Blink Lezen
Gratis proeflicentie?
Wil je meer weten over Blink Lezen en ben je benieuwd naar lesmateriaal? Vraag dan nu een proeflicentie aan.
Al een Blink account? Log hier in
Veelgestelde vragen
BL en BWG in groep 4
Waarom is er in groep 4 één pakket voor Blink Lezen?
Een tweede pakket was mogelijk geweest wanneer we bij Blink Lezen – net als bij Blink Wereld – geïntegreerd – waren uitgegaan van combipakketten voor groep 3/4. Combipakketten passen goed bij wereldoriëntatie, omdat dit vak gaat over het ontdekken van de wereld, en daarbij werkt het versterkend als kinderen van verschillende niveaugroepen bij elkaar zitten en aan hetzelfde thema werken. Bij het vak lezen ligt dat anders, omdat het niveauverschil in lezen in groep 3 en 4 tussen kinderen te groot is om ze met hetzelfde materiaal goed uit te dagen in hun leesontwikkeling. Daarom is er bij Blink Lezen in plaats van een A- en B-pakket een apart pakket voor groep 4. Met deze keuze houden we voor de toekomst ook de optie open om specifiek voor groep 3 een leesaanpak te maken die aansluit bij het niveau van groep 3 en bij de thema’s van Blink Wereld.
Wanneer kies ik voor optie 1 of 2?
Bij optie 1 zit in het materiaal waarmee je werkt elk schooljaar in groep 4 een sterke inhoudelijke en thematische koppeling tussen de vakken wereldoriëntatie en lezen. Dat zorgt ervoor dat je je leerlingen in groep 4 altijd maximaal uitdaagt om diep te lezen.
Bij optie 2 is die sterke inhoudelijke koppeling er het ene schooljaar wel en het andere schooljaar minder. In dat laatste schooljaar kun je als leraar met onze tips wel ook zelf goed zo’n inhoudelijke koppeling aanbrengen, maar dat vergt wel dat je wat tijd hebt om hier vooraf over na te denken.
Blink adviseert optie 2 aan scholen die met Blink Wereld – geïntegreerd sterk inzetten op schoolbreed thematisch werken en in de praktijk ook echt de didactische voordelen van schoolbreed thematisch werken ervaren. Want bij deze optie kun je volledig met alle groepen binnen je school blijven werken aan de schoolbrede thema’s die je al kent van Blink Wereld – geïntegreerd. Met Blink Lezen sluit je dan om het jaar in groep 4 niet aan bij Blink Wereld – geïntegreerd. De voordelen van deze koppeling heb je dat jaar dan niet. Maar met onze inhoudelijke tips, kun je ook in dat andere jaar toch met 4 van de 5 thema’s inhoudelijke aansluiting maken op de schoolbrede thema’s. Dat kost je wel wat extra tijd.
Ik heb een combinatiegroep 3/4. Ik werk met Blink Wereld - geïntegreerd groep 3/4 en Blink Lezen in groep 4. Wij willen schoolbreed met hetzelfde thema werken. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Optie 2 sluit het beste aan bij de wens om schoolbreed met dezelfde thema’s te werken. Met onze tips kan dat in groep 4 met 4 van de 5 thema’s.
De mogelijkheid om bij wereldoriëntatie schoolbreed in thema’s te werken is voor de ontwikkeling van Blink Wereld altijd het uitgangspunt geweest. Blink Lezen sluit hier met de pakketten voor groep 5 t/m 8 ook helemaal op aan. Vanuit Blink Lezen groep 4 is het alleen niet mogelijk om de aansluiting precies zo te maken, omdat het niveau in lezen tussen kinderen in groep 3 en 4 te veel verschilt om met combipakketten A en B te kunnen werken voor groep 3/4.
