Zoeken

Veelgestelde
vragen

Heb je een vraag over Bobo, Okki, Wild van Freek of National Geographic Junior? Op de Blinkshop vind je het antwoord op de veelgestelde vragen over de tijdschriften van Blink.

Veelgestelde vragen

Alles Lesmethodes bestellen Lesmethodes digitaal werken Lesmethodes koppelingen Lesmethodes uitproberen

Lesmethodes bestellen

Hoe kan ik onze licentie uitbreiden of andere methodes proberen?

Van alle methodes waarvoor je geen licentie hebt, zijn gratis proeflessen beschikbaar. Wil je alle lessen zien van een methode? Vraag dan een proeflicentie aan op http://www.blink.nl/gratis-zichtzending. Daarmee krijg je gratis drie maanden volledige toegang tot één of meerdere methodes. Wil je direct een volledige licentie bestellen? Dat kan via https://bestellen.blink.nl/ of via de schoolleverancier.

Hoeveel kost het om een methode te bestellen?

De kosten zijn afhankelijk van de schoolgrootte en voor welke klassen je een licentie aanschaft. Daarnaast kun je volledig digitaal werken, zelf het foliomateriaal printen of het foliomateriaal bij ons of je schoolleverancier bestellen. Bekijk op de methodesites per methode de kosten:

Voor de methodes in het primair onderwijs kun je een prijsberekening op bestellen.blink.nl maken door het bestelformulier in te vullen (en uiteraard niet af te ronden wanneer je nog niet wenst te bestellen).

Hoe lang loopt de licentie op een lesmethode?

De methodes gaan uit van jaarlicenties. Dat betekent dat je als school jaarlijks opnieuw betaalt. Je kunt de licentie op elk moment laten starten, ook midden in het schooljaar als dat gewenst is.
Wanneer je als school de licentie niet wilt verlengen, moet je dit uiterlijk 30 dagen voor de nieuwe betaaldatum schriftelijk of per e-mail laten weten.

Lesmethodes digitaal werken

Waar vind ik de inloggegevens voor de leerlingen?

Als je geen gebruik maakt van de Basispoort-inlog voor leerlingen, kunnen leerlingen direct op Blink Start inloggen.

De inloggegevens voor de leerlingen vind je in Blink Studio in het scherm Beheer. Je gaat naar beheer door in de lesomgeving rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens op ‘Beheer’. Per groep vind je een lijst met gebruikersnamen, wachtwoorden en de schoolcode. Het wachtwoord (drie woorden van één lettergreep) kunnen leerlingen zowel met als zonder spaties invoeren. Je kunt de lijst eventueel via de print-functie van je internetbrowser (Windows: Control-P; Mac: Command-P) afdrukken, of kopiëren en plakken in een tekstverwerker en vanuit de tekstverwerker afdrukken.

Ik zie geen groepen of niet de juiste groepen als ik digitaal leerlingenwerk wil inplannen of nakijken

Controleer of je als leerkracht gekoppeld bent aan de juiste groepen. Dat doe je door in Blink Studio rechtsboven in beeld op je naam te klikken, vervolgens voor Beheer te kiezen, en in het menu Beheer voor Groepen te kiezen.

Je kunt jezelf koppelen aan een groep door het vinkje voor de groepsnaam aan te klikken. Zodra je bent gekoppeld aan een groep, kun je digitaal leerlingenwerk inplannen en nakijken (soms moet je de pagina een keer verversen voordat de wijziging effect heeft.

Zie je in het menu Beheer / Groepen niet de juiste groepsnamen of leerlingen staan? Controleer dan of je bij de juiste school(locatie) bent ingelogd. Dat doe je door rechts boven in beeld op je naam te klikken. Je kunt hier ook de locatie wijzigen door op wijzig school/locatie te klikken.

Is het mogelijk om volledig digitaal te werken met de lesmethodes?

Blink biedt als eerste educatieve uitgeverij methodes waarmee volledig digitaal gewerkt kan worden. De leermiddelen zijn geheel nieuw ontwikkeld, toegesneden op alle mogelijkheden die internet ons biedt en alle opties die de diverse devices tegenwoordig aan kunnen.

Digitaal werken in het basisonderwijs

Volledig digitaal werken in het basisonderwijs betekent dat leerlingen opdrachten en toetsen digitaal kunnen maken. Dit kan op tablet, laptop of pc. Als leerkracht kun je lesmateriaal klaar zetten per groep of per leerling. Nakijken gaat bij alle meerkeuzevragen volledig automatisch. In een aantal lessen van wereldoriëntatie zitten onderzoekjes of proefjes waarbij naast het digitale materiaal gebruik wordt gemaakt van fysieke materialen zoals knutselpapier, potloden, observatiebladen of andere benodigdheden om de opdracht uit te kunnen voeren. Dit staat altijd in de lesvoorbereiding aangegeven.

