De lesomgeving

Op deze pagina vind je meer informatie over de lesomgeving (Blink Studio) en de leerlingomgeving (Blink Start). Deze omgeving wordt gebruikt voor de methodes Blink Wereld en Groove.me. Je kunt hier meer lezen over onder andere het inloggen in de lesomgeving, het aanmaken van een nieuw wachtwoord en de chatfunctie. Voor meer informatie kun je de quickstarts downloaden of de FAQ raadplegen.

Hoe kom je in de lesomgeving?

Met een betaalde licentie of een drie maanden proeflicentie op een of meerdere methodes van Blink log je in via Basispoort (als de koppeling is geactiveerd). Je kunt ook direct inloggen bij studio.blink.nl en dan log je in met je e-mailadres en wachtwoord. Als je een proeflesaccount hebt, log je direct in bij Blink Studio. Toegang aanvragen tot de gratis proeflessen van de methodes van Blink doe je via deze pagina.

Ben je je wachtwoord vergeten of wil je een nieuw wachtwoord aanmaken? Klik dan bij de inlogpagina van Blink Studio op Account activeren/Wachtwoord vergeten. Vervolgens ontvang je een e-mail met een link. Klik op die link en maak zelf een nieuw wachtwoord aan. Vervolgens kun je weer inloggen. 

QUICKSTARTS

Als de lesomgeving Blink Studio nieuw voor je is, is een beetje hulp soms wel fijn! Download dan de quickstarts (handleidingen met weinig tekst en veel afbeeldingen) die je uitleg geven over wat je waar in Blink Studio vindt.

Quickstart Groove.me niveau 1 (groep 1-2)
Quickstart Groove.me niveau 1 (groep 3-4)
Quickstart Groove.me niveau 2-3 (groep 5-8)
Quickstart Blink Wereld - vakgericht, groep 3-4
Quickstart Blink Wereld - vakgericht, groep 5-8
Quickstart Blink Wereld - geïntegreerd, groep 3-4
Quickstart Blink Wereld - geïntegreerd, groep 5-8

 

Digitaal verwerken

Digibordlessen zijn de basis van de lesmethodes van Blink. Deze lessen vind je in de lesomgeving Blink Studio. Vervolgens bepaal je zelf hoe je de lessen wilt verwerken: op papieren werkbladen die je zelf print of als werkboek bestelt of volledig digitaal met interactieve werkbladen op een tablet, laptop of pc via leerlingomgeving Blink Start (is standaard inbegrepen in de licentie). Een combinatie van papieren werkbladen en digitale verwerking kan uiteraard ook.

Wanneer je digitaal verwerkt, worden de toetsen en werkbladen automatisch voor je nagekeken. Alleen open vragen moet je zelf nog nakijken. Zodra je de koppeling hebt geactiveerd, worden de resultaten automatisch naar Momento en/of ParnasSys gestuurd. Om je op weg te helpen in de lesomgeving hebben we twee filmpjes voor je gemaakt. In de eerste video wordt uitgelegd hoe je werk voor je leerlingen inplant. In de tweede video zie je hoe je de resultaten van je leerlingen kunt bekijken. 

Instructievideo - Leerlingwerk inplannenInstructievideo - Resultaten bekijkenInfo over normering en beoordeling

Chatfunctie

Heb je nog vragen over de lesomgeving, dan kun je gebruikmaken van de chatfunctie. Wij sturen soms berichtjes naar jou met extra informatie over de lesomgeving of de lessen en jij kunt berichtjes naar ons sturen met je vragen en opmerkingen. Je herkent de chatfunctie aan het blauwe cirkeltje met hierin een tekstballonnetje rechts onderin de pagina. We proberen, op werkdagen tussen 08.30-17.00uur, binnen een uur te reageren op de berichtjes zodat je snel verder kunt.

Veelgestelde vragen

 

ALGEMEEN - Hoe kan ik onze licentie uitbreiden of andere methodes proberen?

Van alle methodes waarvoor je geen licentie hebt, zijn gratis proeflessen beschikbaar. Wil je alle lessen zien van een methode? Vraag dan een proeflicentie aan op http://www.blink.nl/gratis-zichtzending. Daarmee krijg je gratis drie maanden volledige toegang tot één of meerdere methodes. Wil je direct een volledige licentie bestellen? Dat kan via https://bestellen.blink.nl/ of via de schoolleverancier.

ALGEMEEN - Ik zie niet alle lesmaterialen waarvoor mijn school een licentie heeft

Controleer of je bij de juiste school bent ingelogd in Blink Studio, door rechts boven in beeld op je naam te klikken.

Ben je bij de juiste school ingelogd, maar zie je niet de licenties die je school heeft? Neem dan contact op met Blink Onderwijssupport (via de berichtenfunctie in de lesomgeving, onderwijssupport@blink.nl of 073 – 85 000 22) om te controleren of je licenties goed staan geregistreerd.