De aansluiting vanuit Blink Lezen op de schoolbrede thema’s is al automatisch helemaal goed in het schooljaar dat je met de A-pakketten van Blink Wereld – geïntegreerd werkt, want het Blink Lezen pakket voor groep 4 sluit aan op het pakket van Blink Wereld – geïntegreerd voor groep 3/4A. Maar in het schooljaar dat je met de B-pakketten werkt van Blink Wereld – geïntegreerd is de schoolbrede thematische aansluiting minder goed. Het ontwikkelteam van Blink Lezen kijkt voor de lange termijn naar inhoudelijke mogelijkheden om het pakket voor groep 4 zo te maken dat het inhoudelijk aansluit op de bovenbouwthema’s van zowel de pakketten A als B, maar het is nog onzeker of dit kan. Mocht er zo’n oplossing komen, is die er in ieder geval niet binnen twee jaar. We focussen ons eerst om alle thema’s voor de bovenbouw gereed te hebben. Daarna halen we alle feedback en suggesties van de brede groep scholen op die nu met Blink Lezen werkt om vervolgens aan oplossingen te werken.
Ik heb een combinatiegroep 3/4. Ik weet dat Blink aanbeveelt om apart les te geven in lezen aan kinderen in groep 3 en 4. Maar kan ik op de een of ander manier kinderen uit groep 3 toch betrekken bij de thema’s van groep 4?
Als je in een combinatiegroep 3/4 werkt, kun je ervoor kiezen om de kinderen uit groep 3 wel mee te laten doen en luisteren als je bijvoorbeeld het voorleesboek voorleest. Dit heeft echter als consequentie dat wanneer de kinderen uit groep 3 een jaar later zelf het hele thema gaan doen, ze het voorleesboek al kennen en mogelijk minder aandachtig gaan lezen en meedoen met de opdrachten. Je kunt dat voorkomen door uit de aanvullende boekentips die Blink bij ieder thema geeft, zelf een nieuw voorleesboek te kiezen voor het jaar erop. Dat vergt wat extra tijd omdat de activiteiten bij het voorleesboek dan ook niet (volledig) aansluiten. Je zal dan zelf moeten kijken hoe je deze opdrachten bij het door jouw gekozen boek aanpassen. Als je hiervoor geen tijd hebt, raden we het af om kinderen in groep 3 al mee te laten luisteren met het voorleesboek van groep 4. Laat ze dan in die tijd dan bijvoorbeeld zelf een boek lezen.
Ik heb een combinatiegroep 3/4. Hoe geef ik les met Blink Lezen en Blink Wereld – geïntegreerd?
Bij Blink Lezen adviseren we om vanwege het grote verschil in leesontwikkeling tussen kinderen in groep 3/4 om apart les te geven aan kinderen in groep 3 en 4. Voor groep 3 gebruik je het materiaal dat je voor aanvankelijk lezen hebt en daarnaast Blink Wereld – geïntegreerd. Voor groep 4 gebruik je het materiaal van Blink Lezen, en daarnaast Blink Wereld –geïntegreerd.
In de hierboven genoemde opties lees je hoe je naast Blink Lezen in groep 4 met Blink Wereld – geïntegreerd kunt werken. Welke optie het beste geschikt is voor jouw school, hangt af van jullie wensen. Bekijk daarvoor ook de vraag: Wanneer kies ik voor optie 1 of 2?
Ik werk in groep 4 met Blink Wereld - geïntegreerd en Blink Lezen. Hoe kan ik dit het beste combineren?
Als je met zowel Blink Lezen als Blink Wereld – geïntegreerd werkt, kan dat in groep 5 tot en met 8 door het ene jaar met pakket A van Blink Lezen en Blink Wereld – geïntegreerd te werken en het jaar erop met pakket B.
Voor groep 4 ligt dit iets anders omdat er één pakket met thema’s is van Blink Lezen. Dat pakket sluit aan bij Blink Wereld – geïntegreerd pakket A.
In de hierboven genoemde opties lees je hoe je naast Blink Lezen in groep 4 met Blink Wereld – geïntegreerd kunt werken. Welke optie het beste geschikt is voor jouw school, hangt af van jullie wensen. Bekijk daarvoor ook de vraag: Wanneer kies ik voor optie 1 of 2?
Digitaal
Kunnen de leerlingen Blink Lezen ook digitaal verwerken?