Digitaal werken in het voortgezet onderwijs
PLOT26 voor Nederlands is een digitale methode. Alle verwerking is digitaal mogelijk inclusief oefenen en herhalen van grammatica/spelling/werkwoordspelling. Leerlingen kunnen werken op hun eigen tablet of laptop.
De methode Wired voor Engels is ontwikkeld als interactieve methode met een digitale lesomgeving als uitgangspunt. Wanneer je niet volledig digitaal wilt werken kun je kiezen voor het leerwerkboek.

Hoe weet ik of mijn browser up-to-date is?

Controleer hier of je browser up-to-date is.

Wat zijn de systeemeisen voor de lesmethodes?

De leerkrachtomgeving van Blink werkt op alle gangbare digitale schoolborden en overige devices met een up-to-date browser en recent besturingssysteem.
De leerlingomgeving van Blink werkt op alle gangbare computers, laptops, tablets en chromebooks met een up-to-date browser en recent besturingssysteem.
Voor het gebruik van de digibordlessen en de digitale werkbladen is een internetverbinding vereist.

Besturingssysteem
PC/laptop: Windows 8.1 of hoger
Mac/Macbook: macOS Sierra (10.12) of hoger
iPad: iPadOS/iOS 12.4 of hoger
Android tablet: Android 8.0 of hoger
Chromebook: ChromeOS – laatste 3 versies

Browser
Google Chrome: laatste 3 versies (alle typen devices)
Microsoft Edge: laatste 3 versies (alle typen devices)
Mozilla Firefox: laatste 3 versies (alle typen devices)
Apple Safari: versie 12.1 of hoger*
* wij ondersteunen Safari alleen voor iPads. De versie van Safari is gekoppeld aan iOS/iPadOS. Op iPads kan ook Chrome, Edge of Firefox worden gebruikt

Je kunt controleren of je browser up-to-date is via de site https://www.whatismybrowser.com/.

Schermresolutie
Leerlingomgeving: Minimaal 1024×768 pixels; Optimaal bij 1280×768 of 1920×1080 pixels (HD)
Leerkrachtomgeving: Minimaal 1280×768 pixels; Optimaal bij 1920×1080 pixels (HD)

Netwerk en Internetverbinding
Wij adviseren een snelle (zakelijke) internetverbinding op maat, afhankelijk van het gebruik op school.
Indien mogelijk adviseren we digiborden en vaste PC’s via een bedrade (LAN) verbinding aan te sluiten op het netwerk.
Als er op school met het digitale leerlingmateriaal wordt gewerkt, moet het (draadloze) netwerk hierop zijn ingericht. De ICT/netwerkleverancier kan hierover adviseren.

Overige systeemeisen

 • Het device moet geluid kunnen afspelen
 • Voor het openen van PDF-bestanden in de lesomgeving is een PDF-reader zoals Adobe Reader vereist
 • Voor het openen/bewerken van documenten (.doc/.docx) in de lesomgeving is een tekstverwerker vereist
 • Voor sommige boeken (.ePub) in Plotify voor Blink Nederlands (voorheen PLOT26) is een programma vereist dat ePub-bestanden kan openen (ePub-reader)
 • Voor de beste ervaring met de digibordlessen adviseren wij een scherm met aanraakfunctionaliteit, maar de digibordlessen kunnen ook met een muis, toetsenbord of presenter worden bediend

Lesmethodes koppelingen

Wat houdt de koppeling met ParnasSys in?

De ParnasSys koppeling zorgt er voor dat als er digitaal wordt getoetst de toetsresultaten van de leerlingen automatisch naar ParnasSys worden doorgestuurd. Deze worden dagelijks rond middernacht naar ParnasSys verzonden.

Kan ik de resultaten van toetsen en werkbladen ook terugvinden in het Momento Dashboard?

De toetsresultaten van de methodes van Blink zijn al gekoppeld aan het dashboard van Momento. De resultaten van de werkbladen zijn vanaf augustus 2018 ook gekoppeld. Hiervoor moet wel eerst de koppeling tussen Momento en de lesomgeving worden gemaakt.

