Blink Wereld
Natuur en techniek op de basisschool
Blink Wereld voor groep 1 t/m 8
Hoe kun je een tornado maken? Hoe erg is het wanneer jouw favoriete dier uitsterft? Elke les over biologie, natuurkunde, scheikunde en techniek van de lesmethode Blink Wereld bevat een nieuwe uitdaging. Zo haal je de wetenschapper in je leerlingen naar boven. En door de haalbare proefjes, mooie illustraties en grappige filmpjes leren ze met andere ogen naar de wereld kijken!
Blink Wereld is een thematische lesmethode wereldoriëntatie voor groep 1 t/m 8, met een geïntegreerde én vakgerichte leerlijn. Hieronder lees je meer over de activerende aanpak voor natuur en techniek in het basisonderwijs.
Natuur en techniek leren
uit nieuwsgierigheid
De lesmethode Blink Wereld – natuur en techniek is gericht op verwondering en vervolgens willen weten hoe het zit. In de lessen gaan kinderen zelf ontwerpen en innoveren. Ze ontwerpen bijvoorbeeld een diervriendelijke plek in Artis, starten een eigen limonadefabriek of ontdekken hoe luchtdruk werkt door een proefje.
Alle 21e-eeuwse vaardigheden komen hierbij aan bod. Met Blink Wereld voldoe je bovendien aan de kerndoelen wereldoriëntatie en burgerschap in het basisonderwijs.
“Tijdens het werken aan een thema staan er allemaal boeken over dat onderwerp in de klas. Daardoor ontdek ik nieuwe boeken en leer ik dingen die ik eerst niet wist.”
Jolien, 12 jaar, groep 8
Technologische kennis
voor de toekomst
Kinderen die in het basisonderwijs al kennis hebben gemaakt met techniek, zullen eerder geneigd zijn een technische vervolgopleiding of een technisch beroep te kiezen. Als je met het lesmateriaal van Blink Wereld werkt, voldoe je ook aan de uitgangspunten van het Techniekpact. Wetenschap, techniek, technologie en onderzoekend leren komen in de lessen structureel aan bod.
Het Techniekpact heeft als doel de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terug te dringen. In het Techniekpact staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid.
Ontwikkeld met het NEMO Science Museum
De lesmethode Blink Wereld – natuur en techniek is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en het NEMO Science Museum. De lesmethode bevat veel leerzame en leuke proefjes, die je makkelijk in de klas kan uitvoeren. Met de hulp van journalisten en ervaringsdeskundigen vonden we bovendien de spannendste invalshoeken voor elk onderwerp!
Zo gaat elk thema écht leven in de klas, en worden jouw leerlingen echte onderzoekers.
Vakgericht of geïntegreerd:
aan jou de keuze
Je kiest zelf welke lesmethode natuur en techniek het beste bij jouw school past. Geeft jouw school de zaakvakken liever apart of geïntegreerd? Aansluitend bij jullie schoolvisie op wereldoriëntatie, kies je voor de vakgerichte of geïntegreerde leerlijn van Blink Wereld. Onze methodespecialisten helpen je hier graag bij.
- In de vakgerichte leerlijn werk je aan wereldoriëntatie en burgerschap vanuit de losse vakken natuur en techniek, geschiedenis en aardrijkskunde. Als school kies je zelf of je wekelijks de drie vakken geeft (elk vak een uur), of steeds twee tot drie weken thematisch aan één vak werkt.
- In de geïntegreerde leerlijn werk je per schooljaar aan vijf thema’s van zes tot acht weken. Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek én burgerschap komen samen in prikkelende thema’s uit de echte wereld. Het thema fungeert als een soort kapstok, waar leerlingen steeds nieuwe kennis en vaardigheden aan toevoegen.
Blink Wereld gratis uitproberen?
Benieuwd hoe natuur en techniek aan bod komt in de thematische lesmethode Blink Wereld?
Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Wereld, voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.
Met een proeflicentie krijg je drie maanden lang gratis toegang tot het online lesmateriaal en kun je een thema uitproberen in de klas.