Lezen blijkt vooralsnog het beste te gaan vanaf papier, zeker voor de nog niet zo ervaren lezers: het geeft meer focus en rust. Daarbij kunnen ze dan in de papieren tekst ook passages markeren of andere aantekeningen maken als dat nodig is. Daarom zit er bij Blink Lezen per thema een papieren leesdossier : een boekje waarin alle werkbladen gebundeld zijn én waar een bijlage bij zit met alle gedrukte leesteksten. De opdrachten maken de kinderen ook op papier. Dit sluit beter aan bij de verwerkingsvormen die bij sommige opdrachten worden gebruikt, zoals het maken van een tekening of het invullen van een schema.
De pdf’s van deze leesdossiers kunnen wel ingepland worden in de leerlingomgeving. Als een leerling bijvoorbeeld thuis in quarantaine zit, kunnen de teksten op deze manier gelezen worden en de opdrachten zelf worden geprint.
De leesclubboeken ontvangen de kinderen ook fysiek, als onderdeel van het leerpakket. De leerkracht kan het leesclubboek ook inplannen voor leerlingen zodat ze het via de Blink e-reader kunnen lezen. In de Blink e-reader zit een voorleesfunctie voor leerlingen die moeite hebben met lezen. Het lettertype kan groter gemaakt worden. En het lettertype kan worden gewijzigd, bijvoorbeeld in het dyslexiefont.
Planning en onderdelen
Hoe komen technisch en begrijpend lezen aan bod in Blink Lezen?
Technisch lezen, vloeiend lezen, begrijpend lezen en verdiepend lezen komen geïntegreerd in het lesmateriaal aan bod. Dat betekent dat bijvoorbeeld in een les Wereldlezen meerdere vormen van lezen aan bod kunnen komen. Hierdoor is niet heel specifiek aan te wijzen waar technisch (of begrijpend) lezen aan bod komt.
Deze combinatie is ook heel logisch: om een tekst te kunnen begrijpen zul je deze ook altijd technisch en vloeiend moeten kunnen lezen. En wanneer je vooral nog veel moet oefenen met technisch en vloeiend lezen, is het wel zo motiverend (en leerzaam) om iets met de inhoud van een tekst te doen – dat is immers altijd de reden waarom je zou willen lezen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat onderscheid maken in soorten lezen verwarrend is voor leerlingen en niet bijdraagt aan het beter en meer gemotiveerder lezen.
In de thema-overzichten geven we voor jou als leerkracht wel aan welke onderdelen van de les betrekking hebben op technisch en begrijpend lezen, zodat je als leerkracht weet wat er aan bod komt en je eventueel bepaalde accenten kunt leggen in een les.
- In groep 4 ligt het zwaartepunt hier meer op technisch lezen en vloeiend lezen – altijd met aandacht voor de inhoud van de tekst en begrijpen waar het over gaat.
- In groep 7/8 het zwaartepunt op begrijpend en verdiepend lezen, waarbij het vlot en vloeiend lezen aan bod blijft komen als ‘onderhoud’.
Uiteraard houden we rekening met de verschillende soorten toetsen die scholen nu gebruiken voor lezen, waaronder de Cito-toets. We ontwikkelen samen met toetsontwikkelaars van verschillende toetsingspartijen oefentoetsen waarmee kinderen goed voorbereid zijn op de eindtoets. Naast deze vorm van echt summatief toetsen, bieden we verschillende tools (o.a. rubrics) om de voortgang van de kinderen bij te houden. We geven in het lesmateriaal duidelijk aan hoe dit binnen Blink Lezen in elkaar zit en werkt.
Hoeveel uur ben je per week bezig met Blink Lezen?
Er zijn vijf thema’s per jaar. Met een thema ben je 6-7 weken bezig. De thema’s geef je telkens in een blok tussen de vakanties. Met thema 1 start je bijvoorbeeld na de zomervakantie en je rondt het thema af voor de herfstvakantie. Met thema 2 start je vervolgens na de herfstvakantie en je rondt het af voor de kerstvakantie.
