Thematisch onderwijs: dé sleutel tot beter leren
Thematisch onderwijs is de nieuwe norm: het is niet voor niets een belangrijk onderdeel van het vernieuwde curriculum voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Volgens ons is thematisch leren bovendien dé oplossing voor drie cruciale onderwijsproblemen: de lage leermotivatie bij kinderen, de dalende lees- en taalprestaties en de hoge werkdruk bij leerkrachten.
Daarom bestaan alle lesmethodes van Blink uit prikkelende thema’s, met rijke teksten die aansluiten bij de leefwereld van kinderen én de wereld van nu. Zodat leerlingen nieuwsgierig worden en zelf op onderzoek gaan, omdat ze meer willen weten.
Thematisch onderwijs werkt.
Wat is thematisch onderwijs?
Thematisch onderwijs wordt ook wel ‘vakoverstijgend onderwijs’ of ‘projectonderwijs’ genoemd. Het is een geïntegreerde onderwijsaanpak waarbij verschillende vakken rondom één centraal thema worden georganiseerd. Zo ontstaat een natuurlijke samenhang tussen lesstof en de echte wereld. Dit helpt leerlingen om informatie beter te begrijpen en toe te passen. En door de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen en rijke thema’s te gebruiken, krijgen leerlingen een diepere leerervaring.
Wil je ontdekken hoe je thematisch onderwijs kunt toepassen in jouw klas? Download dan de gratis whitepaper ‘Thematisch onderwijs is dé sleutel tot beter leren’. Hierin lees je meer over de wetenschappelijke inzichten, praktische toepassingen en de vijf uitgangspunten die thematisch onderwijs succesvol maken.
De voordelen van thematisch werken
Ben je benieuwd naar alle voordelen van de thematische lesmethodes van Blink? We zetten ze voor je op een rij:
- Sprankelende lessen die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen. Taal en lezen volledig thematisch geïntegreerd, met de wereld als basis. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen, stijgt ook de motivatie.
- Rust in het lesprogramma, voor leerlingen en leerkrachten. In plaats van uiteenlopende thema’s per periode worden wereldoriëntatie, taal, lezen en spelling verbonden binnen één rijk thema.
- Meer tijd en ruimte voor leerlingen om kennis te verdiepen en toe te passen. Langere tijd werken aan een thema geeft leerlingen de tijd en ruimte om kennis op te doen, te verdiepen en toe te passen. Dit zorgt voor een dieper begrip van de lesstof. Ook worden verbanden tussen vakken en contexten zichtbaar en herkenbaar.
- Beter begrip bij leerlingen waarom ze iets leren. Leerlingen passen het geleerde meteen toe in concrete betekenisvolle opdrachten binnen de context van het thema. Daardoor begrijpen ze beter waarom ze iets moeten leren.
- Meer focus, motivatie en betrokkenheid in de klas. Leerlingen zijn meer gefocust en betrokken, omdat ze niet steeds hoeven te schakelen tussen uiteenlopende onderwerpen en losse vakken.
- Stevige kennisbasis voor alle leerlingen verhoogt kansengelijkheid. Vanuit een gedeelde kennisbasis kunnen alle leerlingen hun kennis en vaardigheden ontwikkelen. Het bevordert kansengelijkheid door met behulp van thema’s samen te werken, samen te leren en samen te leven.
- Tijdbesparing bij lesvoorbereiding en lesgeven. In de digitale les- en leeromgeving vind je al het lesmateriaal overzichtelijk en gemakkelijk toegankelijk, zowel voor jou als leerkracht als voor je leerlingen. Dit bespaart je veel tijd en energie bij het voorbereiden van jouw lessen.
Meer weten over thematisch werken met Blink? Download de whitepaper.
“Sinds wij Blink Lezen combineren met Blink Wereld hebben wij ons thematisch werken een boost gegeven.”
Patricia, directeur IKC Knotwilg
Thematisch werken in de praktijk
Met de lesmethodes van Blink benut je de voordelen van thematisch onderwijs. Dankzij de rijke thema’s raken kinderen gemotiveerd om te leren en gaan ze zélf verbanden leggen tussen verschillende vakken en contexten. Hoe dit in de praktijk werkt? In deze video delen leerlingen Nora en Kai en leerkrachten Bob, Marieke, Ruud en Jacqueline hun ervaringen met Blink Wereld!
Meer weten over thematisch onderwijs? Download de whitepaper.
“Dankzij thema's leer je steeds meer woorden kennen. Laatst heb ik op internet opgezocht wat het woord 'condens' betekent. Dat ik dat door mijn eigen onderzoek ontdek, vind ik extra leuk.”
Zoë, 11 jaar, groep 7
Aanvraag whitepaper ‘Thematisch onderwijs’
Veelgestelde vragen
over thematisch onderwijs
Is er ook thematisch onderwijs voor kleuters?
Thematisch onderwijs voor kleuters betekent dat verschillende activiteiten en lessen zijn gebaseerd op één overkoepelend thema. In de lesmethode Blink Wereld voor groep 1 en 2 vind je bijvoorbeeld rijke thema’s als ‘Onze buurt’, ‘Fantastische aarde’ en ‘Jouw gekke lijf’.