Zie je geen schoolnaam? Dan ben je met een proeflesaccount ingelogd. Vraag aan de beheerder op school of deze een account voor je wil aanmaken.

Ben je niet bij de juiste school ingelogd? Klik dan op wijzig school/locatie om bij de juiste school in te loggen.

ALGEMEEN - Waarom zie ik bij sommige lesmaterialen een label met ‘probeer nu’, een informatie-icoon of een slotje met daarachter 'meer informatie'?

Dit zijn alle lessen of thema's waarvoor je geen betaalde licentie hebt. Je kunt wel altijd bekijken waar deze lessen over gaan. Ook zijn er bij iedere methode een aantal gratis proeflessen beschikbaar, die je zonder betaalde licentie kunt bekijken. Die zijn aangemerkt met het ‘probeer nu’ label.

Wil je alle lessen proberen? Vraag dan een proeflicentie aan op www.blink.nl/gratis-zichtzending. Daarmee krijg je gratis drie maanden volledige toegang tot één of meerdere methodes.

INLOGGEN - Hoe activeer ik mijn account?

Wanneer je een proefles hebt aangevraagd ontvang je een e-mail met een activatielink. Klik op de link en maak vervolgens een wachtwoord aan. Hierna kun je inloggen in Blink Studio.

Ben je een gebruiker van een van onze methodes (of maak je gebruik van de uitgebreide 3 maanden-proeflicentie)? Dan heeft de beheerder van Blink Studio op school (dit is meestal degene die de bestelling heeft geplaatst) inloggegevens ontvangen voor de lesomgeving. Hij of zij kan in het beheerscherm accounts voor de andere leerkrachten (en eventueel leerlingen) aanmaken. Zodra je account is aangemaakt, ontvang je een e-mail met een activatielink. Klik op de link en maak vervolgens een wachtwoord aan. Hierna kun je inloggen in Blink Studio.

Ben je de activatiemail kwijt, of is de link in de activatiemail verlopen, ga dan naar deze pagina, vul het e-mailadres in waarmee je geregistreerd bent bij Blink Studio en klik op versturen.

INLOGGEN - Hoe kan ik inloggen?

Heeft je school de Basispoort-koppeling geactiveerd? Dan kun je inloggen via Basispoort, op vier manieren:

 • Via het scherm Lesmateriaal in Basispoort
 • Via de netwerkomgeving (bijvoorbeeld MOO, ZuluConnect, Skool of COOL)
 • Via de leerkrachtsnelkoppeling die vanuit Basispoort is te downloaden
 • Via Blink Studio, door op ‘Inloggen met Basispoort’ te klikken

Als je al ingelogd bent via Basispoort, kom je direct in onze lesomgeving terecht. Als je nog niet bent ingelogd in Basispoort, kom je op het inlogscherm van Basispoort terecht, waarna je wordt doorgestuurd naar onze lesomgeving.

Heeft je school géén Basispoortkoppeling? Dan kun je via https://studio.blink.nl/ inloggen in de leerkrachtomgeving. Dit doe je door je gebruikersnaam (e-mailadres) en je wachtwoord (dat je zelf hebt ingesteld) in te vullen. Deze inlogmogelijkheid is altijd actief, ook als je school de Basispoortkoppeling wel heeft geactiveerd.

INLOGGEN - Ik weet mijn inlognaam en/of wachtwoord niet meer. Hoe kan ik weer inloggen?

Log je in via Basispoort en weet je je inlognaam of wachtwoord niet meer? Neem dan contact op met de beheerder van Basispoort op je school, of de helpdesk van Basispoort.

Log je in via Blink Studio? Dan is je gebruikersnaam het e-mailadres waarmee je bij Blink Studio bent geregistreerd door de beheerder op school, of (als jij de beheerder bent) dat je hebt opgegeven bij bestelling. Als je je wachtwoord niet meer weet, kun je dit via de link ‘Wachtwoord vergeten’ op de inlogpagina van Blink Studio opnieuw aanvragen. Je ontvangt dan een e-mail met instructies om je wachtwoord opnieuw in te stellen. Ben je je gebruikersnaam én wachtwoord kwijt, neem dan contact op met Blink Onderwijssupport via onderwijssupport@blink.nl, 073 85 000 22 of het contactformulier.

INLOGGEN - Ik heb een nieuw wachtwoord aangevraagd, maar heb geen mail ontvangen.

Wanneer je op de knop ‘Nieuw wachtwoord aanmaken’ hebt geklikt, ontvang je een e-mail met daarin in een link. Als je op die link klikt, ga je naar een pagina om zelf een wachtwoord aan te maken. Je krijgt in de e-mail dus geen nieuw wachtwoord.