Blink Lezen gaat uit van dagelijks ongeveer een half uur zelfstandig lezen. Per thema bieden we hiervoor één leesclubboek dat alle leerlingen krijgen. Daarna kunnen kinderen een boek (fictie of non-fictie) lezen dat binnen het thema past of iets dat ze zelf graag lezen. Wij bieden boekenlijsten met adviezen voor boeken en verwerken tips voor het kiezen van een boek dat bij je past in het lesmateriaal. De kinderen houden hun leeservaringen bij in hun leesdossier.
Per week geef je één les Wereldlezen. Deze les duurt ongeveer 60 minuten.
De thema’s voor groep 5 t/m 8 bevatten elk vier minicolleges van 30 minuten. Bijvoorbeeld over hoe je beoordeelt of een tekst betrouwbaar is. Deze minicolleges sluiten altijd aan bij een les Wereldlezen. Wat je in het minicollege leert, pas je vervolgens toe in de les Wereldlezen.
Tot slot is ook voorlezen onderdeel van Blink Lezen. Per thema is er een bijpassend voorleesboek gekozen, waar op het digibord achtergrond-info of korte activiteiten of vragen bij worden gegeven om het boek nog meer te laten leven. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf een boek kiezen dat je graag voorleest.
Op deze pagina lees je meer over de structuur en opbouw van Blink Lezen.
Wat is het leesclubboek?
De eerste +/- drie weken van een thema lezen de kinderen op school in hetzelfde leesboek. Dat boek mogen ze houden! Zo bouwen ze door de jaren heen hun eigen kinderboekencollectie op. Uiteindelijk hebben ze 25 eigen boeken! Deze boeken hebben we geselecteerd in samenwerking met ons Kinderpanel.
Bij de leesclubboeken bieden we diverse werkvormen en opdrachten aan, waardoor het boek gaat leven en er in de klas samen over gesproken kan worden. Dit zorgt voor meer plezier in het lezen; kinderen geven zelf aan dat ze het erg leuk vinden om het met elkaar te hebben over een boek.
Met dit boek en de opdrachten komt ook het onderdeel ‘literaire competenties’ aan bod, zoals genoemd in de nieuwe voorstellen voor kerndoelen vanuit het team Nederlands van Curriculum.nu.
De kinderen lezen het leesclubboek in principe gewoon op school. Je ruimt dus in je rooster tijd in voor kinderen om zelf – in hun eigen tempo – in het boek te gaan lezen. Het beste is om kinderen per dag 30 minuten zelf te laten lezen; dan maken ze echt meters en dit draagt veel bij aan het vergroten van hun leesvaardigheid. Hoe meer je leest, hoe beter je gaat lezen.
Deze boeken zitten in het pakket van Blink Lezen. Door de samenwerking met alle grote kinderboekenuitgevers van Nederland kunnen we deze boeken binnen de prijs aanbieden.
Komen er leesmoeilijkheden en woordrijtjes aan bod in Blink Lezen?
Losse woordrijtjes komen niet aan bod, leesmoeilijkheden komen aan bod wanneer deze daadwerkelijk in teksten voorkomen. De losse woordrijtjes kunnen in groep 3 zinvol zijn om het lezen te automatiseren en snelheid te ontwikkelen, maar in groep 4 kan deze tijd en energie beter besteed worden aan veel lezen in zelfgekozen boeken, het lezen van rijke teksten die aansluiten bij uitdagende thema’s en het maken van interessante opdrachten. Kinderen die moeite hebben met langere teksten of met langere zinnen, kunnen beter korte teksten met kortere zinnen lezen, of herhaald lezen, dan oefenen met losse woorden. Ook inzicht geven in de morfologische structuur van woorden kan met woorden uit rijke teksten gedaan worden, in plaats van met woordrijtjes.
De aanpak van technisch en vloeiend lezen is de volgende:
- Heel veel oefenen met (vrij) lezen, zo nodig met audio-ondersteuning.
De beste manier om beter te leren lezen is: veel lezen in zelfgekozen boeken en rijke teksten. De audio-ondersteuning helpt de zwakkere lezers vooruit. - Veelvuldig hardop lezen.
