Blink Lezen
Lezen uit nieuwsgierigheid
Waarom zou je willen lezen? Het antwoord is simpel, omdat je wilt weten hoe het verhaal verdergaat. Blink Lezen maakt kinderen nieuwsgierig met boeiende verhalen en afwisselende opdrachten. Ze ontdekken dat met lezen een wereld voor hen opengaat: vol spannende gebeurtenissen, bijzondere belevenissen en verrassende mensen.
Blink Lezen is een complete lesmethode voor groep 4 t/m 8 in het basisonderwijs. Een combinatie van technisch en vloeiend lezen, begrijpend lezen (en luisteren en kijken), verdiepend lezen, vrij lezen en voorlezen. Thema’s die aansluiten bij de leefwereld van kinderen zorgen voor verbinding. Door te lezen, leren kinderen van alles over de wereld om zich heen, en over zichzelf.
Gratis proeflicentie?
Probeer drie maanden gratis en vrijblijvend Blink Lezen uit. Inclusief zichtzending!
Al een Blink account? Log hier in.
Daarom Blink Lezen
- Leerlingen worden enthousiaste lezers.
- Ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
- Ontwikkeld met leerkrachten en kinderen.
- Elke leerling krijgt jaarlijks vijf boeken.
- Complete aanpak van methodiek en begeleiding.
Maak kennis met Blink Lezen.
Benieuwd naar het lesmateriaal?
Al meer dan 60.000 leerlingen lezen mee met de verhalen van Blink Lezen! Ben je benieuwd naar het lesmateriaal? Zo maak je vrijblijvend kennis:
- Probeer de methode drie maanden uit met de gratis proeflicentie (inclusief zichtzending).
- Plan een methodepresentatie op maat (bij jou op school of online).
- Wil je weten hoe andere scholen met Blink Lezen werken en dat ervaren? Neem dan contact op met een van onze referentiescholen.
Het leesonderwijs kan anders
De leesvaardigheid van de Nederlandse kinderen ligt onder het OESO-gemiddelde. En het percentage laaggeletterde jongeren blijft stijgen. Door de nieuwsgierigheid te prikkelen, kunnen we die kinderen weer aan het lezen krijgen.
Dat is het uitgangspunt van Blink Lezen. In het filmpje hieronder leer je meer over onze nieuwe visie op leesonderwijs en de vernieuwende aanpak van Blink Lezen.
“We zien veel minder frustratie bij kinderen en veel meer plezier in het lezen. Kinderen gaan ook in gesprek over verhalen, het gaat echt leven. En daar ben ik superblij mee als leerkracht.”
Kim van der Wel, leerkracht Dick Brunaschool
Echt lezen begint bij boeiende verhalen
Blink Lezen is gebaseerd op de uitgangspunten van Het nieuwe lezen:
- Elke dag een half uur lezen uit nieuwsgierigheid.
- Actief en ook samen bezig zijn met wat je hebt gelezen.
- Een rijke leesomgeving met veel variatie en vrije keuze (ook films en luisterboeken).
- Langer binnen hetzelfde thema lezen, in verbinding met andere vakken.
- Taalvaardigheden in samenhang behandelen, zodat het waarom en grote geheel voor leerlingen duidelijk is.
Lezen over de wereld
Blink Lezen is een complete lesmethodiek voor technisch en vloeiend lezen, begrijpend lezen (en kijken/luisteren) en verdiepend lezen. Blink Lezen is volledig dekkend voor de kerndoelen. Per jaar doe je vijf thema’s. Elk thema duurt zes tot acht weken en heeft vaste onderdelen.
De thema’s van Blink Lezen kun je bovendien combineren met thema’s van wereldoriëntatie. Elke periode sluit direct aan bij de thema’s van Blink Wereld-geïntegreerd.
Zo zijn kinderen langere tijd intensief met een onderwerp bezig: begrippen en woorden komen vaker terug, waardoor deze meer betekenis krijgen en beter worden onthouden.
“Er zijn altijd wel kinderen die zeggen: 'Juf, mag ik alsjeblieft nog even doorlezen, ik zit er net zo lekker in.'”
Jessica Arnoldus, leerkracht Jan Woudsmaschool
Veelgestelde vragen
over Blink Lezen.
Wanneer verschijnt het lesmateriaal van Blink Lezen?
Vanaf schooljaar 2023-2024 zijn alle leerpakketten gereed.
We ronden in schooljaar 2023-2024 de laatste thema’s van groep 7/8A af; die komen in pakket 7/8A en zitten in de combinatiepakketten 6/7/8A en 6/7/8C. De boeken van deze thema’s worden nageleverd.
Hoe komen technisch en begrijpend lezen aan bod in Blink Lezen?
Technisch lezen, vloeiend lezen, begrijpend lezen en verdiepend lezen komen geïntegreerd in het lesmateriaal aan bod. Dat betekent dat bijvoorbeeld in een les Wereldlezen meerdere vormen van lezen aan bod kunnen komen. Hierdoor is niet heel specifiek aan te wijzen waar technisch (of begrijpend) lezen aan bod komt.
Deze combinatie is ook heel logisch: om een tekst te kunnen begrijpen zul je deze ook altijd technisch en vloeiend moeten kunnen lezen. En wanneer je vooral nog veel moet oefenen met technisch en vloeiend lezen, is het wel zo motiverend (en leerzaam) om iets met de inhoud van een tekst te doen – dat is immers altijd de reden waarom je zou willen lezen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat onderscheid maken in soorten lezen verwarrend is voor leerlingen en niet bijdraagt aan het beter en meer gemotiveerder lezen.
In de thema-overzichten geven we voor jou als leerkracht wel aan welke onderdelen van de les betrekking hebben op technisch en begrijpend lezen, zodat je als leerkracht weet wat er aan bod komt en je eventueel bepaalde accenten kunt leggen in een les.
