Zoeken

De lesomgeving van Blink

Op deze pagina vind je meer informatie over de lesomgeving (Blink Studio) en de leerlingomgeving (Blink Start). Deze omgeving wordt gebruikt voor de methodes Blink Engels (voorheen Groove.me), Blink Wereld en Blink Lezen voor het basisonderwijs.

Je leest hieronder meer over bijvoorbeeld het inloggen in de lesomgeving, het aanmaken van een nieuw wachtwoord en de chatfunctie. Je kunt ook altijd de FAQ raadplegen.

Hoe kom ik in de lesomgeving?

Met een betaalde licentie of een drie maanden proeflicentie op een of meerdere methodes van Blink log je in via Basispoort (als de koppeling is geactiveerd). Je kunt ook direct inloggen bij studio.blink.nl. Dan log je in met je e-mailadres en wachtwoord. Als je een proeflesaccount hebt, log je direct in bij Blink Studio. Toegang aanvragen tot de gratis proeflessen van de methodes van Blink doe je via deze pagina.

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten of wil je een nieuw wachtwoord aanmaken? Klik dan bij de inlogpagina van Blink Studio op Account activeren/Wachtwoord vergeten. Vervolgens ontvang je een e-mail met een link. Klik op die link en maak zelf een nieuw wachtwoord aan. Vervolgens kun je weer inloggen.

Digitaal verwerken

De digibordlessen vind je in de lesomgeving Blink Studio. Bij Blink Engels en Blink Wereld kies je vervolgens hoe de leerlingen de lessen verwerken: op papieren werkbladen die je zelf print of als gedrukt werkboek bestelt via je schoolleverancier of volledig digitaal met interactieve werkbladen via de leerlingomgeving Blink Start (is standaard inbegrepen in de licentie). Bij Blink Lezen verwerk je de opdrachten in de papieren leesdossiers. Via Blink Start kun je de kinderen toegang geven tot de online Blink e-reader, waarmee ze de boeken en teksten kunnen lezen. Ook de toetsen van Blink kun je inplannen in de leerlingomgeving.

Instructievideo's

Wanneer je digitaal verwerkt, worden de toetsen en werkbladen automatisch voor je nagekeken. Alleen open vragen moet je zelf nog nakijken. Zodra je de koppeling met Basispoort hebt geactiveerd, worden de resultaten automatisch naar Momento en/of ParnasSys gestuurd. Om je op weg te helpen in de lesomgeving, hebben we twee filmpjes voor je gemaakt. In de eerste video wordt uitgelegd hoe je werk voor je leerlingen inplant. In de tweede video zie je hoe je de resultaten van je leerlingen kunt bekijken.

Chatfunctie

Heb je nog vragen over de lesomgeving, dan kun je gebruikmaken van de chatfunctie. Wij sturen soms berichtjes naar jou met extra informatie over de lesomgeving of de lessen. Jij kunt ook berichtjes naar ons sturen met je vragen en opmerkingen. Je herkent de chatfunctie aan het blauwe cirkeltje met hierin een tekstballonnetje rechts onderin de pagina. We proberen, op werkdagen tussen 08.30-17.00 uur, binnen een uur te reageren op de berichtjes, zodat je snel verder kunt.

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de lesomgeving van Blink.

Digitaal werken

Waar vind ik de inloggegevens voor de leerlingen?

Als je geen gebruik maakt van de Basispoort-inlog voor leerlingen, kunnen leerlingen direct op Blink Start inloggen.

De inloggegevens voor de leerlingen vind je in Blink Studio in het scherm Beheer. Je gaat naar beheer door in de lesomgeving rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens op ‘Beheer’. Per groep vind je een lijst met gebruikersnamen, wachtwoorden en de schoolcode. Het wachtwoord (drie woorden van één lettergreep) kunnen leerlingen zowel met als zonder spaties invoeren. Je kunt de lijst eventueel via de print-functie van je internetbrowser (Windows: Control-P; Mac: Command-P) afdrukken, of kopiëren en plakken in een tekstverwerker en vanuit de tekstverwerker afdrukken.