Het voordeel van hardop lezen (of zachtjes voor jezelf mompelen), is dat je alle woorden uit moet spreken. Vormen van hardop lezen in Blink Lezen zijn bv ondertitels lezen, karaoke lezen, voorlezen en voor-koor-, duo-, papegaai-, theater- en tutorlezen - Rijke teksten rond een thema.
Rijke teksten rond een thema zorgen voor leesplezier, leesmotivatie, samenhang en verdieping. Als kinderen een (technisch) lastig woord tegenkomen, dan kan de context het decoderen ondersteunen. - Geestige woorden.
Bij een aantal teksten geven we in groep 4 vóór het lezen expliciet instructie over een aantal woorden waar ‘iets’ mee aan de hand is. Het gaat hierbij om specifieke leesmoeilijkheden, taalbewustzijn en/of woordenschatuitbreiding. - Herhaald lezen.
Herhaald lezen van teksten bevordert het automatiseren van het technisch lezen. - Een aanpak voor alle kinderen, inclusief de kinderen die moeite hebben met (technisch) lezen.
Niet ieder kind heeft hetzelfde leesniveau of hetzelfde tempo van leesontwikkeling. Door hier gericht aandacht voor te hebben en op bepaalde punten extra ondersteuning te bieden, kan ieder kind beter leren lezen.
Trainingen
Zijn er trainingen bij Blink Lezen?
Een nieuwe lesmethodiek invoeren vraagt om aanpassingen. Van de leraren, de leerlingen en de school als geheel. Omdat Blink Lezen een structurele verandering is in de aanpak van lezen, bieden we een begeleidingsprogramma aan. Zodat jij en je team alles uit Blink Lezen halen wat erin zit. En de leerlingen meer plezier krijgen in lezen en hun leesvaardigheid verbeteren.
Blink Lezen geeft je de tools om op een vernieuwende en effectieve manier leesonderwijs te geven. Omdat jij als leerkracht degene bent die het verschil maakt. Met het begeleidingsprogramma van Blink Lezen, maak jij je de professionele vaardigheden eigen, die de opbrengsten van leesvaardigheid vergroten door heldere en effectieve lessen.
Het begeleidingsprogramma Blink Lezen begeleidt jou en je team gedurende twee jaar en helpt jullie om de nieuwe aanpak te doorgronden, toe te passen en te verankeren.
Waarom is de prijs voor het begeleidingsprogramma voor grote scholen hoger?
Bij grote scholen is de groep van leerkrachten ook groter. Om effectieve sessies te kunnen verzorgen, plannen we meerdere bijeenkomsten zodat de groepen niet te groot zijn.
Is het mogelijk om meerdere collega’s op te leiden tot Blink Lezen specialist?
Dat is zeker mogelijk. De meerprijs per extra deelnemer bedraagt €995,-
Lees meer over het begeleidingsprogramma van Blink Lezen.
Wereldorientatie
Sluit Blink Lezen alleen aan op Blink Wereld?
Nee, iedere school kan met Blink Lezen werken, ongeacht de methode die je voor wereldoriëntatie hebt. Het werkt versterkend als je de thema’s van Blink Lezen waar mogelijk laat aansluiten bij je thema’s voor wereldoriëntatie. Het thema Oorlogsgeheimen sluit bijvoorbeeld goed aan bij een geschiedenis-thema over de Tweede Wereldoorlog.
We ontwikkelen de thema’s van Blink Lezen zo, dat ze 1-op-1 aansluiten op de thema’s van Blink Wereld – geïntegreerd (eveneens vijf thema’s per jaar). Het thema Oorlogsgeheimen doe je dan als je bij Blink Wereld – geïntegreerd met het thema Oorlog en Vrede bezig bent. Op deze manier ben je een langere tijd met een thema bezig, komen woorden vaker terug en wordt het beter in het lange-termijn geheugen opgeslagen. Ook kun je de keuzeboeken bij Blink Lezen laten aansluiten op je eigen onderzoek bij Blink Wereld – geīntegreerd.
Daarnaast hebben we schema’s waarin we aangeven welke thema’s van Blink Wereld – vakgericht aansluiten bij de thema’s van Blink Lezen.
