Engels toetsen in het basisonderwijs
Als leerkracht kan toetsing een fijne manier zijn om grip te krijgen op de ontwikkeling van de Engelse taalvaardigheid van je leerlingen. Bovendien kan een toetsmoment je leerlingen extra motiveren om met de Engelse taal te oefenen. Maar wat kun en wíl je precies toetsen? Het is goed daarover na te denken. Blink Engels (ook bekend als Groove.me) biedt daarom verschillende soorten toetsen en als leerkracht ben je hierin vrij een eigen keuze te maken.
Kennistoets: woordjes, zinnetjes en grammatica
Na elke song, bestaande uit twee lessen, biedt Blink Engels een korte kennistoets. Deze toets duurt circa 10 á 15 minuten. Hierin worden de woordjes en zinnetjes van de song getoetst en in groep 7/8 ook de grammatica. Je kunt ervoor kiezen de leerlingen te laten leren voor de toets of juist niet. Wanneer je ervoor kiest de leerlingen voor de toets te laten leren, maak je hen vertrouwd met het leren en voorbereiden van proefwerken. Kies je ervoor de kinderen niet te laten leren, dan is de toets een goede manier om na het afronden van een song te controleren wat de kinderen van de lessen hebben opgestoken. Op die manier kun je vaststellen of het nuttig is extra aandacht te geven aan bepaalde onderdelen ter voorbereiding op de vaardigheidstoets.
Tip: als leerlingen de kennistoetsen niet goed hebben gemaakt, laat ze de woordjes en grammatica dan opnieuw leren, zodat ze het bij de vaardigheidstoets wel weten.
Vaardigheidstoets: lezen, luisteren, spreken en schrijven
Jaarlijks zijn er vier vaardigheidstoetsen, waarmee je de ontwikkeling van de Engelse taalvaardigheid van je leerlingen kunt beoordelen. In de vaardigheidstoets, ter afsluiting van elke 3 songs, is er aandacht voor de vaardigheden lezen, luisteren, spreken en schrijven. Daarnaast wordt in de vaardigheidstoets het kennisonderdeel woordjes getoetst en in groep 7/8 ook de grammatica. Je kunt de toets inzetten voor het bepalen van een rapportcijfer, omdat hij een totaal beeld geeft van de taalvaardigheden, die de leerlingen beheersen. Daarnaast kan hij ook behulpzaam zijn bij het differentiëren in de klas: de vaardigheidstoets kan helpen om in te schatten op welk Groove.me-niveau een leerling kan werken.
Methodeonafhankelijke toets
Behalve de toetsen kun je er als leerkracht ook voor kiezen een methode-onafhankelijke toets in te zetten, zoals Me2! Engels van Cito of de IEP Eindtoets Engels van Bureau ICE. Hiermee kun je als school met een onafhankelijk meetinstrument inzichtelijk maken wat het niveau Engels van de leerlingen is. Zeker met het oog op de overgang naar het voortgezet onderwijs kan dit waardevol zijn.
Al met al zijn er verschillende vormen van toetsing die je tijdens het werken met Blink Engels kunt inzetten. Belangrijk is dat je als leerkracht zelf een keuze maakt in hetgeen je wilt meten, wanneer je dit wilt meten, waarom en hoe!