Blink Engels
Voorheen bekend als Wired
Gratis proberen?
Wil jij de methode ontdekken? Probeer Blink Engels gratis uit.
Al een Blink-account? Log hier in.
Grammatica en vocabulaire
Niet de grammatica maar de taal centraal
Grammaticale structuren leer je vooral als je er veel mee geconfronteerd wordt – bijvoorbeeld via teksten, songs, tv en games. En als je ze zelf veel gebruikt. Als je begint met het leren van een taal, ben je vooral bezig met de betekenis van de taal en is er nog weinig aandacht voor de vorm. Daarom geeft Blink Engels juist veel ruimte voor de toepassing. Niet de grammatica, maar de taal zelf staat centraal.
In de topics is wel expliciet aandacht voor grammatica, inclusief grammatica-oefeningen. De grammatica helpt leerlingen bij de uitvoering van de taaltaken. Zo kunnen ze wat ze geleerd hebben direct toepassen.
In de topic YouTube krijgen leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om een zelfgekozen YouTube-filmpje te beoordelen. Het gaat hierbij om dingen die ze op dat moment op het scherm zien, waardoor de present continuous automatisch veel aan bod komt. In de pre-task exercises bieden we een reeks oefeningen waarmee leerlingen de present continuous zelf kunnen oefenen. Bij die oefeningen staat altijd een voorbeeld én praktische uitleg. De verwerking van de oefeningen wordt zo makkelijk en eenduidig.
Een Grammar App die je leerlingen leert kennen
Blink Engels biedt aanvullend op grammatica in de topics een adaptieve Grammar App. Met deze app kunnen leerlingen zelf oefenen met grammatica. Zoveel ze willen of nodig vinden. Leerlingen kunnen de app gebruiken op hun:
- smartphone
- pc/laptop
- tablet
Dit betekent dat ze zelfstandig kunnen oefenen: op hun eigen niveau, in hun eigen tijd en zo vaak als ze maar willen.
De Grammar App bevat veel oefeningen en verschillende onderwerpen. Leerlingen oefenen steeds op het niveau dat bij hen past. Ze krijgen een beloning als ze goed scoren, en oefenen extra met onderwerpen die ze nog niet goed onder de knie hebben. Elk onderwerp beschikt over oefeningen op 2 of 3 niveaus (van gesloten naar open). Als leerlingen een onderwerp niet begrijpen, kunnen ze gebruikmaken van twee soorten uitleg: tekstueel of visueel (in de vorm van een kort filmpje of een animatie).
Vocabulaire
Hoe meer woorden je kent … hoe makkelijker je de taal gebruikt.
Om een vreemde taal effectief te kunnen spreken, schrijven en begrijpen, moet je veel woorden en uitdrukkingen kennen én kunnen toepassen. Uitbreiding van de woordenschat speelt daarom een belangrijke rol in Blink Engels. Omdat we voor een betekenisvol geheel alle onderdelen geïntegreerd aanbieden, leren leerlingen de woorden die belangrijk zijn voor de topic en de taaltaak.
Pre-teaching
Voor een nieuw topic van start gaat, leren je leerlingen vast de belangrijke woorden. Zo raken de leerlingen vertrouwd met het vocabulaire dat ze nodig hebben in de topic en wordt het onderwerp toegankelijk. Bovendien blijven de woorden ‘beter hangen’. Omdat leerlingen de woorden meteen in de lessen erna horen of zien. Welke woorden de leerlingen vooraf leren, verschilt per niveau. Dit heeft te maken met de diepgang van de verwerkingsopdrachten. We bieden alleen aan wat echt nodig is om de lessen te kunne begrijpen of voor zinvolle interactie.
Blink Engels biedt hiervoor verschillende oefenvormen:
- Leren vanaf de papieren woordenlijst in het leerwerkboek;
- Oefenen met woordjesopdrachten in de digitale werkbladen;
- Leren met de interactieve, digitale woordjestrainer.
“Grammatica is verwerkt in de methode, maar je hebt als docent veel ruimte om zelf dingen toe te voegen. Dit vind ik echt gaaf.”
Claire Termeer, docent Engels op het Maaslandcollege