Ik zie geen groepen of niet de juiste groepen als ik digitaal leerlingenwerk wil inplannen of nakijken

Controleer of je als leerkracht gekoppeld bent aan de juiste groepen. Dat doe je door in Blink Studio rechtsboven in beeld op je naam te klikken, vervolgens voor Beheer te kiezen, en in het menu Beheer voor Groepen te kiezen.

Je kunt jezelf koppelen aan een groep door het vinkje voor de groepsnaam aan te klikken. Zodra je bent gekoppeld aan een groep, kun je digitaal leerlingenwerk inplannen en nakijken (soms moet je de pagina een keer verversen voordat de wijziging effect heeft.

Zie je in het menu Beheer / Groepen niet de juiste groepsnamen of leerlingen staan? Controleer dan of je bij de juiste school(locatie) bent ingelogd. Dat doe je door rechts boven in beeld op je naam te klikken. Je kunt hier ook de locatie wijzigen door op wijzig school/locatie te klikken.

Is het mogelijk om volledig digitaal te werken met de lesmethodes?

Digitaal werken in het basisonderwijs

Met Blink Wereld, Blink Engels, TopoMaster en Pica Typen kan volledig digitaal gewerkt worden. Bij Blink Lezen hebben we de keuze gemaakt om een groot deel van de verwerking op papier te doen. Bij elk thema zit een papieren leesdossier met tekstenboekje en een leesclubboek. Kinderen kunnen via de online Blink e-reader wel de teksten en het leesclubboek lezen. In de e-reader kun je teksten laten voorlezen en kan het lettertype worden vergroot.

Volledig digitaal werken in het basisonderwijs betekent dat leerlingen opdrachten en toetsen digitaal kunnen maken. Dit kan op tablet, laptop of pc. Als leerkracht kun je lesmateriaal klaar zetten per groep of per leerling. Nakijken gaat bij alle meerkeuzevragen volledig automatisch. In een aantal lessen van wereldoriëntatie zitten onderzoekjes of proefjes waarbij naast het digitale materiaal gebruik wordt gemaakt van fysieke materialen zoals knutselpapier, potloden, observatiebladen of andere benodigdheden om de opdracht uit te kunnen voeren. Dit staat altijd in de lesvoorbereiding aangegeven.

Digitaal werken in het voortgezet onderwijs
Blink Nederlands (voorheen PLOT26) is een digitale methode. Alle verwerking is digitaal mogelijk inclusief oefenen en herhalen van grammatica/spelling/werkwoordspelling. Leerlingen kunnen werken op hun eigen tablet of laptop.
Blink Engels (voorheen Wired) is ontwikkeld als interactieve methode met een digitale lesomgeving als uitgangspunt. Wanneer je niet volledig digitaal wilt werken kun je kiezen voor het leerwerkboek.

Hoe weet ik of mijn browser up-to-date is?

Controleer hier of je browser up-to-date is.

Wat zijn de systeemeisen voor de lesmethodes?

De leerkrachtomgeving van Blink werkt op alle gangbare digitale schoolborden en overige devices met een up-to-date browser en recent besturingssysteem.
De leerlingomgeving van Blink werkt op alle gangbare computers, laptops, tablets en chromebooks met een up-to-date browser en recent besturingssysteem.
Voor het gebruik van de digibordlessen en de digitale werkbladen is een internetverbinding vereist.

Besturingssysteem
PC/laptop: Windows 8.1 of hoger
Mac/Macbook: macOS Sierra (10.12) of hoger
iPad: iPadOS/iOS 12.4 of hoger
Android tablet: Android 8.0 of hoger
Chromebook: ChromeOS – laatste 3 versies

Browser
Google Chrome: laatste 3 versies (alle typen devices)
Microsoft Edge: laatste 3 versies (alle typen devices)
Mozilla Firefox: laatste 3 versies (alle typen devices)
Apple Safari: versie 12.1 of hoger*
* wij ondersteunen Safari alleen voor iPads. De versie van Safari is gekoppeld aan iOS/iPadOS. Op iPads kan ook Chrome, Edge of Firefox worden gebruikt

Je kunt controleren of je browser up-to-date is via de site https://www.whatismybrowser.com/.