Voor scholen die niet werken met Blink Wereld, denken we graag mee en geven we advies welke thema’s van Blink Lezen aansluiten bij welke wereldoriëntatie-onderwerpen.
Is Blink Lezen te koppelen aan wereldoriëntatie?
Ja, je kunt Blink Lezen koppelen aan wereldoriëntatie.
Per jaar werk je aan vijf thema’s; van vakantie tot vakantie doe je steeds een thema. De thema’s gaan over onderwerpen die ook aan bod komen bij wereldoriëntatie. Je geeft dan in een periode een thema van Blink Lezen naast het thema van wereldoriëntatie dat hierbij aansluit; je kijkt zelf of en waar dat kan met jouw methode. Bij de methode Blink Wereld – geïntegreerd is die match door ons gemaakt: ieder thema van Blink Lezen sluit naadloos aan op een thema van Blink Wereld – geïntegreerd. Ook voor Blink Wereld – vakgericht hebben we een overzicht gemaakt waarin je ziet welke thema’s goed op elkaar aansluiten.
Blink Lezen is uiteraard ook los van een wereldoriëntatie-methode te gebruiken.
Proberen en bestellen
Wanneer verschijnt het lesmateriaal van Blink Lezen?
Vanaf schooljaar 2023-2024 zijn alle leerpakketten gereed.
We ronden in schooljaar 2023-2024 de laatste thema’s van groep 7/8A af; die komen in pakket 7/8A en zitten in de combinatiepakketten 6/7/8A en 6/7/8C. De boeken van deze thema’s worden nageleverd.
Wat kost Blink Lezen?
Blink Lezen bestel je als leerpakket bij je schoolleveranciers. Zij kunnen je voorzien van een offerte. Op onze bestelpagina vind je de prijzen van de pakketten.
- Je bestelt per leerling een leerpakket.
- De leerpakketten bestel je elk jaar opnieuw.
De leerpakketten zijn voor schooljaar 2022/2023 beschikbaar voor de groep 4 t/m 8.
Een leerpakket bestaat uit:
Digitaal lesmateriaal:
- Digibordlessen
- Pdf’s van alle ondersteunende materialen (handleiding, lesvoorbereidingen, ouderbladen, documenten voor het volgen van de leerlingen, etc.)
- Leerlingomgeving met e-boeken en audioboeken (van de leesclubboeken)
- Mogelijkheid voor koppelingen met Basispoort, Momento en ParnasSys
Foliomateriaal:
- Leesdossiers bestaande uit werkbladen, doebladen en tekstbladen (5 per leerling per jaar)
- Leesclubboeken die de kinderen mogen houden (5 per leerling per jaar)!
We actualiseren het lesmateriaal van Blink Lezen elk jaar.
Een belangrijk onderdeel van het pakket van Blink Lezen zijn de vijf leesboeken – een boek per thema- die elke leerling jaarlijks ontvangt. Deze vijf leesboeken mogen de leerlingen houden! We hebben met de grote kinderboekenuitgeverijen van Nederland afspraken gemaakt waardoor we deze boeken voor een zeer laag tarief kunnen aanbieden.
Is er een proeflicentie voor Blink Lezen?
Ja, je kunt een proeflicentie aanvragen voor Blink Lezen. Van tevoren geven we dan een korte online startsessie of een volledige methodepresentatie. Vervolgens kun je drie maanden lang gratis het lesmateriaal bekijken in de lesomgeving.
Toetsing en voortgang
Hoe wordt er getoetst bij Blink Lezen?
Met Blink Lezen volg en begeleid je de kinderen met formatief handelen. Dit doe je door te kijken naar het werk in hun leesdossier, ze te observeren, door lees- en boekengesprekken te voeren en door vooral veel feedback en ondersteuning te geven in de lessen. Zo wordt lezen minder een ‘black box’ die alleen in het hoofd van het kind zit, maar zie en hoor je hoe kinderen met de teksten bezig zijn. Het leesproces wordt beter zichtbaar, zodat je de kinderen waar nodig gericht verder kunt helpen.
