Ontdek. Wie wij zijn.
Over Blink
Observerend achter in honderden klassen door heel Nederland kwam plotseling het inzicht, de ‘blink’. Zodra de boeken tevoorschijn komen, verdwijnt de energie. Dát is de oorzaak van veel problemen in het onderwijs en ook het patroon dat Blink wil doorbreken met vernieuwende lesmethodieken. Die de nieuwsgierigheid van leerlingen prikkelen en leerlingen, met de leraar, op ontdekkingstocht sturen. Een leraar die hen met al zijn expertise, kennis, enthousiasme en ervaring op het juiste moment inspireert, motiveert en instrueert. En op een positieve manier kritische vragen stelt en bijstuurt als dat nodig is. Die wat ze moeten leren, verbindt met hun wereld. Zodat ze de dingen makkelijker leren én beter onthouden. Met nieuwsgierigheid als motor. Leermiddelen die leraren de ruimte geven om les te geven zoals zij dat willen. Zodat ze vanuit hun kracht voor hun leerlingen het verschil kunnen maken.
Inmiddels werken er ruim 4.100 scholen en 610.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs met een of meerdere methodes van Blink.
Onze lesmethodes zijn evidence-informed
De lesmethodes van Blink worden altijd gebaseerd op (de nieuwste) wetenschappelijke inzichten. Hiervoor werkt Blink intensief samen met vooraanstaande wetenschappers en experts. Blink bouwt haar methodieken op deze inzichten.
Misschien wel het allerbelangrijkste inzicht uit de wetenschap is: leerstof die niet prikkelt, niet betekenisvol en relevant is, wordt na de toets vaak snel vergeten.
Wil je kennis langer kunnen onthouden? Dan heb je in je hoofd een ‘netwerk’ nodig waar nieuwe kennis bij aan kan haken. Daarom is bij Blink het uitgangspunt: de nieuwsgierigheid prikkelen en leerlingen zoveel mogelijk zelf laten doen en ontdekken. Emoties en samenwerking met andere leerlingen is hierbij belangrijk. Omdat juist de emoties en interactie ervoor zorgen dat leerstof makkelijker blijft ‘hangen’.
Onze lesmethodes worden ontwikkeld door cocreatie
We ontwikkelen samen met leraren en leerlingen, volgens de methodiek van human-centered design. Deze inspirerende en bewezen methodiek van Stanford University om een nieuw en innovatief product te ontwerpen en ontwikkelen dat echt waarde toevoegt in het leven van de eindgebruiker, vormt de basis van hoe Blink werkt.
De oplossing voor afnemende leerprestaties die wijzelf in al die jaren samen met leraren, leerlingen en wetenschappers hebben gevonden is heel simpel: Geef vertrouwen aan de leraar en alle ruimte aan het werkelijke leerproces. Zet de leraar en de leerlingen in het midden. Organiseer alles daaromheen.
Onze educatieve kindermerken
Naast ontwikkelaar van lesmethodes is Blink met Bobo, Okki, Wild van Freek, National Geographic Junior en Picatypen de grootste Nederlandse uitgever van educatieve kindermerken. Om ook thuis de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen en uit te dagen in hun ontdekkingstocht van het leren.
Van oudsher zijn deze merken vooral bekend als tijdschrift, maar inmiddels worden deze 360° uitgebouwd. Zo zijn er succesvolle concepten ontwikkeld voor bijvoorbeeld televisie, video, apps, websites en theatervoorstellingen. Blink zet haar merken ook in voor partnerships als deze kunnen leiden tot wederzijdse conceptuele versterking.
De beginselen van Blink
Lesmateriaal ontwikkelen is een complex proces en duurt jaren. Het materiaal is nooit af en blijft onderhevig aan verandering. Wij ontwikkelen onze lesmethodes in cocreatie met een diverse en representatieve groep leraren en leerlingen van scholen uit het hele land. We maken daarbij gebruik van een breed scala aan experts en werken op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
De toegenomen aandacht voor inclusie en diversiteit in het onderwijs laat zien dat lesmateriaal nooit neutraal is. Dat niet kiezen ook kiezen is. En dat discussies uit de weg gaan niet betekent dat die discussies er niet zijn. Graag geven we je daarom inzicht in de keuzes die wij als ontwikkelaar van leermiddelen maken. Hoe kijken wij naar onderwijs? Op basis van welke waarden, overwegingen en uitgangspunten maken we keuzes? Welke onderwerpen en thema’s gebruiken we? Door je deelgenoot te maken van onze afwegingen, hopen we dat je een goed beeld krijgt van de beginselen die aan de basis staan bij de ontwikkeling van lesmethodes.
Jorien Castelein: algemeen directeur en oprichter Blink
“We willen leerlingen verslaafd maken aan leren.”
Blink wil het onderwijs teruggeven aan de leerkrachten en de leerlingen. Door lesmethodes te ontwikkelen die zo zijn opgebouwd dat leerlingen willen leren wat ze moeten leren. En die leerkrachten de inspiratie, tools en ruimte geven om zo les te geven dat ze het beste uit zichzelf en hun leerlingen halen, aldus Jorien.