Verhalen geven ons kracht
Meesterverteller Simone Atangana Bekono
Een verhaal, een gedicht, een roman, een essay of kort verhaal is ontzettend veel niet: het is geen avond stappen, geen wereldreis, geen sportwedstrijd of een stuk sappig fruit. Een verhaal is geen directe ervaring, niet altijd duidelijk, soms vervelend, taai, cryptisch, tijdrovend. Maar juist tegenwoordig, nu men steeds minder waarde lijkt te hechten aan geschreven verhalen, aan gedichten, aan gedachtespinsels in een essay neergepend, wordt het belang van verhalen lezen en schrijven duidelijk. Want wat gebeurt er als we met verhalen bezig zijn?
We verstillen, stellen ons open, verplaatsen ons in iets of iemand anders. We laten ons meeslepen en leren begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, juist door even uit die wereld te stappen. We nemen de tijd onze taal te doorvoelen en alles wat die taal vermag. We gaan als lezer in gesprek met een tekst, we leren onszelf nieuwsgierigheid, verhouden ons tot het onbekende, stellen ons bloot aan emoties en wijsheden, varen mee op onbeschrijflijke reizen van personages. Bovenal dwingen verhalen ons een verbinding aan te gaan met de wereld, vanuit plekken in onszelf die we aan niemand durven laten zien.
Dat klinkt ongemakkelijk, kwetsbaar. Maar niets is zo eng als datgene waarvoor we geen woorden kunnen vinden, wat niet voor te stellen valt. Niets voelt zo alleen als niet begrijpen wie we zijn, wat we kunnen worden. Verhalen geven ons de kracht het ongewisse te trotseren.
Simone Atangana Bekono
Simone Atangana Bekono (1991) is ambassadeur van Het nieuwe lezen. Zij schrijft proza en poëzie. In 2017 debuteerde zij met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, waarvoor zij de Poëziedebuutprijs aan Zee en het Charlotte Köhler Stipendium ontving. In 2020 publiceerde zij haar eerste roman Confrontaties.