Blink Wereld
Didactiek: leren uit nieuwsgierigheid
Als je aan kinderen vraagt hoe ze de wereld willen leren kennen, dan is het antwoord: “Ik wil het liefst dingen doen en meemaken!” Met de lesmethode Blink Wereld haak je daarom aan bij de intrinsieke nieuwsgierigheid en leergierigheid van jouw leerlingen. Dit is wetenschappelijk bewezen ook de meest effectieve manier om te leren.
Blink Wereld is een thematische lesmethode wereldoriëntatie voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs, met een geïntegreerde én vakgerichte leerlijn. Door de rijke thema’s en aansprekende opdrachten gaan jouw leerlingen zelf ontdekken en onderzoeken. Vanuit hun eigen nieuwsgierigheid leren ze over aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek en burgerschap. Hieronder lees je meer over de didactiek.
Bereid kinderen voor
op de wereld
Wereldoriëntatie helpt kinderen om de wereld te begrijpen, een eigen identiteit te vormen en hen voor te bereiden op hun rol als burger in de maatschappij.
Met Blink Wereld werk je binnen rijke thema’s altijd geïntegreerd aan kennis, vaardigheden en houding. Met behulp van ‘kenniskapstokken’ blijft de lesstof beter plakken. Bovendien leren je leerlingen niet alleen de wereld, maar ook zichzelf en anderen beter kennen.
Door de opzet van de thema’s worden kinderen gestimuleerd met een open en nieuwsgierige houding te kijken naar de wereld. Hiermee stimuleer je multiperspectiviteit in de klas en werk je ook aan de kerndoelen burgerschap in het basisonderwijs.
Vergroot hun kennis
met onderzoekend leren
Ieder thema een nieuwe beleving
Door de didactiek van onderzoekend en ontdekkend leren vergroten kinderen actief hun kennis over de wereld.
In elk thema en iedere les stap je met de kinderen in een nieuwe beleving, waarin een onderzoeksvraag centraal staat. Dat kan een familieverhaal zijn dat zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog, of het kweken van schimmels om te leren hoe de natuur haar eigen afval opruimt. Door de variatie blijven de kinderen geboeid en onthouden ze de lesstof beter.
Een sleutelrol voor de leerkracht
Jij bent als leerkracht essentieel voor het leerproces van jouw leerlingen.
Met rijke thema’s trigger je jouw leerlingen tot onderzoeken en verder kijken. Je voegt waar je wilt eigen kennis toe. Je geeft je leerlingen ook de ruimte om zelf keuzes te maken, en om nieuwe vaardigheden te oefenen in een veilige leeromgeving.
Zo leren ze het meest!
Vakgericht of geïntegreerd:
aan jou de keuze
Geeft jouw school de zaakvakken liever apart of geïntegreerd? Aansluitend bij jullie schoolvisie op wereldoriëntatie, kies je voor de vakgerichte of geïntegreerde leerlijn van Blink Wereld. Onze methodespecialisten helpen je graag bij deze keuze.
- In de vakgerichte leerlijn werk je aan wereldoriëntatie en burgerschap vanuit de losse vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek. Als school kies je zelf of je wekelijks de drie vakken geeft (elk vak een uur), of steeds twee tot drie weken thematisch aan één vak werkt.
- In de geïntegreerde leerlijn werk je per schooljaar aan vijf thema’s van zes tot acht weken. Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek én burgerschap komen samen in prikkelende thema’s uit de echte wereld. Het thema fungeert als een soort kapstok, waar leerlingen steeds nieuwe kennis en vaardigheden aan toevoegen.
Activerende didactiek
voor zaakvakonderwijs
Benieuwd hoe je aan de zaakvakken én burgerschap werkt met de lesmethode Blink Wereld? Lees meer over de didactiek per zaakvak, en ontdek of geïntegreerd of vakgericht werken bij jouw school past.
Kerndoeldekkend voor wereldoriëntatie
in het basisonderwijs
Burgerschap geïntegreerd in de lesstof
Wist je dat je met Blink Wereld ook schoolbreed thematisch aan burgerschap in de klas werkt? Zo dek je alle burgerschapsdoelen!
Met behulp van de rijke thema’s worden kinderen uitgedaagd om verbanden te leggen tussen hun eigen leefwereld en grotere maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid, globalisering of technologische ontwikkelingen. Zo doen ze kennis en vaardigheden op én worden ze gestimuleerd om eigen opvattingen te ontwikkelen met een nieuwsgierige en open houding.
Wetenschappelijke inzichten
De lesmethode Blink Wereld is ontwikkeld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten over leren, samen wetenschappers, leraren en leerlingen. Voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek werkten we samen met historici en ervaren verhalenvertellers, het kindertijdschrift National Geographic Junior en het NEMO Science Museum.
Met Blink Wereld werk je kerndoeldekkend voor wereldoriëntatie en burgerschap in het basisonderwijs.
“Het grote pluspunt is dat je zo veel betrokkenheid bij de kinderen ziet.”
Linsy, leerkracht groep 8, basisschool 't Slingertouw
Blink Wereld uitproberen?
Benieuwd hoe leren uit nieuwsgierigheid aan bod komt in de lesmethode Blink Wereld? Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Wereld, voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs. Bekijk de mogelijkheden!