Heb je de e-mail met de link niet ontvangen, kijk dan even in de map ongewenste berichten/spam of onbelangrijke e-mail. Vind je de mail daar ook niet, neem dan contact met ons op via 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

INLOGGEN - Ik zie meerdere scholen staan als ik inlog. Hoe zit dit?

Je leerkracht-account is dan aan meerdere school-accounts gekoppeld, bijvoorbeeld omdat je op meerdere scholen werkt, of je bovenschools ICT-beheerder bent. Het kan zijn dat je bij de ene school toegang hebt tot andere methodes dan bij de andere school, afhankelijk van welke licenties de verschillende scholen hebben en welke rechten je account heeft. Je kunt als je ingelogd bent wisselen tussen de verschillende scholen waaraan je gekoppeld bent, door rechtsboven in beeld op je naam te klikken, en op wijzig school/locatie te klikken. Zie je de gewenste school niet in de lijst staan? Vraag dan aan de beheerder op de betreffende school of deze je wil toevoegen.

Denk je dat het niet klopt dat je verschillende scholen ziet, neem dan contact met ons op via de chat, 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

 

INLOGGEN - Wij hebben een nieuwe (proef)licentie aangevraagd, maar geen nieuwe inloggegevens ontvangen.

Als je school al een (proef)licentie voor een van onze lesmethodes heeft (of recent een (proef)licentie heeft gehad), hebben we de nieuwe licenties toegevoegd aan je bestaande account voor Blink Studio. Je kunt dan met je bestaande gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord inloggen op studio.blink.nl. Mocht je het wachtwoord vergeten zijn, dan kun je daar ook een nieuw wachtwoord aanvragen.

Weet je niet meer zeker wat de gebruikersnaam is waarmee je kunt inloggen in Blink Studio, neem dan contact met ons op via 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

INLOGGEN - Hoe kunnen leerlingen inloggen bij Blink Start?

Blink Start is de leerlingomgeving waarin leerlingen aan de slag gaan met digitale werkbladen, toetsen en TopoMaster en de Groove.me grammar app.

Leerlingen kunnen inloggen op vier manieren:

 • Op school via Basispoort
 • Thuis via de Basispoort Thuisinlog
 • Via het leerlingdashboard van een netwerkomgeving (zoals MOO, ZuluConnect, Skool, COOL, etc.)
 • Op school én thuis via start.blink.nl met hun gebruikersnaam, schoolcode en wachtwoord

Voor het inloggen via Basispoort of het leerlingdashboard moet de Basispoortkoppeling door de beheerder zijn geactiveerd. Leerlingen hoeven geen extra inloggegevens in te voeren als zij al via Basispoort zijn ingelogd. In Basispoort of het leerlingdashboard zien leerlingen snelkoppelingen naar de methodes. Welke snelkoppelingen de leerlingen zien kan de beheerder per groep instellen via het menu Basispoort instellingen in Blink Studio Beheer. De Basispoort-thuisinlog moet apart door de beheerder worden geactiveerd. Neem voor meer informatie hierover contact op met de helpdesk van Basispoort. Als de school geen gebruik wil maken van de Basispoort thuisinlog, kunnen de leerlingen thuis inloggen via via start.blink.nl ook als de Basispoortkoppeling actief is).

Als de school heeft gekozen voor handmatig beheer, kan er alleen direct worden ingelogd via start.blink.nl. De inloggegevens voor start.blink.nl vindt de leerkracht in Blink Studio in het scherm Beheer. Hier staat per groep een lijst met gebruikersnamen, wachtwoorden en de schoolcode. Deze lijst kan worden uitgeprint. Het wachtwoord (drie woorden van één lettergreep) kunnen leerlingen zowel met als zonder spaties invoeren.

 

 

LESGEVEN - Waar vind ik lessen en leshandleidingen?

Alle lesmaterialen (digibordlessen) en begeleidende documenten (zoals lesvoorbereidingen/handleidingen, correctiemodellen, materialenlijsten, etc.) zitten standaard inbegrepen in de schoollicentie, en vind je in de lesomgeving.

Alle lesdocumenten zijn in PDF formaat te downloaden en kun je openen met de gratis Acrobat Reader.

In het hoofdscherm van Blink Studio kies je de methode en het leerjaar waarmee je wilt werken (bijvoorbeeld Blink Wereld – aardrijkskunde groep 6 of Groove.me groep 7-8).  Hier kun je onder de knop ‘Downloads’ de overkoepelende documenten vinden voor dat niveau of leerjaar (zoals lestips, een gebundelde handleiding of een materialenlijst).

