Koppeling Basispoort

Je kunt in onze lesomgeving Blink Studio en leerlingomgeving Blink Start inloggen via Basispoort. Via Basispoort heb je als ICT-coördinator, leerkracht of leerling toegang tot de digitale methodes van de aangesloten uitgeverijen, waarvoor je een licentie hebt. Basisscholen kunnen kosteloos gebruik maken van dit Single Sign On-platform. Op deze pagina vind je meer informatie om de koppeling tussen de lesomgeving Blink Studio (van de methodes Blink Wereld en Groove.me) en Basispoort te activeren. 

Heb je vragen over de koppeling tussen Basispoort en Blink Studio? Dan kun je contact met ons opnemen via de chatfunctie in de lesomgeving, per mail of via 073- 85 00022. Heb je vragen over Basispoort zelf? Hier vind je meer informatie en de contactgegevens van de helpdesk van Basispoort.

 

Activeren

De beheerder van Blink Studio van jouw school (vaak de ICT-coördinator, of de persoon die de bestelling bij Blink heeft geplaatst) kan eenvoudig de koppeling tussen Blink Studio en Basispoort activeren.

Om de koppeling met Basispoort te activeren, moet je met een beheer-account in zowel Basispoort als in Blink Studio zijn ingelogd. De koppeling activeer je als volgt:

 1. Log in bij Basispoort als beheerder, ga naar Beheer en naar Uitgeverijen.
 2. Zet in de lijst met uitgeverijen het vinkje bij Blink aan, en klik aan het einde van de lijst uitgeverijen op de knop Sla uitgeverijen op.
 3. Log in bij Blink Studio als beheerder. Klik rechtsboven in beeld op je naam, en vervolgens op Beheer. Kies in dit menu bij 'Administratie leerlingen en leerkrachten' voor Keuze maken.
 4. Kies hierna voor de optie Basispoort.
 5. Voer het 6-delige BRIN/vestigingsnummer van je school in en klik op Test de koppeling. Als de test is geslaagd, kun je de koppeling verder activeren.
 6. Kies in het scherm Groepselectie welke groepen je wilt importeren voor digitale verwerking (en dus met ons digitale leerlingmateriaal gaan werken). Deze keuze kun je op een later moment nog uitbreiden.
  1. Werk je alleen met geprinte werkbladen en/of werkboeken, vink dan niks aan en kies voor Enkel leerkrachten importeren. Nu worden enkel de leerkracht-accounts geïmporteerd, zodat zij via Basispoort kunnen inloggen.
  2. Zodra je Enkel leerkrachten importeren hebt gekozen, wordt de koppeling direct actief. Het importeren van groepen op een later moment blijft dan wel mogelijk.
 7. Klik na het aanvinken van de groepen op Groepskeuze bevestigen, door naar methodes koppelen.
 8. Vink in het scherm methodeselectie aan welke methode(s) er in welke groep worden gebruikt. Dit bepaalt welke links de leerlingen in hun dashboard zien. Deze keuze kun je op een later moment aanpassen.
 9. Kies hierna voor Lesmethodes opslaan om het activeren van de koppeling af te ronden.

 

Na het activeren worden alle leerkrachten en de leerlingen in de geselecteerde groepen geïmporteerd vanuit Basispoort. Zij kunnen vervolgens via Basispoort inloggen. Basispoort en Blink Studio worden iedere dag tussen 02.00 en 04.00 uur gesynchroniseerd. Wijzigingen en nieuwe accounts in Basispoort worden dan automatisch verwerkt in Blink Studio; accounts die in Basispoort worden gedactiveerd worden in Blink Studio verwijderd. 

Inloggen

Leerkrachten kunnen na het activeren van de koppeling met Basispoort op de volgende manieren inloggen:

 • Via het menu Lesmateriaal in Basispoort, of de Basispoort leerkrachtsnelkoppeling
 • Via het dashboard van de netwerkbeheerder die aan Basispoort is gekoppeld (zoals MOO, ZuluConnect, Skool, COOL/Cloudwise)
 • Via studio.blink.nl, met de knop Inloggen met Basispoort
 • Via studio.blink.nl, met het e-mailadres waarmee de leerkracht in Basispoort is geregistreerd (nadat een wachtwoord is ingesteld via deze link)

 

Leerlingen kunnen na het activeren van de koppeling met Basispoort op de volgende manieren inloggen:

