Blink Lezen
Lezen uit nieuwsgierigheid
Waarom zou je willen lezen? Het antwoord is simpel, omdat je wil weten hoe het verhaal verder gaat. Die nieuwsgierigheid is de basis van Blink Lezen. Een complete leesmethodiek voor groep 4 t/m 8. Een combinatie van technisch en vloeiend lezen, begrijpend lezen (en kijken/luisteren), verdiepend lezen, vrij lezen en voorlezen. Blink Lezen maakt kinderen nieuwsgierig. De verhalen zijn zo meeslepend dat je wil weten hoe het verder gaat. En de afwisselende opdrachten vervelen nooit. Zo ervaren kinderen dat er met lezen een wereld voor ze opengaat. Vol spannende gebeurtenissen, bijzondere belevenissen en verrassende mensen. En ontdekken ze de wereld om zich heen en zichzelf.
Meer weten? We geven aan schoolteams methodepresentaties op maat. Ook kun je een proeflicentie aanvragen waarmee je drie maanden gratis toegang tot het lesmateriaal krijgt.
Gratis proeflicentie?
Wil je meer weten over Blink Lezen en ben je benieuwd naar lesmateriaal? Vraag dan nu een proeflicentie aan.
Al een Blink account? Log hier in
Daarom Blink Lezen
- Prikkelt de nieuwsgierigheid
- Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten
- Ontwikkeld met leerkrachten en kinderen
- Ieder kind krijgt jaarlijks 5 boeken cadeau
Ontdek Blink Lezen
Vanaf nu werken aan beter leesonderwijs
Regelmatig verschijnen er alarmerende onderzoeksrapporten en nieuwsberichten over de achteruitgang van de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen en over het geringe leesplezier dat zij ervaren. Blink ontwikkelde een nieuwe visie op het leesonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs: Het nieuwe lezen. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en in samenwerking met leraren, leerlingen en wetenschappers. Doel is om met deze vernieuwende aanpak leraren zó te ondersteunen, dat ze hun leerlingen aan het lezen krijgen én houden. En tegelijkertijd structureel hun leesvaardigheid verbeteren. Immers, leerlingen die goed kunnen lezen presteren beter bij alle andere vakken en kunnen zich beter redden in de maatschappij.
Ook nieuwsgierig? Bekijk het filmpje
In dit filmpje vertellen we je meer over de staat van het leesonderwijs en over Blink Lezen.
Wie weet wat leuk is om te lezen? De leerlingen!
Ruimtewezens, rampen en oorlogsgeheimen, de thema’s van Blink Lezen zijn makkelijk te linken aan de thema’s uit wereldoriëntatie. En welke leesboeken passen daar het beste bij? Wij vroegen het leerkrachten en leerlingen. Het ‘Blink-kinderpanel’ vertelde ons wat hun lievelingsboeken zijn.
We blijven het lesmateriaal jaarlijks vernieuwen. Altijd op basis van feedback van leerkrachten en leerlingen.
Veelgestelde vragen
Wanneer verschijnt het lesmateriaal van Blink Lezen?
Vanaf schooljaar 2023-2024 zijn alle leerpakketten gereed.
We ronden in schooljaar 2023-2024 de laatste thema’s van groep 7/8A af; die komen in pakket 7/8A en zitten in de combinatiepakketten 6/7/8A en 6/7/8C. De boeken van deze thema’s worden nageleverd.
Hoe komen technisch en begrijpend lezen aan bod in Blink Lezen?
Technisch lezen, vloeiend lezen, begrijpend lezen en verdiepend lezen komen geïntegreerd in het lesmateriaal aan bod. Dat betekent dat bijvoorbeeld in een les Wereldlezen meerdere vormen van lezen aan bod kunnen komen. Hierdoor is niet heel specifiek aan te wijzen waar technisch (of begrijpend) lezen aan bod komt.
Deze combinatie is ook heel logisch: om een tekst te kunnen begrijpen zul je deze ook altijd technisch en vloeiend moeten kunnen lezen. En wanneer je vooral nog veel moet oefenen met technisch en vloeiend lezen, is het wel zo motiverend (en leerzaam) om iets met de inhoud van een tekst te doen – dat is immers altijd de reden waarom je zou willen lezen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat onderscheid maken in soorten lezen verwarrend is voor leerlingen en niet bijdraagt aan het beter en meer gemotiveerder lezen.
In de thema-overzichten geven we voor jou als leerkracht wel aan welke onderdelen van de les betrekking hebben op technisch en begrijpend lezen, zodat je als leerkracht weet wat er aan bod komt en je eventueel bepaalde accenten kunt leggen in een les.
- In groep 4 ligt het zwaartepunt hier meer op technisch lezen en vloeiend lezen – altijd met aandacht voor de inhoud van de tekst en begrijpen waar het over gaat.
- In groep 7/8 het zwaartepunt op begrijpend en verdiepend lezen, waarbij het vlot en vloeiend lezen aan bod blijft komen als ‘onderhoud’.
Uiteraard houden we rekening met de verschillende soorten toetsen die scholen nu gebruiken voor lezen, waaronder de Cito-toets. We ontwikkelen samen met toetsontwikkelaars van verschillende toetsingspartijen oefentoetsen waarmee kinderen goed voorbereid zijn op de eindtoets. Naast deze vorm van echt summatief toetsen, bieden we verschillende tools (o.a. rubrics) om de voortgang van de kinderen bij te houden. We geven in het lesmateriaal duidelijk aan hoe dit binnen Blink Lezen in elkaar zit en werkt.
Is Blink Lezen te koppelen aan wereldoriëntatie?
Ja, je kunt Blink Lezen koppelen aan wereldoriëntatie.
Per jaar werk je aan vijf thema’s; van vakantie tot vakantie doe je steeds een thema. De thema’s gaan over onderwerpen die ook aan bod komen bij wereldoriëntatie. Je geeft dan in een periode een thema van Blink Lezen naast het thema van wereldoriëntatie dat hierbij aansluit; je kijkt zelf of en waar dat kan met jouw methode. Bij de methode Blink Wereld – geïntegreerd is die match door ons gemaakt: ieder thema van Blink Lezen sluit naadloos aan op een thema van Blink Wereld – geïntegreerd. Ook voor Blink Wereld – vakgericht hebben we een overzicht gemaakt waarin je ziet welke thema’s goed op elkaar aansluiten.
Blink Lezen is uiteraard ook los van een wereldoriëntatie-methode te gebruiken.