Om de leesontwikkeling te volgen, kunnen naast het formatief evalueren ook summatieve methode-onafhankelijke toetsen worden gebruikt. Deze manier van evalueren zet je in om te kijken of een kind de leerdoelen heeft bereikt: in hoeverre beheerst een kind het lezen en is dat op een te veronderstellen niveau?
De afname van woord- en teksttoetsen technisch lezen (zoals DMT en AVI) geven voldoende informatie om de ontwikkeling van het technisch lezen van leerlingen te volgen (en als het nodig is te begeleiden) en eventuele kinderen met dyslexie te signaleren. Blink Lezen biedt daarom geen methodegebonden toetsen technisch lezen aan.
Voor de methode-onafhankelijke toetsen voor begrijpend lezen (zoals Diataal, Cito en ICE) is het van belang dat kinderen weten welk type vragen ze krijgen en wat er van hen verwacht wordt. Om kinderen hierop voor te bereiden biedt Blink Lezen twee keer per jaar een adaptieve oefentoets aan. De oefentoetsen zijn ontwikkeld in lijn met de LVS-toetsen van Diatekst, waarmee de ontwikkeling van het tekstbegrip van kinderen wordt gevolgd. De toetsen dienen een didactisch doel; ze geven inzicht in waar een kind staat en geven aanknopingspunten voor verder leren.
Sluit Blink Lezen aan op de eindtoets ?
Voor de methode-onafhankelijke toetsen voor begrijpend lezen (zoals Diataal, Cito en ICE) is het van belang dat kinderen weten welk type vragen ze krijgen en wat er van hen verwacht wordt. Om kinderen hierop voor te bereiden biedt Blink Lezen twee keer per jaar een adaptieve oefentoets aan. De oefentoetsen zijn ontwikkeld in lijn met de LVS-toetsen van Diatekst, waarmee de ontwikkeling van het tekstbegrip van kinderen wordt gevolgd. De toetsen dienen een didactisch doel; ze geven inzicht in waar een kind staat en geven aanknopingspunten voor verder leren.
Daarnaast volgt en begeleidt de leerkracht de leerlingen door middel van formatief handelen. Bijvoorbeeld door te kijken naar het werk in het leesdossier, door te observeren, door lees- en boekengesprekken te voeren en door vooral veel feedback en ondersteuning te geven gedurende de lessen. Wij bieden hiervoor tools en tips in de handleiding, leraarbladen en de lesvoorbereidingen. Tijdens het begeleidingsprogramma komt dit ook uitgebreid aan bod.
Niveauverschillen
Sluit Blink Lezen ook aan bij kinderen die nog niet goed kunnen lezen?
Ja, Blink Lezen sluit ook aan bij kinderen die nog niet goed kunnen lezen. Het uitgangspunt van Blink Lezen is het aanbieden van ‘rijke teksten’, voor ieder kind. Dat betekent dat ieder kind evenveel tijd en kans heeft om echt verder te komen. Dus meestal zijn er geen teksten op verschillende niveaus en delen we kinderen niet bij voorbaat in op niveaus. Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen in het laagste niveau-groepje op die manier juist met veel minder nieuwe woorden in aanraking komen. Het is effectiever om hen veel in aanraking te laten komen met rijke taal in plaats van veel te oefenen met een beperkte set aan voor hen lastige woorden. Het los lezen van woordrijen (zonder context, met focus op leesproblemen) is dan ook niet de meest zinvolle besteding van de beschikbare tijd. Datzelfde geldt voor het snellezen daarvan.
Dat betekent dat er in Blink Lezen op een andere manier omgegaan wordt met niveauverschillen. Namelijk door effectieve ondersteuning, bijvoorbeeld door veel samen te lezen (voor-koor-door lezen), door pre-teaching en re-teaching en door andere vormen van ‘scaffolding’.
In de handleiding en leraarbladen in de lesomgeving en tijdens het begeleidingsprogramma van Blink Lezen komt het stuk differentiatie en hoe om te gaan met zwakkere lezers uitgebreid aan bod.
Komen er leesmoeilijkheden en woordrijtjes aan bod in Blink Lezen?