Door middel van spel, verhalen, knutselen en groepsactiviteiten leren kleuters verschillende vaardigheden en ontwikkelen ze taal en sociale interactie.
Het thema biedt een herkenbaar kader waarbinnen kleuters op een natuurlijke manier hun wereld verkennen en leren. Dit helpt hen om verbanden te leggen tussen verschillende onderwerpen en hun nieuwsgierigheid te stimuleren.
Wat is het verschil tussen thematisch onderwijs in de onderbouw en de bovenbouw van het basisonderwijs?
In de onderbouw van het basisonderwijs (groep 1 t/m 4) ligt de nadruk bij thematisch onderwijs op ontdekkend en spelenderwijs leren. De thema’s zijn vaak concreet en sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen, bijvoorbeeld ‘Onze buurt’ of ‘Seizoenen op stelten’ in Blink Wereld voor groep 1 en 2. Leren gebeurt via veel visuele en interactieve activiteiten, waarbij de focus ligt op taalontwikkeling, motoriek en sociale vaardigheden.
In de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 5 t/m 8) worden de thema’s complexer en meer abstract. Leerlingen ontdekken de samenhang tussen vakken zoals geschiedenis, natuur en techniek en aardrijkskunde. Ze werken vaker projectmatig en zelfstandig, waarbij het thema wordt gebruikt om kritisch denken, probleemoplossend vermogen en samenwerking te stimuleren. Het doel is om leerlingen voor te bereiden op de overstap naar het voortgezet onderwijs.
Heeft Blink ook thematische lesmethodes voor het voortgezet onderwijs?
Dezelfde thematische aanpak als in onze lesmethodes voor het basisonderwijs vind je terug in onze visie voor de lesmethodes Blink Nederlands en Blink Engels voor het voortgezet onderwijs.
De lesmethode Blink Nederlands vmbo en onderbouw havo/vwo gebruikt boeiende verhalen als inspiratiebron. Verhalen die leerlingen nieuwsgierig maken en aansluiten bij hun wereld. Deze verhalen bieden ook een kapstok waarbij alle kennis en vaardigheden in samenhang aan bod komen.
In de lesmethode Blink Nederlands bovenbouw havo/vwo gaan leerlingen aan de slag met brede maatschappelijke thema’s, zoals identiteit, toekomst en gender. Vaardigheden, literatuur en taalbeschouwing worden geïntegreerd aangeboden.
In de lesmethode Blink Engels vmbo en onderbouw havo/vwo zorgen actuele onderwerpen uit de leefwereld van jongeren ervoor dat ze betrokken worden bij de les. Ze vergeten dat ze bezig zijn met het leren van een nieuwe taal en gaan op in een verhaal of gebeurtenis, bijvoorbeeld over gamewerelden of nepnieuws. Dit enthousiasme helpt hen om beter Engels te leren.
Waarom is thematisch onderwijs dé sleutel tot beter leren?
Het belangrijkste doel van onderwijs is om kinderen kennis en vaardigheden mee te geven om de wereld en zichzelf te ontdekken. Daarom is het zo belangrijk dat lesmateriaal gaat over onderwerpen, fenomenen en dilemma’s die kinderen raken.
Volgens ons is thematisch werken dan ook dé sleutel tot beter leren. En dat is niet zomaar een opvatting. Al langer blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat leerlingen beter leren als de lesstof wordt aangeboden met behulp van aansprekende thema’s, met rijke teksten en opdrachten. Door vakken met elkaar te integreren, wordt de lesstof bovendien relevanter en betekenisvoller voor leerlingen.
Daarom pleiten wij voor het verbinden van de vakken taal en lezen met boeiende thema’s uit wereldoriëntatie. Zo ervaren kinderen zelf wat taal en lezen in het echte leven voor ze betekent.
Waarom is thematisch onderwijs een belangrijk onderdeel van de geactualiseerde kerndoelen?
Bij thematisch werken richten scholen zich vaak op relevante thema’s over actuele, grotere maatschappelijke onderwerpen. Denk aan klimaatverandering, globalisering of technologische ontwikkelingen. Dit biedt leerkrachten de mogelijkheid om niet alleen de basisvakken met elkaar verbinden, maar bijvoorbeeld ook burgerschap, digitale geletterdheid en de creatieve vakken.
Thematisch onderwijs is ook een belangrijk onderdeel van de geactualiseerde kerndoelen en eindtermen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Vanaf schooljaar 2025-2026 zijn deze wettelijk richtinggevend. Deze actualisatie zorgt voor meer samenhang tussen het leergebied Nederlands en andere leergebieden.
Zitten er ook nadelen aan thematisch onderwijs?
Thematisch onderwijs biedt zowel in het basisonderwijs als voortgezet onderwijs kansen voor creatief en samenhangend leren, maar er zijn ook uitdagingen op het gebied van organisatie, vakinhoud en examenvoorbereiding.
Ook hebben niet alle leraren ervaring met thematisch werken. Met de lesmethodes van Blink krijg je daarom training en begeleiding om je onderwijsvaardigheden te versterken, en voldoe je altijd aan de officiële kerndoelen en eindtermen.