Blink Wereld
Tijdlijnen en tijdvakplaten
Breng geschiedenis in beeld
Hoe breng je de wereldgeschiedenis op de basisschool dichtbij? Met de interactieve thema’s van de lesmethode Blink Wereld gaan kinderen zich inleven in een andere tijd. Naast de rijke thema’s komen de tien tijdvakken nóg duidelijker in beeld dankzij de tijdlijnen, tijdsbeelden, tijdvakfilmpjes en prachtig geïllustreerde tijdvakplaten.
Ontdek de ondersteunende materialen:
Tijdlijnen
Tijdlijn XL
De Blink Wereld tijdlijn XL is 300 cm breed en 34 cm hoog. Deze tijdlijn is gemaakt van stevig canvas en kan dus tegen een stootje!
Hang de tijdlijn op in je klaslokaal en gebruik deze om aan te geven over welk tijdvak of tijdvakken een les gaat. De extra tijdvakplaten kun je aan de tijdlijn XL ophangen (net als de tijdsbeelden). Je bestelt de tijdlijn XL via je schoolleverancier.
Kleine tijdlijnen
In het jaar dat je start met de licentie van Blink Wereld, krijg je vier kleine tijdlijnen op dik papier cadeau. Je kunt extra tijdlijnen bij je schoolleverancier bestellen.
Voorbeeld van een tijdlijn
Tijdvakplaten
Blink Wereld bevat prachtige tijdvakplaten van illustrator Emile Noordeloos. Elke plaat staat voor één tijdvak. De laatste twee tijdvakken bestaan uit twee platen. Je bestelt de tijdvakplaten via je schoolleverancier. Je vindt deze ook terug in de digibordlessen.
Bij Blink Wereld – geschiedenis wordt in ieder thema voor groep 5 t/m 7 steeds een tijdvak behandeld. Je kunt de tijdvakplaten ophangen bij de tijdlijn, op het moment dat je het thema behandelt met de klas. Daarnaast kun je de kinderen ook zelf nog afbeeldingen laten zoeken en deze koppelen aan de tijdlijn. Zo bouw je met je leerlingen gedurende het jaar letterlijk een beeld op van de betreffende periodes in de geschiedenis.
Voorbeeld van een tijdvakplaat
Tijdsbeelden
In de vakgerichte leerlijn van Blink Wereld komen alle tijdvakken los en chronologisch aan bod. In de geïntegreerde leerlijn van Blink Wereld komen geschiedenisonderwerpen niet chronologisch aan bod, maar per thema. Om bij de geïntegreerde thema’s van Blink Wereld extra aandacht te geven aan de chronologie en de ontwikkelingen door de tijd heen, kun je de ondersteunende tijdsbeelden gebruiken:
- Een tijdsbeeld heeft een beeld, een jaartal of periode, met daarbij een beschrijving van de persoon, gebeurtenis of het begrip.
- Aan het eind van een geschiedenisles binnen een thema wordt expliciet verwezen naar de tijdsbeelden die bij de les horen (indien relevant ook in vergelijking met tijdsbeelden uit andere lessen).
- De tijdsbeelden vind je als printables in de lesomgeving (in de lessen en de lesvoorbereidingen). Print ze uit op A4-formaat en hang ze op aan de tijdlijn in je klaslokaal (eventueel samen met de tijdvakplaten).
- Aan het eind van het thema kun je terugblikken op de tijdsbeelden en de tijdlijn van het thema. Deze tijdsbeelden brengen de tijdlijn tot leven.
- Zo laat je de kinderen oefenen met de historische vaardigheid om gebeurtenissen en personen in de tijd te plaatsen. Hierdoor groeit hun tijdsbesef en gaan ze ontwikkelingen door de tijd zien.
Zo zet je een tijdsbeeld in bij Blink Wereld - geïntegreerd
In dit filmpje van 1,5 minuut ontdek je hoe je de tijdsbeelden inzet in de les!
Tijdvakfilmpjes
Voor ieder tijdvak is er in de lesomgeving een introductie met dia’s en een tijdvakfilmpje. Met behulp van de dia’s en het ‘voorleesscript’ dat daarbij hoort, kun je de kinderen vertellen over het betreffende tijdvak. Het tijdvakfilmpje geeft ook een samenvatting van het tijdvak.