Blink Wereld
Aardrijkskunde en topografie op de basisschool
Blink Wereld voor groep 1 t/m 8
Hoe komt een fossiel van een zeedier bovenop een berg? Hoe helpt een satelliet bij het maken van een plattegrond? Met de interactieve thema’s van de lesmethode Blink Wereld gaan kinderen zelf op ontdekkingstocht. Zo maak je aardrijkskunde op de basisschool tastbaar. En dankzij de prachtige foto’s en animaties, praktische doe-opdrachten én de spannende online game TopoMaster blijven ze nieuwsgierig naar meer.
Blink Wereld is een thematische lesmethode wereldoriëntatie voor groep 1 t/m 8, met een geïntegreerde én vakgerichte leerlijn. Hieronder lees je meer over de activerende aanpak voor aardrijkskunde (inclusief topografie) in het basisonderwijs.
Aardrijkskunde leren
uit nieuwsgierigheid
In de lesmethode Blink Wereld – aardrijkskunde draait het om nieuwsgierig zijn naar de wereld. Elke les bevat een nieuwe uitdaging: een vraag die kinderen zelf gaan beantwoorden. Aan de hand van deze vragen ontdekken je leerlingen stap voor stap de wereld.
Ze leren bijvoorbeeld hoe mensen in andere landen en werelddelen leven, of wat er zo bijzonder is aan de Nederlandse cultuur. Of ze ervaren zelf wat de Europese Unie inhoudt.
“Bij een van de thema’s hebben we de waterkringloop in 3D nagemaakt. Ik vond dit thema zo leuk dat ik er de hele tijd mee bezig was, zelfs 's avonds nog.”
Ayanda, groep 7
Topografie oefenen met TopoMaster
TopoMaster is een spannende online game waarmee kinderen topografie leren. De app is samen met National Geographic Junior ontwikkeld en bevat prachtig beeldmateriaal en aansprekende informatie. Alle 300 toponiemen uit de basistopografielijst van het Cito komen aan bod!
Door topografie te oefenen met bijzondere weetjes van bijvoorbeeld dieren, gebouwen of het landschap onthouden leerlingen de plaatsnamen veel beter.
Ontwikkeld met National Geographic Junior
De lesmethode Blink Wereld – aardrijkskunde is ontwikkeld in samenwerking met de redactie van het kindertijdschrift National Geographic Junior. Ook hebben verschillende ervaringsdeskundigen, experts en wetenschappers geholpen bij het bedenken van spannende onderwerpen en invalshoeken bij de lesstof. Dit zie je terug in de prachtige bronnenboeken en de prikkelende beelden en filmpjes in de lesomgeving.
Veel ideeën komen ook direct van leerkrachten en leerlingen zelf. Hierdoor sluiten de lessen echt aan bij de belevingswereld van kinderen!
Vakgericht of geïntegreerd:
aan jou de keuze
Je kiest zelf welke lesmethode aardrijkskunde het beste bij jouw school past. Geeft jouw school de zaakvakken liever apart of geïntegreerd? Aansluitend bij jullie schoolvisie op wereldoriëntatie, kies je voor de vakgerichte of geïntegreerde leerlijn van Blink Wereld. Onze methodespecialisten helpen je hier graag bij.
- In de vakgerichte leerlijn werk je aan wereldoriëntatie en burgerschap vanuit de losse vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als school kies je zelf of je wekelijks de drie vakken geeft (elk vak een uur), of steeds twee tot drie weken thematisch aan één vak werkt.
- In de geïntegreerde leerlijn werk je per schooljaar aan vijf thema’s van zes tot acht weken. Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek én burgerschap komen samen in prikkelende thema’s uit de echte wereld. Het thema fungeert als een soort kapstok, waar leerlingen steeds nieuwe kennis en vaardigheden aan toevoegen.
Blink Wereld gratis uitproberen?
Benieuwd hoe aardrijkskunde aan bod komt in de thematische lesmethode Blink Wereld?
Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Wereld, voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.
Met een proeflicentie krijg je drie maanden lang gratis toegang tot het online lesmateriaal en kun je een thema uitproberen in de klas.