- In groep 4 ligt het zwaartepunt hier meer op technisch lezen en vloeiend lezen – altijd met aandacht voor de inhoud van de tekst en begrijpen waar het over gaat.
- In groep 7/8 het zwaartepunt op begrijpend en verdiepend lezen, waarbij het vlot en vloeiend lezen aan bod blijft komen als ‘onderhoud’.
Uiteraard houden we rekening met de verschillende soorten toetsen die scholen nu gebruiken voor lezen, waaronder de Cito-toets. We ontwikkelen samen met toetsontwikkelaars van verschillende toetsingspartijen oefentoetsen waarmee kinderen goed voorbereid zijn op de eindtoets. Naast deze vorm van echt summatief toetsen, bieden we verschillende tools (o.a. rubrics) om de voortgang van de kinderen bij te houden. We geven in het lesmateriaal duidelijk aan hoe dit binnen Blink Lezen in elkaar zit en werkt.
Hoe wordt er getoetst bij Blink Lezen?
Met Blink Lezen volg en begeleid je de kinderen met formatief handelen. Dit doe je door te kijken naar het werk in hun leesdossier, ze te observeren, door lees- en boekengesprekken te voeren en door vooral veel feedback en ondersteuning te geven in de lessen. Zo wordt lezen minder een ‘black box’ die alleen in het hoofd van het kind zit, maar zie en hoor je hoe kinderen met de teksten bezig zijn. Het leesproces wordt beter zichtbaar, zodat je de kinderen waar nodig gericht verder kunt helpen.
Om de leesontwikkeling te volgen, kunnen naast het formatief evalueren ook summatieve methode-onafhankelijke toetsen worden gebruikt. Deze manier van evalueren zet je in om te kijken of een kind de leerdoelen heeft bereikt: in hoeverre beheerst een kind het lezen en is dat op een te veronderstellen niveau?
De afname van woord- en teksttoetsen technisch lezen (zoals DMT en AVI) geven voldoende informatie om de ontwikkeling van het technisch lezen van leerlingen te volgen (en als het nodig is te begeleiden) en eventuele kinderen met dyslexie te signaleren. Blink Lezen biedt daarom geen methodegebonden toetsen technisch lezen aan.
Voor de methode-onafhankelijke toetsen voor begrijpend lezen (zoals Diataal, Cito en ICE) is het van belang dat kinderen weten welk type vragen ze krijgen en wat er van hen verwacht wordt. Om kinderen hierop voor te bereiden biedt Blink Lezen twee keer per jaar een adaptieve oefentoets aan. De oefentoetsen zijn ontwikkeld in lijn met de LVS-toetsen van Diatekst, waarmee de ontwikkeling van het tekstbegrip van kinderen wordt gevolgd. De toetsen dienen een didactisch doel; ze geven inzicht in waar een kind staat en geven aanknopingspunten voor verder leren.
Lees meer over volgen en toetsenIs Blink Lezen te koppelen aan wereldoriëntatie?
Ja, je kunt Blink Lezen koppelen aan wereldoriëntatie.
Per jaar werk je aan vijf thema’s; van vakantie tot vakantie doe je steeds een thema. De thema’s gaan over onderwerpen die ook aan bod komen bij wereldoriëntatie. Je geeft dan in een periode een thema van Blink Lezen naast het thema van wereldoriëntatie dat hierbij aansluit; je kijkt zelf of en waar dat kan met jouw methode.
Bij de methode Blink Wereld – geïntegreerd is die match door ons gemaakt: ieder thema van Blink Lezen sluit naadloos aan op een thema van Blink Wereld – geïntegreerd. Ook voor Blink Wereld – vakgericht hebben we een overzicht gemaakt waarin je ziet welke thema’s goed op elkaar aansluiten.
Blink Lezen is uiteraard ook los van een wereldoriëntatie-methode te gebruiken.
Lees meer over wereldoriëntatie en Blink LezenWat is het leesclubboek?
De eerste +/- drie weken van een thema lezen de kinderen op school in hetzelfde leesboek. Dat boek mogen ze houden! Zo bouwen ze door de jaren heen hun eigen kinderboekencollectie op. Uiteindelijk hebben ze 25 eigen boeken! Deze boeken hebben we geselecteerd in samenwerking met ons Kinderpanel.
Bij de leesclubboeken bieden we diverse werkvormen en opdrachten aan, waardoor het boek gaat leven en er in de klas samen over gesproken kan worden. Dit zorgt voor meer plezier in het lezen; kinderen geven zelf aan dat ze het erg leuk vinden om het met elkaar te hebben over een boek. Met dit boek en de opdrachten komt ook het onderdeel ‘literaire competenties’ aan bod, zoals genoemd in de nieuwe voorstellen voor kerndoelen vanuit het team Nederlands van Curriculum.nu.
De kinderen lezen het leesclubboek in principe gewoon op school. Je ruimt dus in je rooster tijd in voor kinderen om zelf – in hun eigen tempo – in het boek te gaan lezen. Het beste is om kinderen per dag 30 minuten zelf te laten lezen; dan maken ze echt meters en dit draagt veel bij aan het vergroten van hun leesvaardigheid. Hoe meer je leest, hoe beter je gaat lezen.
Deze boeken zitten in het pakket van Blink Lezen. Door de samenwerking met alle grote kinderboekenuitgevers van Nederland kunnen we deze boeken binnen de prijs aanbieden.
Lees meer over de leesclubboekenOp de hoogte blijven?
Wil je alle ontwikkelingen van Blink voor het basisonderwijs op de voet volgen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief. Je krijgt dan ook als eerste een seintje als er bijvoorbeeld nieuwe lesspecials of leuke winacties zijn.