Vervolgens kun je naar een song of thema binnen het niveau of leerjaar doorgaan door hier op te klikken. Binnen de song of het thema vind je onder de knop ‘Documenten’ de documenten die specifiek op dit thema of de song van toepassing zijn (zoals een thema-overzicht, toets en antwoorden, leerblad en Flashcards). Onder de knop 'Lesdocumenten' vind je de documenten die specifiek op die les van toepassing zijn (zoals het bronnenblad, het werkblad en antwoorden)

De digibordles zelf start je door op ‘Digibordles’ te klikken.

Kun je een document niet vinden? Neem dan even contact met ons op via de chatfunctie in de lesomgeving, door te bellen naar 073-85 000 22 of een e-mail te sturen. We helpen je dan graag verder.

LESGEVEN - Hoe werken de digibordlessen en toolbox?

De digibordles is te bedienen met de navigatieknoppen op het scherm, de pijltoetsen op het toetsenbord of de Page Up/Page Down knoppen. De meeste draadloze presenters kunnen ook met onze digibordlessen worden gebruikt.

De knop met de 9 vierkantjes laat een overzicht van alle dia’s zien. In dit overzicht kan met het oog-icoon een dia worden verborgen zodat deze tijdens de les niet zichtbaar is.

Met het uitgang-icoon wordt de digibordles gesloten.

Met het gereedschap-icoon wordt de toolbox geopend, met de mogelijkheid om:

 • De digibordles schermvullend te maken
 • Op de digibordles te tekenen
 • De timer te starten
 • De navigatieknoppen naar de andere kant van het scherm te verplaatsen
 • Het digitale werkblad te openen (bij sommige lessen)

In onze digibordlessen zitten veel interactieve elementen. Met bijvoorbeeld het muzieknootje en afspeelknopje worden geluidsfragmenten en videofragmenten gestart.

Ook kunnen er op veel plekken pop-ups worden geopend die extra beeldmateriaal of uitleg laten zien. De meeste van deze mogelijkheden spreken voor zich, maar als er vragen zijn over hoe iets werkt, kan er contact met ons worden opgenomen via de chatfunctie in de lesomgeving, e-mail (onderwijssupport@blink.nl) of telefoon (073 – 85 000 22).

LESGEVEN - Waar vind ik werkbladen, bronnenbladen, toetsen, correctiemodellen?

Werkbladen, bronnenbladen en correctiemodellen voor werkbladen vind je op lesniveau onder de knop ‘Lesdocumenten’.

Toetsen, correctiemodellen voor toetsen en leerbladen vind je op thema- of songniveau onder het kopje ‘Downloads’.

Alle lesdocumenten zijn in PDF formaat te downloaden en kun je openen met de gratis Acrobat Reader.

LESGEVEN - Is er een handleiding voor de lessen beschikbaar?

Bij Blink Wereld is er per les is er een lesvoorbereiding beschikbaar die stap voor stap uitlegt wat je als leerkracht moet doen om een les voor te bereiden en wat je bij welke dia in de digibordles moet doen, en hoe je leerlingen bij het maken van verwerkingsmateriaal kunt helpen. Bij Groove.me is deze lesvoorbereiding beschikbaar per song, dus per twee lessen.

Deze lesvoorbereiding kun je op je scherm bekijken, of downloaden en afdrukken.

We hebben per leerjaar/niveau alle lesvoorbereidingen voor het schooljaar gebundeld in één handleiding, die je als pdf kunt downloaden, en bijvoorbeeld kunt afdrukken. Je vindt de pdf per leerjaar/niveau onder Downloads. Daarnaast kun je ook per les een lesvoorbereiding bekijken en eventueel printen. 

Hou er rekening mee dat we jaarlijks wijzigingen en verbeteringen in onze lessen doorvoeren, en je dus ook jaarlijks de lesvoorbereidingen moet vervangen.

Alle lesdocumenten zijn in pdf-formaat te downloaden en kun je openen met de gratis Acrobat Reader.

LESGEVEN - Waar vind ik achtergrondinformatie (leerdoeloverzichten, leerlingpagina’s, materialenlijst etc.)?

Deze vind je op methode- en leerjaarniveau onder de knop ‘Downloads’.

Alle lesdocumenten zijn in PDF formaat te downloaden en kun je openen met de gratis Acrobat Reader.

BEHEER - Hoe maak ik leerkrachtaccounts en leerlingaccounts aan?

De beheerder kan op twee manieren accounts voor leerkrachten en leerlingen aanmaken, via de Basispoortkoppeling, of via handmatig beheer.

Basispoort-koppeling

Alle informatie over de Basispoortkoppeling en hoe die te activeren is te vinden op www.blink.nl/basispoort-koppeling

Handmatig beheer

Als jouw school niet met Basispoort werkt (of wil werken), kies je als beheerder voor handmatig beheer. Je voert de leerkrachten en leerlingen dan zelf in.

