Blink Engels
Voorheen bekend als Wired
Bekijk de proeflessen Fake News Highlights
Om je een goede indruk te geven van de rijke lessen van Blink Engels voor vmbo en onderbouw havo/vwo, vind je verderop deze pagina een kortere versie van de topic Fake News.
Bespreek nepnieuws in de les
In de lessen Fake News Highlights komen jouw leerlingen alles te weten over de invloed van (nep)nieuws aan de hand van onder meer een conspiracy theory over 9/11. Ze ontwikkelen zich tot echte factcheckers. In de taak onderzoeken ze of een artikel echt of fake is: zo oefenen ze zelf met het factchecken van nieuws. Je rondt de vmbo-lessen klassikaal af: leerlingen spelen samen de Fake News Quiz, waarin ze vertellen over hun eigen onderzoek.
Vraag ook het docentenmateriaal aan
Benieuwd wat je leerlingen van de lessen vinden? Probeer Fake News Highlights uit in je klas! Vraag ook de lesvoorbereiding en de docenthandleiding aan, en ga direct aan de slag!
Les 1: Introductie
Met deze klassikale introductieles introduceer je het onderwerp. Leerlingen leren welk effect fake news kan hebben aan de hand van video- en audiofragmenten, krantenartikelen en politieverslagen. Ze maken opdrachten op het papieren werkblad.
Bijlagen
Les 2: Exercises
In deze les gaan de leerlingen individueel aan de slag met digitale opdrachten. Ze oefenen met het lezen van nieuwsberichten, leren hoe je na kunt gaan of nieuws echt is of niet en oefenen met het maken van een samenvatting van een nieuwsbericht. Ook oefenen ze met grammatica (past simple en verbindingswoorden).
Digitaal werkblad
Les 3: Task
In deze les gaan de leerlingen aan de slag met de taak. Ze bereiden hun input voor de Fake News Quiz voor door een nieuwsbericht te onderzoeken en de fact-checking sheet in te vullen. De afsluitende Fake News Quiz vind je hieronder.
Digitaal werkblad
Les 3: Afsluiting
Je sluit les 3 klassikaal af met het digibord. Leerlingen spelen samen de Fake News Quiz, waarin ze vertellen over hun eigen onderzoek.