Schermresolutie
Leerlingomgeving: Minimaal 1024×768 pixels; Optimaal bij 1280×768 of 1920×1080 pixels (HD)
Leerkrachtomgeving: Minimaal 1280×768 pixels; Optimaal bij 1920×1080 pixels (HD)

Netwerk en Internetverbinding
Wij adviseren een snelle (zakelijke) internetverbinding op maat, afhankelijk van het gebruik op school.
Indien mogelijk adviseren we digiborden en vaste PC’s via een bedrade (LAN) verbinding aan te sluiten op het netwerk.
Als er op school met het digitale leerlingmateriaal wordt gewerkt, moet het (draadloze) netwerk hierop zijn ingericht. De ICT/netwerkleverancier kan hierover adviseren.

Overige systeemeisen

  • Het device moet geluid kunnen afspelen
  • Voor het openen van PDF-bestanden in de lesomgeving is een PDF-reader zoals Adobe Reader vereist
  • Voor het openen/bewerken van documenten (.doc/.docx) in de lesomgeving is een tekstverwerker vereist
  • Voor sommige boeken (.ePub) in Blinkotheek voor Blink Nederlands (voorheen PLOT26) is een programma vereist dat ePub-bestanden kan openen (ePub-reader)
  • Voor de beste ervaring met de digibordlessen adviseren wij een scherm met aanraakfunctionaliteit, maar de digibordlessen kunnen ook met een muis, toetsenbord of presenter worden bediend

Koppelingen

Wat houdt de koppeling met ParnasSys in?

De ParnasSys koppeling zorgt er voor dat als er digitaal wordt getoetst de toetsresultaten van de leerlingen automatisch naar ParnasSys worden doorgestuurd. Deze worden dagelijks rond middernacht naar ParnasSys verzonden.

Kan ik de resultaten van toetsen en werkbladen ook terugvinden in het Momento Dashboard?

De toetsresultaten en werkblad-resultaten van de methodes van Blink zijn gekoppeld aan het dashboard van Momento. Hiervoor moet wel eerst de koppeling tussen Momento en Basispoort worden gemaakt.

Momento is een centraal dashboard waarin de toets-en werkbladresultaten van de kinderen overzichtelijk worden weergegeven. Lees meer over Momento op www.momento.nl.

We hebben een koppeling met ParnasSys, maar ik kan de toets niet terugvinden.

Als de koppeling met ParnasSys actief is en een toets door de leerling digitaal is ingeleverd, wordt het toetsresultaat ’s nachts automatisch doorgestuurd naar ParnasSys.

De toetsen voor Blink Engels groep 5/6 en groep 7/8, Blink Wereld – geïntegreerd en TopoMaster zijn in meerdere leerjaren inzetbaar, en komen daardoor onder leerjaar ‘0’ in ParnasSys binnen. Dit komt omdat een toets in ParnasSys maar één leerjaar toegekend krijgt.

De beheerder van ParnasSys op school kan de toets met de volgende stappen aan het juiste vak en leerjaar koppelen:

  • Ga in ParnasSys naar Beheer
  • Klik in het kader Toetsen en vakken op Methodetoetsen 
  • Zoek in het menu Methodetoetsen de toets op (in dit scherm kan erop naam, vak en leerjaar worden gezocht)
  • Klik op het pen-icoon onder Bewerken
  • In het blok Methodetoets bewerken kan bij Leerjaar het leerjaar worden aangepast
  • Bevestig de wijziging door op Toevoegen te klikken

Heb je de koppeling wel geactiveerd via Basispoort, maar zie je desondanks de ingeleverde toetsresultaten niet in ParnasSys verschijnen? Neem dan contact met ons op via de chatfunctie, 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

Zijn er koppelingen met leerlingvolgsystemen?

Er kan een koppeling worden gemaakt tussen Basispoort en onze lesomgeving Blink Studio. Leerkrachten en leerlingen worden dan automatisch toegevoegd, en kunnen ook via Basispoort (of een gekoppelde netwerkomgeving zoals MOO, Skool, ZuluConnect, COOL, etc.) inloggen.
Via de Basispoortkoppeling kunnen er ook resultaten worden uitgewisseld met ParnasSys en Momento.
Lees meer informatie over hoe je de koppeling met Basispoort activeert.

Ontdek de kracht van beter leren.
Blink maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen