Blink Nederlands
Bovenbouw havo en vwo
Meer impact met het vak Nederlands
Het vak Nederlands is zo rijk en waardevol. Dat is de reden dat je er ooit als docent voor hebt gekozen. Maar hoe breng je dat enthousiasme over op je leerlingen? Zodat ze niet alleen leren voor het examen, maar ontdekken dat taal toegang geeft tot alle kennis. Dat ze zien dat het vak Nederlands over henzelf en hun wereld gaat. En dat het ze helpt zichzelf en die wereld te ontdekken en beter te begrijpen. Door geen trucjes aan te leren, maar vaardigheden, literatuur en taalbeschouwing geïntegreerd aan te bieden. In de context van thema’s die leerlingen bezighouden, waardoor ze direct de kracht van taal zien en ervaren waarom ze leren wat ze leren.
Het lesprogramma van Blink Nederlands is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten uit de didactiek en de neuropsychologie. Het voldoet aan alle wettelijke eisen en laat leerlingen de rijkheid en relevantie van het vak ervaren. En vooral: Blink Nederlands laat zien dat het vak Nederlands midden in de maatschappij staat.
Waarom Blink Nederlands?
- Leert leerlingen de kracht van taal benutten.
- Biedt vaardigheden, literatuur en taalbeschouwing geïntegreerd aan.
- Staat midden in de maatschappij.
- Slanke methode met ruimte voor eigen invulling.
Volgend jaar al aan de slag met Blink Nederlands?
Dat kan! Voor de vroege instappers hebben we een speciaal aanbod om volgend jaar al met Blink Nederlands in leerjaar 4 te gaan werken. Dat kan met de speciale vroegstartlicentie van € 20,- per leerling.
Wat houdt de vroegstartlicentie in?
Bij aanvang van schooljaar 21-22 kun je de eerste twee modules inzetten in je lessen. Daarnaast zijn de bronnenbank en een eerste versie van het handboek klaar voor eerste gebruik. De derde module en twee minicursussen verschijnen later in het schooljaar.
Je kunt ook meedenken en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de methode.
Kun jij dus niet wachten en wil je graag volgend jaar al aan de slag? Dan is de vroegstartlicentie iets voor jou!
Ontdek Blink Nederlands zelf
Meer weten?
- Plan een methodepresentatie op maat (op school of online)
- Bekijk de preview van de module Tegenpolen?, waarin het thema gender centraal staat
- Interesse in het proberen van een van onze modules? Meld je dan aan voor co-creatie
Volg Blink Nederlands op de voet
Wil je de ontwikkeling van Blink Nederlands op de voet kan volgen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.
Je ontvangt dan ook het korte verhaal Alleen. Speciaal voor ons geschreven door auteur en docent Nederlands Martijn Neggers.
Veelgestelde vragen
Is er een doorlopende leerlijn vanuit Blink Nederlands onderbouw?
Jazeker, samen met Blink Nederlands onderbouw (ook bekend als PLOT26) vormt Blink Nederlands bovenbouw een doorlopende leerlijn voor het vak Nederlands.
De methode sluit tevens aan bij andere onderbouw methodes en is dus ook los van Blink Nederlands onderbouw inzetbaar.
Kun je met Blink Nederlands een heel schooljaar plannen?
Blink Nederlands is een slanke methode die jouw als docent veel ruimte geeft voor eigen invulling. Met de 3 modules in een leerjaar die ieder 4-6 weken in beslag nemen, worden alle leerdoelen voor het vak Nederlands gedekt. Je kunt, waar jij dat wilt, de blokken binnen een module aanvullen met onderdelen van het vak Nederlands die jij graag onder de aandacht brengt.
Wanneer is Blink Nederlands bovenbouw klaar voor gebruik?
Op dit moment worden de eerste modules voor leerjaar 4 ontwikkeld en door verschillende docenten in de klas getest. Zodat voor de komende periode de planning als volgt zal zijn:
Start schooljaar 21-22.
Twee modules, de bronnenbank en een eerste versie van het handboek Taal & Vaardigheden zijn klaar voor eerste gebruik. De derde module leveren we later in het schooljaar op.
Kun jij dus niet wachten en wil je graag volgend jaar al aan de slag? Kies dan nu voor een voordelige vroegstartlicentie.
Schooljaar 22-23.
Leerjaar 4 is helemaal gereed en kan via de schoolleveranciers worden aangeschaft.
Volgende schooljaren.
We ontwikkelen ieder schooljaar door voor het volgende leerjaar.
- Schooljaar 23-24: leerjaar 5 klaar voor gebruik
- Schooljaar 24-25: leerjaar 6 klaar voor gebruik
Scholen die komend schooljaar met de vroegstartlicentie beginnen, zullen het jaar daarop volgens eenzelfde principe gebruik kunnen maken van de modules in leerjaar 5. Bij aanvang van het schooljaar 22-23 zullen er 2 van de 3 modules gereed.