 1. Log in bij Blink Studio met een beheeraccount, klik op je naam rechts boven in beeld en klik op Beheer
 2. Klik in het menu Beheer onder Administratie leerlingen en leerkrachten op ‘Keuze maken’, en kies daarna voor ‘Handmatig’
 3. Klik op ‘Bevestig handmatige invoer’ (let op: hierna kun je dit niet meer zelf terugdraaien)
 4. Vervolgens kun je direct leerkrachten, groepen en leerlingen aanmaken.

Leerkrachten ontvangen nadat ze zijn aangemaakt door de beheerder automatisch een e-mail om een wachtwoord in te stellen.

Let er op dat als je kiest voor handmatig beheer, het niet mogelijk is om via Basispoort in te loggen in de lesomgeving. Ook kun je in dit geval geen gebruik maken van de ParnasSys-resultatenkoppeling. Indien je de Basispoortkoppeling wilt activeren, moeten reeds ingevoerde gebruikers worden gewist, zodat Basispoort en Blink Studio goed kunnen synchroniseren.

 

BEHEER - Hoe reset ik wachtwoorden van de leerlingaccounts?

Je kunt de wachtwoorden van leerlingen wijzigen door in de lesomgeving rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens naar Beheer te gaan. Ga naar groepen en klik hier jouw groep aan. Vervolgens klik je in de lijst met jouw leerlingen in de meest rechtse kolom op het pijl-icoon. Het wachtwoord wordt direct aangepast naar een nieuwe combinatie van drie woorden van één lettergreep.

BEHEER - Hoe maak ik beheerders aan?

In het scherm beheer kun je iedere leerkracht medebeheerder maken door het vinkje in de kolom ‘Beheerder’ aan te zetten. Je kunt leerkrachten hier ook medebeheerder afmaken door het vinkje uit te zetten. Klik in de lesomgeving rechtsboven op je naam om vervolgens naar beheer te gaan.

Heb je geen toegang meer tot de beheerdersaccount, en kun je daardoor niemand meer beheerder maken? Neem dan contact met ons op via 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

BEHEER - Wat houdt de koppeling met ParnasSys in?

De ParnasSys koppeling zorgt er voor dat als er digitaal wordt getoetst de toetsresultaten van de leerlingen automatisch naar ParnasSys worden doorgestuurd. Deze worden dagelijks rond middernacht naar ParnasSys verzonden.

BEHEER - Wat zijn de rechten van een beheerder?

De beheerder heeft de volgende extra rechten (ten opzichte van een leerkrachtaccount):

 • De beheerder kan de ParnasSys-koppeling en de Basispoortkoppeling activeren
 • De beheerder kan (als er handmatig wordt beheerd) handmatig extra leerkracht- en leerlingaccounts aanmaken, groepen aanmaken en leerkrachten aan groepen koppelen
 • De beheerder kan de gegevens van groepen inzien waaraan hij/zij niet gekoppeld is als leerkracht
BEHEER - Hoe kan ik gegevens van leerkrachten of leerlingen aanpassen?

Als er een koppeling is gemaakt met Basispoort worden alle wijzigingen in leerkracht- en leerlinggegevens automatisch doorgegeven bij de dagelijkse synchronisatie tussen Blink Studio, Basispoort en je leerlingadministratiesysteem (zoals ParnasSys). Deze synchronisatie vindt dagelijks na middernacht plaats.

Als er voor handmatig beheer is gekozen, kunnen de groepen en leerkrachten worden aangepast in het menu Beheer in Blink Studio

BEHEER - Kan ik leerkrachten en leerlingen importeren vanuit ons leerlingvolgsysteem?

Dat kan via Basispoort. Meer informatie over de Basispoortkoppeling en hoe die te activeren is terug te vinden op www.blink.nl/basispoort-koppeling.

TECHNISCH - Wat zijn de systeem- en netwerkeisen Blink Studio en Blink Start voor digibord/PC/laptop en tablets?

We adviseren je om met de meest recente versie van Google chrome werken. 

Bekijk voor alle systeemeisen dit document.

TECHNISCH - Hoe kan ik controleren of mijn internetbrowser up-to-date is?

Je kunt controleren welke browser je gebruikt en of deze up-to-date is via www.whatismybrowser.com.

TECHNISCH - Wat moet ik doen als geluid, video en andere interactieve elementen niet goed werken?

Onze digibordlessen en interactieve werkbladen en toetsen maken gebruik van geluid, afbeeldingen, video, en interactieve elementen. Deze worden door de internetbrowser verwerkt. Als er iets niet werkt zoals verwacht, is het daarom belangrijk om te controleren of de internetbrowser up-to-date is, bijvoorbeeld via www.whatsimybrowser.com.

