 – Factsheet
- Leerjaar 2 – Schrijven 3 – Factsheet
- Leerjaar 3 – Fictie 3 – Factsheet
- Vrije ruimte – Spelling – Factsheet
- Vrije ruimte – Poëzie – Factsheet
Of maak vrijblijvend kennis met een proeflicentie!
Ontdek de tools van Blink Nederlands
Blink Nederlands biedt jou en je leerlingen verschillende tools om van het vak Nederlands echt een feestje te maken: de Blinkotheek, de Toolbox, Spellingapp én de app werkwoordspellen. Deze tools zijn ideaal om je leerlingen zelfstandig te laten oefenen.
In de Blinkotheek vind je bijvoorbeeld al meer dan 25 boeken en korte verhalen, 150+ artikelen en passende opdrachten in één online leesplatform! En elk jaar worden er nieuwe titels en teksten toegevoegd. Maak dus volop gebruik van de Blinkotheek voor je reguliere lessen, voor extra lessen rijk lezen of als vervangend lesprogramma voor je leerlingen.
“Het is geweldig om mee te werken. Het is voor kinderen die Nederlands lastig of makkelijk vinden, je komt altijd een stapje vooruit. Met kleine stappen lukt het ook.”
Leerling uit klas 1f van de OSG West-Friesland
Vind jouw ideale balans
tussen digitaal en papier
Met Blink Nederlands haal je de wereld van jouw leerlingen in de klas. Met filmpjes, interactieve opdrachten, competitie-elementen, speciale websites en apps. Blink Nederlands is in de basis ontwikkeld als digitale lesmethode. Dat betekent dat je als leraar optimaal gebruik kunt maken van de nieuwste middelen.
Maar Blink Nederlands biedt ook leerlingboeken. En dus kun je elke keer zelf kiezen welke oplossing het best bij jouw klas past: volledig digitaal of digitaal in combinatie met het leerlingboek.
Wat voor jou de ideale balans ook is, uiteindelijk gaat het om interactie. Tussen jou en de leerling, tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en ‘de wereld’.
Geef elke leerling de uitdaging die past
Differentiatie is met Blink Nederlands gemakkelijk. Dus kun je iedere leerling de uitdaging geven die precies bij zijn of haar niveau past. Hoe dat werkt? Als docent heb je toegang tot al het materiaal van alle niveaus van een leerjaar. Je kunt differentiëren per klas, groepje en zelfs per individuele leerling. Simpelweg door een ander niveau ‘open’ te zetten.