Veelgestelde vragen

Alles Digitaal Planning en onderdelen Trainingen Wereldorientatie Proberen en bestellen Toetsing en voortgang Niveauverschillen

Hoe komen technisch en begrijpend lezen aan bod?

Technisch lezen en begrijpend lezen zijn geïntegreerd in lesmateriaal van Blink Lezen. Dat betekent dat bijvoorbeeld in een les Wereldlezen beide vormen van lezen aan bod kunnen komen. Hierdoor is niet heel specifiek aan te wijzen waar technisch (of begrijpend) lezen aan bod komt. Dit is ook bewust; uit onderzoek blijkt dat dit verschil in lezen verwarrend is voor leerlingen en niet bijdraagt aan het beter en meer gemotiveerder lezen.

Waarbij in groep 4 het zwaartepunt meer ligt op technisch lezen (vlot en vloeiend lezen – maar wel  met aandacht voor de inhoud van de tekst en begrijpen waar het over gaat), ligt in groep 7/8 het zwaartepunt op begrijpend lezen (waarbij het vlot en vloeiend lezen aan bod blijft komen om het te ‘onderhouden’).

Wat is het leesclubboek?

De eerste +/- twee weken van een thema lezen de kinderen op school in hetzelfde leesboek. Dat boek mogen ze houden, het mag mee naar huis. Zo bouwen ze door de jaren heen hun eigen kinderboekencollectie op. Uiteindelijk hebben ze 25 eigen boeken!  Deze boeken selecteren we in samenwerking met ons Kinderpanel.

Bij dit boek bieden we diverse werkvormen en opdrachten aan, waardoor het boek gaat leven en er in de klas samen over gesproken kan worden. Dit zorgt voor meer plezier in het lezen; kinderen geven zelf aan dat ze het erg leuk vinden om het met elkaar te hebben over een boek.
Met dit boek en de opdrachten komt ook het onderdeel ‘literaire competenties’ aan bod, zoals genoemd in de nieuwe voorstellen voor kerndoelen vanuit het team Nederlands van Curriculum.nu.

De kinderen lezen het leesclubboek in principe gewoon op school. Je ruimt dus in je rooster tijd in voor kinderen om zelf – in hun eigen tempo – in het boek te gaan lezen. Het beste is om kinderen per dag 30 minuten zelf te laten lezen; dan maken ze echt meters en dit draagt veel bij aan het vergroten van hun leesvaardigheid. Hoe meer je leest, hoe beter je gaat lezen.

Deze boeken zitten in het pakket van Blink Lezen. Door de samenwerking met alle grote kinderboekenuitgevers van Nederland kunnen we deze boeken binnen de prijs aanbieden.

Ontdek de wereld.