Als de internetbrowser niet up-to-date is, is het aan te raden om deze direct te updaten.

Is de internetbrowser up-to-date en ervaar je toch problemen? Neem dan contact met ons op via de chatfunctie in de lesomgeving, telefoon (073-85 000 22) of e-mail (onderwijssupport@blink.nl). We kunnen je het beste helpen als je kunt aangeven wat er op welke plek in de lesomgeving mis gaat, en we weten wat de specificaties van je browser zijn. Om die specificaties met ons te delen kun je (op het apparaat waarop het probleem zich voordoet) naar de website www.whatismybrowser.com gaan. De link die in het blauwe vakje onder "Share your system info with tech support" staat, kan worden gekopieerd en aan ons worden doorgestuurd.

 

TECHNISCH - Werkt Blink Start ook op Snappet en Chromebooks?

Ja, de digitale, interactieve werkbladen van alle methodes zijn ook bruikbaar op de meeste tablets van Snappet. Sommige Snappet-tablets hebben een schermresolutie die lager is dan 1024 x 768 pixels. Wij kunnen dan niet garanderen dat onze digitale werkbladen optimaal worden weergegeven.

Om op Snappet met onze methodes te kunnen werken, moet je in de browserinstellingen van Snappet de toegang tot het internet inschakelen. Neem voor meer informatie of ondersteuning contact op met Snappet.

Blink Start werkt ook op Chromebooks. Indien de meest recente versie van ChromeOS is geïnstalleerd, is de internetbrowser ook up to date.

Uiteraard dient bij het gebruik van Snappet-tablets en Chromebooks het schoolnetwerk te zijn ingericht op meerdere devices die gelijktijdig gebruik maken van het draadloze netwerk.

TECHNISCH - Kan ik ook via Basispoort bij de methodes van Blink?

De lesomgeving, en dus de methodes van Blink, zijn ook toegankelijk via Basispoort. Daarvoor moet wel eerst de koppeling tussen Basispoort en onze lesomgeving worden geactiveerd. Lees hier meer over de koppeling met Basispoort en hoe je hem activeert

TECHNISCH - We hebben een koppeling met ParnasSys, maar ik kan de toets niet terugvinden.

Als de koppeling met ParnasSys actief is en een toets door de leerling digitaal is ingeleverd, wordt het toetsresultaat ’s nachts automatisch doorgestuurd naar ParnasSys.

Sommige toetsen zijn in meerdere leerjaren inzetbaar, en komen daardoor onder leerjaar ‘0’ in ParnasSys binnen (dit omdat een toets in ParnasSys maar één leerjaar toegekend kan hebben). De beheerder van ParnasSys op school kan de toets vervolgens aan het juiste vak en leerjaar koppelen.

Heb je de koppeling wel geactiveerd via het tabblad beheer, maar zie je desondanks de ingeleverde toetsresultaten niet in ParnasSys verschijnen? Neem dan contact met ons op via de chatfunctie, 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl

Als de koppeling met ParnasSys actief is en een toets door de leerling digitaal is ingeleverd, wordt het toetsresultaat ’s nachts automatisch doorgestuurd naar ParnasSys.

De toetsen voor Groove.me niveau 2 en 3, Blink Wereld- geïntegreerd en TopoMaster zijn in meerdere leerjaren inzetbaar, en komen daardoor onder leerjaar ‘0’ in ParnasSys binnen. Dit komt omdat een toets in ParnasSys maar één leerjaar toegekend krijgt. 

De beheerder van ParnasSys op school kan de toets met de volgende stappen aan het juiste vak en leerjaar koppelen:

 • Ga in ParnasSys naar Beheer
 • Klik in het kader Toetsen en vakken op Methodetoetsen 
 • Zoek in het menu Methodetoetsen de toets op (in dit scherm kan erop naam, vak en leerjaar worden gezocht) 
 • Klik op het pen-icoon onder Bewerken
 • In het blok Methodetoets bewerken kan bij Leerjaar het leerjaar worden aangepast 
 • Bevestig de wijziging door op Toevoegen te klikken 

Heb je de koppeling wel geactiveerd via het tabblad Beheer, maar zie je desondanks de ingeleverde toetsresultaten niet in ParnasSys verschijnen? Neem dan contact met ons op via de chatfunctie, 073-85 000 22 of onderwijssupport@blink.nl.

TECHNISCH - Kan ik de resultaten van toetsen en werkbladen ook terugvinden in het Momento Dashboard?

De toetsresultaten van de methodes van Blink zijn al gekoppeld aan het dashboard van Momento. De resultaten van de werkbladen zijn vanaf augustus 2018 ook gekoppeld. Hiervoor moet wel eerst de koppeling tussen Momento en de lesomgeving worden gemaakt.