Momento is een centraal dashboard waarin de toets-en werkbladresultaten van de kinderen overzichtelijk worden weergegeven. Lees meer over Momento op www.momento.nl.

We hebben een koppeling met ParnasSys, maar ik kan de toets niet terugvinden.

Als de koppeling met ParnasSys actief is en een toets door de leerling digitaal is ingeleverd, wordt het toetsresultaat ’s nachts automatisch doorgestuurd naar ParnasSys.

De toetsen voor Groove.me niveau 2 en 3, Blink Wereld- geïntegreerd en TopoMaster zijn in meerdere leerjaren inzetbaar, en komen daardoor onder leerjaar ‘0’ in ParnasSys binnen. Dit komt omdat een toets in ParnasSys maar één leerjaar toegekend krijgt.

De beheerder van ParnasSys op school kan de toets met de volgende stappen aan het juiste vak en leerjaar koppelen:

 • Ga in ParnasSys naar Beheer
 • Klik in het kader Toetsen en vakken op Methodetoetsen 
 • Zoek in het menu Methodetoetsen de toets op (in dit scherm kan erop naam, vak en leerjaar worden gezocht)
 • Klik op het pen-icoon onder Bewerken
 • In het blok Methodetoets bewerken kan bij Leerjaar het leerjaar worden aangepast
 • Bevestig de wijziging door op Toevoegen te klikken

Heb je de koppeling wel geactiveerd via het tabblad Beheer, maar zie je desondanks de ingeleverde toetsresultaten niet in ParnasSys verschijnen? Neem dan contact met ons op via de chatfunctie, 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

Zijn er koppelingen met leerlingvolgsystemen?

Er kan een koppeling worden gemaakt tussen Basispoort en onze lesomgeving Blink Studio. Leerkrachten en leerlingen worden dan automatisch toegevoegd, en kunnen ook via Basispoort (of een gekoppelde netwerkomgeving zoals MOO, Skool, ZuluConnect, COOL, etc.) inloggen.
Via de Basispoortkoppeling kunnen er ook resultaten worden uitgewisseld met ParnasSys en Momento.
Lees meer informatie over hoe je de koppeling met Basispoort activeert.

Lesmethodes uitproberen

Hoe kan ik onze licentie uitbreiden of andere methodes proberen?

Van alle methodes waarvoor je geen licentie hebt, zijn gratis proeflessen beschikbaar. Wil je alle lessen zien van een methode? Vraag dan een proeflicentie aan op http://www.blink.nl/gratis-zichtzending. Daarmee krijg je gratis drie maanden volledige toegang tot één of meerdere methodes. Wil je direct een volledige licentie bestellen? Dat kan via https://bestellen.blink.nl/ of via de schoolleverancier.

Kan ik proefmateriaal aanvragen?

Basisonderwijs:
Heb je onze proefthema’s geprobeerd en je wil je graag nog meer informatie over onze methodes? Vraag dan een gratis zichtzending aan van onze lesmethodes voor het basisonderwijs. In de zichtzending voor wereldoriëntatie zitten enkele voorbeeld-bronnenboeken, -werkboeken en -doeboekjes en methodewijzers. Voor Engels krijg je voorbeeld-werkboeken en de methodewijzer opgestuurd. Daarnaast krijg je drie maanden volledige toegang tot onze online lesomgeving. Zo kun je alles rustig bekijken en met je klas al een paar lessen doen.
Vraag de gratis zichtzending aan

Voortgezet onderwijs:

PLOT26:
Om een goed beeld van de methode te krijgen bekijk je in ieder geval de digitale leeromgeving. Als je niet volledig digitaal wilt werken, kun je ook werken met leerlingboeken. Zichtexemplaren van de leerlingboeken vraag je hier aan.

Wired:
Om een goed beeld van de methode te krijgen bekijk je de digitale leeromgeving in combinatie met het leerwerkboek. Je kunt een kijkje nemen in de digitale lesomgeving via de proeflessen of voor langere tijd toegang krijgen met een gratis pilotlicentie. Zichtexemplaren van het leerwerkboek vraag je hier aan.

SAGA:
Wil je een kijkje nemen in de digitale lesomgeving? Vul dan dit formulier in. We maken een docentaccount aan waarmee je twee weken lang het lesmateriaal van de Saga-modules in kunt zien.

Kan ik een presentatie op onze school aanvragen?

Ja, we komen graag op je school langs om jou en je team meer te vertellen over een of meerdere methodes van Blink. Neem daarvoor contact met ons op zodat we een afspraak kunnen plannen.

Ontdek de wereld.
Blink maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen