Blink Nederlands
Bovenbouw havo en vwo
Veelgestelde vragen
Werken met Blink Nederlands
Hoe kan ik Blink Nederlands inzetten?
Blink Nederlands biedt jou de mogelijkheid je lessen volledig naar je hand te zetten want de modules zijn zowel methodisch als los inzetbaar. Methodisch houdt in dat je gedurende een schooljaar met het volledige lesmateriaal van Blink werkt. Dat betekent drie modules per leerjaar inclusief de bijbehorende minicursussen.
Maar je kunt ook met één losse module werken (naast eigen lesmateriaal of je bestaande methode). Je kunt vrij kiezen welke module je gebruikt en het beste past bij jouw bestaande lesprogramma en de interesses van jouw leerlingen. De modules zijn het hele jaar door los af te nemen.
Wat krijg ik als ik werk met één of meer modules?
Een licentie op één of meer modules van Blink Nederlands geeft je toegang tot de digitale lesomgeving. Daarin vind je:
- Lesmateriaal van de betreffende modules (inclusief digibordlessen en werkbladen)
- Lesmateriaal van de minicursussen die horen bij de betreffende modules
- Theoriebox met alle theorie van het schoolvak Nederlands
- Tekstenbox met actuele zakelijke en literaire teksten
- Docentenlicentie (met per module twee toetsen)
Werken leerlingen alleen digitaal?
Nee, leerlingen kunnen ook werken met het Handboek en de Tekstenbundel. Het Handboek Communicatie – Taal – Literatuur is een compleet naslagwerk met alle theorie van het schoolvak Nederlands voor klas 4, 5 en 6. De Tekstenbundel biedt een verzameling actuele teksten uit de modules en de Tekstenbox van Blink Nederlands. De teksten komen uit verschillende bronnen en variëren van 3F tot 4F.
Bovendien is er tijdens de lessen veel interactie: de leerlingen werken actief (samen) aan verschillende schriftelijke en mondelinge opdrachten. De instructies krijgen ze van de docent via het digibord of via de lesomgeving.
Moduleoverzicht & Planning
Welke modules worden ontwikkeld en wat is de planning?
Blink Nederlands kent een modulaire opbouw die flexibel is in te zetten. Op dit moment zijn de eerste vier modules klaar waarmee de eerste scholen aan de slag zijn. In totaal komen er tien verschillende themamodules met daarbij negen minicursussen.
Bekijk het moduleoverzicht voor de verschillende thema’s en de opbouw, eindopdracht en bijbehorende minicursus per module. Ook vind je hier de moduleplanning.
Vakvernieuwing & Examenvoorbereiding
Sluit Blink Nederlands aan bij het nieuwe examenprogramma?
Jazeker. We volgen de discussies van de vakvernieuwingscommissie op de voet en lopen voorop in de implementatie ervan in ons lesmateriaal. Binnen de context van de thematische modules van Blink Nederlands komen vaardigheden, taalbeschouwing en literatuur op een samenhangende en vanzelfsprekende manier aan bod: een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe examenprogramma.
En zoals de conceptexamenprogramma’s in de onderwijspraktijk worden getoetst, zo doen wij dat ook met onze modules. Op die manier blijven onze modules steeds in ontwikkeling en gaan ze hand-in-hand met de ontwikkeling van het nieuwe examenprogramma.
Hoe bereidt Blink Nederlands leerlingen voor op het eindexamen?
Leerlingen werken in alle modules met rijke en actuele teksten. Aan de hand van een dialogische, onderzoekende leesaanpak krijgen leerlingen handvatten om allerlei vraagsoorten aan te pakken.
Leerlingen kunnen hun examenvaardigheden trainen met Examenkracht. Dit programma van VO-content maakt deel uit van de licentie van Blink Nederlands. Leerlingen kunnen oefenen met examens die aansluiten bij hun niveau, ze krijgen feedback op gegeven antwoorden en kunnen gebruik maken van video’s met extra uitleg.
Doorlopende leerlijn
Is er een doorlopende leerlijn vanuit Blink Nederlands onderbouw?
Jazeker, samen met Blink Nederlands onderbouw (ook bekend als PLOT26) vormt Blink Nederlands bovenbouw een doorlopende leerlijn voor het vak Nederlands. De uitgangspunten van deze doorlopende leerlijn lees je hier.
Blink Nederlands bovenbouw sluit tevens aan bij andere onderbouw methodes.
Bestelinformatie
Wat kan ik volgend schooljaar (2023-24) bestellen?
Afhankelijk van de manier waarop je met Blink Nederlands wilt werken, kun je een of meerdere onderdelen bestellen.
Als je Blink Nederlands methodisch wilt inzetten dan werk je met een digitale licentie voor leerjaar 4 die je toegang geeft tot alle modules en minicursussen die horen bij dit leerjaar (in totaal vier modules). Je hebt de keuze uit een digitale- of een combilicentie (inclusief Tekstenbundel). Bovendien is er de mogelijkheid om het Handboek aan te schaffen die leerlingen als naslagwerk mee nemen naar de vervolgjaren.
Als je Blink Nederlands modulair wilt inzetten dan kies je voor een digitale licentie op een losse module naar keuze. Ook heb je de mogelijkheid om het Handboek en/of de Tekstenbundel los aan te schaffen. Alle onderdelen zijn naast een andere methode of eigen materiaal goed inzetbaar.
Klik hier voor meer uitleg over de onderdelen en bestelinformatie.
Waar kan ik Blink Nederlands bestellen?
Blink Nederlands is als methode te bestellen via de schoolleveranciers Iddink, Van Dijk en Osinga en De Jong.
De licenties voor de losse modules de docentenlicentie kun je rechtstreeks bestellen bij Blink.
Klik hier voor meer uitleg over de onderdelen en bestelinformatie.