Momento is een centraal dashboard waarin de toets-en werkbladresultaten van de kinderen overzichtelijk worden weergegeven. Lees meer over Momento op www.momento.nl.  

DIGITAAL VERWERKEN - Hoe kan ik werkbladen en toetsen inplannen, beoordelen en vrijgeven?

Om leerlingenwerk (digitale werkbladen, toetsen of TopoMaster of de Groove.me grammar app) in te plannen, moet de leerkracht zichzelf eenmalig koppelen aan de groep waaraan hij/zij les geeft. 

Als een leerkracht nog niet is gekoppeld, krijgt hij/zij hiervoor een melding bij het inloggen in Blink Studio. Hierna kan de koppeling aan de groepen worden aangepast in het menu Beheer > Groepen.

Inplannen

Ga naar het betreffende thema, de song of les. Klik rechts op de blauwe knop 'Leerlingwerk inplannen'. Kies vervolgens je groep en plan de werkbladen of toets per leerling of voor de hele groep in.

Resultaten bekijken

Ga naar het betreffende thema, de song of les. Klik rechts op de blauwe knop 'Resultaten bekijken'. Klik op de groep om de resultaten per leerling te bekijken. Klik op een van de bolletjes onder opdrachten om overzichtelijk per vraag en per leerling te zien hoe de vragen zijn gemaakt.

Een blauw bolletje betekent dat er nog een open vraag is die nog moet worden nagekeken door de leerkracht.

Werkblad/toets vrijgeven

Klik bij de resultaten van het betreffende werkblad of de toets op het lichtgrijze slotje helemaal in de rechterkolom achter de naam van de leerling. De leerling kan dan het werkblad of de toets opnieuw maken.

 

DIGITAAL VERWERKEN - Hoe plan ik TopoMaster in en bekijk ik de resultaten?

Om leerlingenwerk (zoals TopoMaster) in te plannen moet de leerkracht zichzelf eenmalig koppelen aan de groep waaraan hij/zij les geeft. Als een leerkracht nog niet is gekoppeld, krijgt hij/zij hiervoor een melding bij het inloggen in Blink Studio. Hierna kan de koppeling aan de groepen worden aangepast in het menu Beheer > Groepen. TopoMaster kan hierna vanuit de homepage van Blink Studio worden geopend door op TopoMaster Nederland, Europa of Wereld te klikken.

TopoMaster inplannen

De oefenapp kan worden ingepland door in dit scherm op Nederland/Europa/Wereld inplannen te klikken. Hier kan er worden gekozen om alle levels in te plannen, of specifieke levels gereed te zetten voor de leerlingen. Door in het plan-scherm op het tabje ‘Resultaten Nederland/Europa/Wereld’ te klikken, worden de score, het niveau en het aantal sterren van de leerling binnen de oefenapp zichtbaar.

Als er meerdere levels voor een leerling worden ingepland, moet deze eerst een level uitspelen, voordat er met een van de andere levels kan worden geoefend. Een leerling heeft tenminste twee sterren nodig om het volgende level te mogen spelen. Je kunt als leerkracht wel zelf bepalen welke levels je als eerste inplant, zodat je bijvoorbeeld eerst met je eigen omgeving oefent voor je de overige levels open zet. 

Tussentoetsen 

Naast de app van TopoMaster, hebben we op verzoek van scholen ook nog aparte tussentoetsen voor topografie gemaakt. Deze toetsen sluiten aan bij de levels van TopoMaster. In de handleiding van TopoMaster vind je een voorstel voor een jaarplanning met levels en tussentoetsen. Als de (tussen)toetsen digitaal worden afgenomen, kunnen deze voor de leerling gereed worden gezet via de knop ‘Leerlingwerk inplannen’.

 

DIGITAAL VERWERKEN - Kan ik ook specifieke levels van TopoMaster openzetten voor leerlingen?

Ja, dat is vanaf schooljaar 2019-2020 standaard mogelijk. Als er meerdere specifieke levels open worden gezet, moet de leerling wel steeds een level apart uitspelen, voordat er met het volgende level kan worden gestart.

DIGITAAL VERWERKEN - Hoe kan ik de digitale werkbladen bekijken?

De digitale werkbladen waarmee de kinderen werken kun je inzien in Blink Studio. Je hoeft dus niet in te loggen als leerling.

Ga daarvoor naar de les waarvan je het digitale werkblad wilt bekijken. Rechtsonder is een link naar het digitale werkblad. De link is te herkennen aan het icoontje van een computer ervoor. Bij Groove.me staat hier ook de digitale versie van de Extra opdracht. 

De pdf-versie vind je onder de knop 'Lesdocumenten' bij elke les.

DIGITAAL VERWERKEN - Ik zie geen groepen of niet de juiste groepen als ik digitaal leerlingenwerk wil inplannen of nakijken.

