Blink Nederlands
Bovenbouw havo en vwo
Meer impact met het vak Nederlands
Het vak Nederlands is zo rijk en waardevol. Dat is de reden dat je er ooit als docent voor hebt gekozen. Hoe breng je dat enthousiasme over op je leerlingen, zodat ze niet alleen leren voor het examen, maar ook ontdekken dat taal toegang geeft tot alle kennis? Hoe laat je ze zien dat het vak Nederlands over henzelf en hun wereld gaat en dat het hen helpt zichzelf en die wereld te ontdekken en beter te begrijpen?
Blink Nederlands leert leerlingen geen trucjes, maar laat ze de samenhang zien tussen vaardigheden, literatuur en taalbeschouwing. In de context van thema’s die leerlingen bezighouden, komen al deze onderdelen van het vak Nederlands geïntegreerd voor. Zo zien ze direct de kracht van taal en begrijpen ze waarom ze leren wat ze leren.
Het lesprogramma van Blink Nederlands is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten uit de vakdidactiek en de neuropsychologie. Het voldoet aan alle wettelijke eisen en laat leerlingen de rijkheid en relevantie van het vak ervaren. En vooral: Blink Nederlands laat zien dat het vak Nederlands leeft en midden in de maatschappij staat.
Waarom Blink Nederlands?
- Leert leerlingen de kracht van taal benutten.
- Biedt vaardigheden, literatuur en taalbeschouwing geïntegreerd aan.
- Staat midden in de maatschappij.
- Alle ruimte voor eigen invulling.
Ervaar de impact van taal
Blink Nederlands bovenbouw laat leerlingen ervaren wat de impact van taal is. Ze ontdekken dat wat je zegt en schrijft van belang is, maar dat de manier waarop je dat doet minstens zo belangrijk is. Ofwel, dat je (ook) voor taal het juiste filter moet kiezen. Alleen dan kun je taal als krachtig instrument gebruiken.
Benieuwd hoe Blink Nederlands leerlingen aan het denken zet en hen de instrumenten geeft om impact te hebben met taal?
Ontdek Blink Nederlands zelf
Meer weten?
- Plan een methodepresentatie op maat (op school of online)
- Bekijk de proeflessen van de modules Het merk ik© (thema identiteit) en Tegenpolen? (thema gender)
- Interesse in het proberen van een van onze modules? Meld je dan aan voor co-creatie
Volg Blink Nederlands op de voet
Wil je de ontwikkeling van Blink Nederlands op de voet kan volgen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.
Veelgestelde vragen
Is er een doorlopende leerlijn vanuit Blink Nederlands onderbouw?
Jazeker, samen met Blink Nederlands onderbouw (ook bekend als PLOT26) vormt Blink Nederlands bovenbouw een doorlopende leerlijn voor het vak Nederlands.
De methode sluit tevens aan bij andere onderbouw methodes en is dus ook los van Blink Nederlands onderbouw inzetbaar.
Kun je met Blink Nederlands een heel schooljaar plannen?
Jazeker, Blink Nederlands is een rijke methode die 3 modules in een leerjaar aanbiedt die ieder 4-6 weken in beslag nemen. Alle leerdoelen voor het vak Nederlands worden gedekt. Binnen elke module bieden we basis- en keuzeblokken. Hiermee kun je, je eigen leerroute samenstellen. Bovendien is er ruimte om de blokken aan te vullen met onderdelen van het vak Nederlands die jij graag onder de aandacht brengt.
Wanneer is Blink Nederlands bovenbouw klaar voor gebruik?
Op dit moment zijn de eerste modules voor leerjaar 4 ontwikkeld waarmee de eerste scholen aan de slag zijn.
Schooljaar 22-23.
In schooljaar 22-23 kunnen scholen van start met de modules van leerjaar 4 in een vroegstartlicentie tegen een gereduceerd tarief. Meer informatie vind je onder bestelgegevens.
Volgende schooljaren.
We ontwikkelen ieder schooljaar door voor het volgende leerjaar. Scholen die vanaf 22-23 starten met de vroegstartlicentie van leerjaar 4 kunnen volgend jaar werken met een vroegstartlicentie voor leerjaar 5.
- Schooljaar 23-24: leerjaar 4 klaar voor gebruik (vroegstart leerjaar 5)
- Schooljaar 24-25: leerjaar 5 klaar voor gebruik (vroegstart leerjaar 6)
- Schooljaar 25-26: leerjaar 6 klaar voor gebruik