Losse woordrijtjes komen niet aan bod, leesmoeilijkheden komen aan bod wanneer deze daadwerkelijk in teksten voorkomen. De losse woordrijtjes kunnen in groep 3 zinvol zijn om het lezen te automatiseren en snelheid te ontwikkelen, maar in groep 4 kan deze tijd en energie beter besteed worden aan veel lezen in zelfgekozen boeken, het lezen van rijke teksten die aansluiten bij uitdagende thema’s en het maken van interessante opdrachten. Kinderen die moeite hebben met langere teksten of met langere zinnen, kunnen beter korte teksten met kortere zinnen lezen, of herhaald lezen, dan oefenen met losse woorden. Ook inzicht geven in de morfologische structuur van woorden kan met woorden uit rijke teksten gedaan worden, in plaats van met woordrijtjes.
De aanpak van technisch en vloeiend lezen is de volgende:
- Heel veel oefenen met (vrij) lezen, zo nodig met audio-ondersteuning.
De beste manier om beter te leren lezen is: veel lezen in zelfgekozen boeken en rijke teksten. De audio-ondersteuning helpt de zwakkere lezers vooruit. - Veelvuldig hardop lezen.
Het voordeel van hardop lezen (of zachtjes voor jezelf mompelen), is dat je alle woorden uit moet spreken. Vormen van hardop lezen in Blink Lezen zijn bv ondertitels lezen, karaoke lezen, voorlezen en voor-koor-, duo-, papegaai-, theater- en tutorlezen - Rijke teksten rond een thema.
Rijke teksten rond een thema zorgen voor leesplezier, leesmotivatie, samenhang en verdieping. Als kinderen een (technisch) lastig woord tegenkomen, dan kan de context het decoderen ondersteunen. - Geestige woorden.
Bij een aantal teksten geven we in groep 4 vóór het lezen expliciet instructie over een aantal woorden waar ‘iets’ mee aan de hand is. Het gaat hierbij om specifieke leesmoeilijkheden, taalbewustzijn en/of woordenschatuitbreiding. - Herhaald lezen.
Herhaald lezen van teksten bevordert het automatiseren van het technisch lezen. - Een aanpak voor alle kinderen, inclusief de kinderen die moeite hebben met (technisch) lezen.
Niet ieder kind heeft hetzelfde leesniveau of hetzelfde tempo van leesontwikkeling. Door hier gericht aandacht voor te hebben en op bepaalde punten extra ondersteuning te bieden, kan ieder kind beter leren lezen.
Hoe wordt er gedifferentieerd in Blink Lezen?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet zinvol is om leerlingen in te delen in niveaugroepen. En die groepen vervolgens teksten met een verschillende moeilijkheidsgraad te lezen te geven. Een zo rijk mogelijke taal en veel tijd om te lezen is goed voor iedereen. Dat is dan ook het uitgangspunt van Blink Lezen. Dit betekent in de basis hetzelfde rijke aanbod voor de hele groep en waar nodig extra uitdaging, ondersteuning en/of tijd voor de kinderen die dat nodig hebben: het drielagenmodel.
- In laag 1 bied je een rijk leerstofaanbod aan alle leerlingen aan. Binnen dit basisaanbod kun je ondersteuningsvormen inbouwen voor de zwakkere leerlingen. Bijvoorbeeld door het gebruik van ‘luisterboeken’ voor zwakkere lezers of het variëren in de moeilijkheidsgraad van de boeken.
- In laag 2 wordt het onderwijs of de teksten niet verarmd: hier wordt extra ondersteuning ingezet in de vorm van pre- en reteaching binnen de klas en meer leestijd voor de zwakke lezers.
- Kinderen die niet genoeg profiteren van het aanbod in laag 1 en 2 hebben specialistische hulp nodig die ook in overleg met die specialist wordt vastgesteld: laag 3.
Lees er hier meer over.
In de handleiding en leraarbladen in de lesomgeving en tijdens het begeleidingsprogramma van Blink Lezen komt het onderwerp differentiatie ook uitgebreid aan bod.