Controleer of je als leerkracht gekoppeld bent aan de juiste groepen. Dat doe je door in Blink Studio rechtsboven in beeld op je naam te klikken, vervolgens voor Beheer te kiezen, en in het menu Beheer voor Groepen te kiezen.

Je kunt jezelf koppelen aan een groep door het vinkje voor de groepsnaam aan te klikken. Zodra je bent gekoppeld aan een groep, kun je digitaal leerlingenwerk inplannen en nakijken (soms moet je de pagina een keer verversen voordat de wijziging effect heeft.

Zie je in het menu Beheer / Groepen niet de juiste groepsnamen of leerlingen staan? Controleer dan of je bij de juiste school(locatie) bent ingelogd. Dat doe je door rechts boven in beeld op je naam te klikken. Je kunt hier ook de locatie wijzigen door op wijzig school/locatie te klikken.

BLINK START - Waar vind ik de inloggegevens voor de leerlingen?

Als je geen gebruik maakt van de Basispoort-inlog voor leerlingen, kunnen leerlingen direct op Blink Start inloggen.

De inloggegevens voor de leerlingen vind je in Blink Studio in het scherm Beheer. Je gaat naar beheer door in de lesomgeving rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens op 'Beheer'. Per groep vind je een lijst met gebruikersnamen, wachtwoorden en de schoolcode. Het wachtwoord (drie woorden van één lettergreep) kunnen leerlingen zowel met als zonder spaties invoeren. Je kunt de lijst eventueel via de print-functie van je internetbrowser (Windows: Control-P; Mac: Command-P) afdrukken, of kopiëren en plakken in een tekstverwerker en vanuit de tekstverwerker afdrukken.

BLINK START - Hoe werken de digitale werkbladen in Blink Start?

Op ieder moment, iedere plek en ieder device kan de leerling inloggen in leerlingomgeving Blink Start via start.blink.nl, Basispoort of het leerlingdashboard. Daar staan de digitale materialen en oefeningen klaar die de leerkracht heeft ingepland voor de leerling.

In Blink Start ziet de leerling bovenaan de tegels van methodes waarvoor werkbladen of toetsen zijn ingepland. Daaronder staan de meest recent ingeplande werkbladen en toetsen.  Als je op de tegel van een methode klikt, ga je naar alle werkbladen en toetsen van die methode die de leerkracht heeft ingepland.

Als de leerling een werkblad opent, kan deze rechtsboven de digibordles bekijken en via de knop ‘Docs’ extra bestanden openen, zoals 'Words and Phrases' en de ‘Songtext' (Groove.me) en het ‘Bronnenblad', ‘Leerblad' en de ‘Plusopdrachten' (Blink Wereld). In het midden van het scherm staan de verschillende opdrachten die horen bij dit werkblad. Een blauwe balk met een wit bolletje erachter is een opdracht. Een blauwe balk zonder wit bolletje is extra uitleg. Bij de werkbladen met gesloten of meerkeuze-vragen krijgt de leerling direct feedback op de gemaakte vragen. Open vragen worden door de leerkracht nagekeken.

Als de leerling alle opdrachten heeft ingevuld, klikt deze op de knop ‘Werkblad inleveren’ of ’Toets inleveren’. Als toch nog niet alle opdrachten zijn gemaakt, komt een melding in beeld om de leerling daar op te wijzen.

BLINK START - Kunnen leerlingen ook bronnenbladen, leerbladen en woordenlijsten bekijken in Blink Start?

Als de leerling een werkblad opent, kan hij rechtsboven de digibordles bekijken en via de knop ‘Docs’ extra bestanden openen zoals 'Words and Phrases' en de ‘Songtext' (Groove.me) en het ‘Bronnenblad', ‘Leerblad' en ‘Plusopdrachten' (Blink Wereld).

BLINK START - Kun je ook thuis gebruik maken van Blink Start?

Blink Start is een online applicatie en daarom op elke plek en elk device beschikbaar. Je kunt dus ook thuis op Blink Start inloggen en bij ingepland leerlingwerk komen.

Leerlingen kunnen thuis inloggen via de Basispoort-thuisinlog (als die is geactiveerd) of direct via de inlogpagina op start.blink.nl.

Meer informatie over de thuisinlog van Basispoort kun je opvragen bij de helpdesk van Basispoort. De inloggegevens voor leerlingen voor het direct inloggen vind je in Blink Studio in het scherm Beheer. Je gaat naar beheer door in de lesomgeving rechtsboven op je naam te klikken, en vervolgens op 'beheer'.

 

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen over de lesomgeving? Neem dan contact met ons op via +31(0)73 85 000 22 of via onderwijssupport@blink.nl

 

Neem contact op