Blink Wereld
Burgerschap in het basisonderwijs
Blink Wereld voor groep 1 t/m 8
Burgerschap oefenen je leerlingen elke dag op school en met elkaar. Denk aan het oplossen van een ruzie op het schoolplein, of samenwerken met klasgenootjes. Jouw school dient hierbij als een veilige oefenplaats voor goed burgerschap. Het is dan ook belangrijk voor basisscholen om burgerschap te integreren in het schoolbrede curriculum.
Wil jij burgerschapsonderwijs op jouw basisschool versterken? Met de rijke thema’s van Blink Wereld werk je aan kennis, vaardigheden en houding, in samenhang met de inhoud van de leergebieden Mens & Natuur en Mens & Maatschappij. Zo werk je kerndoeldekkend aan wereldoriëntatie én burgerschap, al vanaf de kleuterklas. Lees hieronder meer over burgerschap in de lesmethode Blink Wereld.
Complete methode burgerschap
voor groep 1 t/m 8
Zo werk je aan burgerschap in de klas
Benieuwd hoe je burgerschap in de les brengt met Blink Wereld? In dit filmpje delen leerkrachten Marieke, Ruud en Bob in twee minuten hun ervaringen met je!
Burgerschap leren met rijke thema's
Met de lesmethode Blink Wereld werk je schoolbreed thematisch aan burgerschap, voor alle klassen.
Hoe dit werkt? Met behulp van rijke thema’s worden kinderen uitgedaagd om verbanden te leggen tussen hun eigen wereld en grotere maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid, globalisering of technologische ontwikkelingen. Zo doen ze op de basisschool kennis en vaardigheden op, én worden ze gestimuleerd om eigen opvattingen te ontwikkelen met een nieuwsgierige en open houding.
Zo stimuleer je multiperspectiviteit in de klas en voldoe je aan de kerndoelen van wereldoriëntatie én burgerschap.
Werken aan burgerschapsdoelen
Benieuwd aan welke burgerschapsdoelen je werkt met de thema’s van Blink Wereld? Download hieronder de leerdoelenoverzichten voor groep 1 t/m 8.
En wist je dat je ook met Blink Lezen aan burgerschap werkt? In deze leesmethode behandel je namelijk dezelfde maatschappelijke onderwerpen als in Blink Wereld. En doordat je leerlingen langere tijd binnen hetzelfde thema werken, versterken de vakken lezen en wereldoriëntatie elkaar.
Bekijk de leerdoelenoverzichten
“Het grote pluspunt is dat je zo veel betrokkenheid bij de kinderen ziet.”
Linsy, leerkracht groep 8, basisschool 't Slingertouw
Schoolbreed thematisch werken
aan burgerschap
Op de basisschool leren kinderen burgerschapsvaardigheden, voor nu en in de toekomst. Jouw school dient hierbij ook een veilige ontmoetings- en oefenplaats.
Burgerschapsdoelen zijn geïntegreerd in de lesmethode Blink Wereld, voor alle klassen. Benieuwd hoe je met Blink Wereld schoolbreed thematisch aan burgerschap werkt? Hieronder vind je een aantal voorbeelden uit het lesmateriaal:
Voor de onderbouw
- Groep 1-2: in het thema Onze buurt kruipen de kinderen in de rol van buurtspeurder. Ze leren over de bijzondere dingen die ze tegenkomen in de buurt en in de natuur. Ze denken na over wat ze belangrijk vinden aan hun eigen leefomgeving, en leren hierbij rekening te houden met anderen.
- Groep 3-4: in het thema Hallo wereld leren de kinderen over verschillende culturen, tradities en gewoontes. Bijvoorbeeld verjaardagsvieringen, eetgewoontes of begroetingen uit verschillende werelddelen. Ze vergelijken hun eigen thuiscultuur, gewoontes en rituelen met die van een ander.
Voor de bovenbouw
- Groep 5-6: in het thema Klimaatkenners leren kinderen over het weer en het klimaat. Ze leren welke invloed het Nederlandse klimaat heeft op hun leven, en over de gevolgen van klimaatverandering. Ze onderzoeken en bedenken ook zelf oplossingen voor een klimaatprobleem.
- Groep 7-8: in het thema Oorlog en vrede onderzoeken de kinderen conflicten van vroeger en nu. Ze leren over de basiswaarden van vrijheid, gelijkheid en solidariteit van de democratische rechtstaat. Ook leren ze over regels in Nederland en Europa. In de Kindervredesraad gaan ze zelf aan de slag met een maatschappelijk conflict, en kiezen ze samen voor de beste oplossing.
Aanvullend lesmateriaal
Naast de rijke thema’s van Blink Wereld, krijg je ook toegang tot aanvullend lesmateriaal (filmlessen, specials en projectthema’s) waarin burgerschap een belangrijke rol speelt.
Extra lesmateriaal voor burgerschap in het basisonderwijs
Filmlessen
Deze lessen verrijken en verdiepen de thema’s van Blink Wereld (bijvoorbeeld de filmles ‘Ayla, het tsunamimeisje’ bij het thema Aardse extremen).
Specials
Dit zijn lessen rondom actuele gebeurtenissen uit de wereld, die leerkrachten handvatten geven om belangrijke maatschappelijke en actuele onderwerpen te bespreken in de klas (bijvoorbeeld de lesspecial 'AI of niet?' en 'Gekleurde wereld').
Projectthema’s
Dit zijn speciale vakoverstijgende thema’s van drie tot vijf lessen rond een boeiend, actueel onderwerp (bijvoorbeeld het projectthema 'Smart Life' over computational thinking of 'Kinderverkiezingen').
Nieuwe kerndoelen burgerschap
Van scholen wordt verwacht dat zij actief bijdragen aan de ontwikkeling van burgerschap bij leerlingen. Om scholen hierbij te helpen, werkt SLO momenteel aan nieuwe kerndoelen op het gebied van burgerschap. Deze doelen gaan met name over burgerschapscompetenties die geïntegreerd worden in het schoolbrede curriculum.
Wij houden de ontwikkelingen rondom de nieuwe kerndoelen voor burgerschap in het basisonderwijs nauwlettend in de gaten. Wanneer je werkt met Blink Wereld, voldoe je altijd aan de wettelijke eisen en de actuele kerndoelen van wereldoriëntatie en basisvaardigheden burgerschap.
Verdiep je verder in
burgerschapsonderwijs
Heb je hulp nodig bij een schoolbrede visie op burgerschap of het organiseren van goed burgerschapsonderwijs binnen jouw school?
We bieden twee verdiepende trainingen aan over burgerschap, speciaal voor scholen die met Blink Wereld werken: Bli(n)k op Burgerschap en Burgerschapsvaardig.
Zo versterk jouw leerkrachtvaardigheden voor burgerschapsonderwijs!
Blink Wereld gratis uitproberen?
Benieuwd hoe je aan burgerschap werkt met de thematische lesmethode Blink Wereld?
Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Wereld (inclusief methode burgerschap), voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.
Met een proeflicentie krijg je drie maanden lang gratis toegang tot het online lesmateriaal en kun je een thema uitproberen in de klas.