 • Via het dashboard van de netwerkbeheerder, die aan Basispoort is gekoppeld (bijvoorbeeld MOO, ZuluConnect, Skool, COOL/Cloudwise, enzovoorts)
 • Via de leerlingsnelkoppeling, die vanuit Basispoort is te downloaden door de beheerder
 • Via de Basispoort thuisinlog, indien deze is geactiveerd door de beheerder
 • Via start.blink.nl (op school en thuis) met de schoolcode, gebruikersnaam en het wachtwoord dat beheerders en leerkrachten in het menu Beheer in Blink Studio vinden

 

Alle methodelinks naar digitaal leerlingmateriaal leiden naar de beginpagina van Blink Start. De leerling ziet hier het werk en de apps die de leerkracht heeft ingepland in Blink Studio.

 

Aanpassen

Het is mogelijk om groepen die tijdens de activatie nog niet vanuit Basispoort in Blink Studio zijn geïmporteerd alsnog te importeren. Bijvoorbeeld als een groep de overstap van werken op papier naar digitaal werken maakt, of omdat de methode wordt uitgebreid naar andere leerjaren. Ook kun je aanpassen welke methodelinks iedere groep te zien krijgt, zodat iedere leerlingen alleen de links ziet die voor hem of haar relevant zijn.

Deze aanpassingen kan de beheerder op ieder moment doen en worden direct verwerkt. Aanpassingen doen werkt als volgt: 

 • Log in bij Blink Studio als beheerder. Klik rechtsboven in beeld op je naam, en vervolgens op Beheer. Kies in dit menu bij 'Administratie leerlingen en leerkrachten' voor Basispoort instellingen beheren.
 • Kies in het scherm Groepselectie welke groepen je wil importeren voor digitale verwerking, en kies voor Groepskeuze bevestigen, door naar methodes koppelenLet op: Je kunt gedurende het schooljaar geen groepen uitvinken die je op een eerder moment al hebt geïmporteerd.
 • Kies in het scherm Methodeselectie welke methode-links je zichtbaar wil maken in het dasboard van de leerling, en bevestig met Lesmethodes opslaan. De aanpassingen zijn hierna direct van kracht.

 

Overige vragen
Hoe activeer ik de koppeling met ParnasSys/Momento?

Wil je dat de resultaten van digitaal gemaakte toetsen van de methodes van Blink automatisch in ParnasSys worden geïmporteerd, dan dien je de koppeling met ParnasSys nog te activeren bij 'Beheer'. Je kunt in Blink Studio bij 'Beheer' tevens de koppeling met Momento activeren. Momento is een totaaloplossing van educatieve content, leerlingdevices én een dashboard voor de leerkracht. Het dashboard toont je in één oogopslag alle resultaten per groep, per vak of per leerling. Alle grote uitgevers van lesmethodes zijn aangesloten bij Momento en het dashboard van Momento is gratis beschikbaar voor leerkrachten.

Er kunnen alleen leerlingresultaten naar ParnasSys en Momento worden gestuurd van de groepen die geïmporteerd zijn vanuit Basispoort. Zonder de Basispoortkoppeling zijn de koppelingen met ParnasSys en Momento niet mogelijk.

Hoe deactiveer ik de koppeling met Basispoort?

Als je de koppeling met Basispoort wil deactiveren, neem dan contact met ons op via de chatfunctie in de lesomgeving, per mail of via 073- 85 00022.

Als de koppeling met Basispoort wordt gedeactiveerd, worden alle leerlinggegevens in Blink Studio gewist. Gemaakt leerlingwerk en resultaten gaan hierbij verloren.

 

Wat als ik niet met Basispoort werk?

Als jouw school niet met Basispoort werkt (of wil werken), kies je als beheerder in het menu Beheer voor Keuze maken > Handmatige invoer. Vervolgens kunnen er handmatig accounts voor leerkrachten en leerlingen worden aangemaakt. Leerkrachten en leerlingen loggen dan direct in bij Blink Studio (voor leerkrachten) of Blink Start (voor leerlingen). 

Leerkrachten krijgen automatisch een bericht via e-mail zodra er een account voor ze is aangemaakt. De inloggegevens voor leerlingen kan de leerkracht in Blink Studio in het menu Beheer vinden en via die weg verstrekken aan de leerlingen.

Let op: als er voor handmatig beheer is gekozen is het niet mogelijk om hierna de koppeling met Basispoort te activeren, zonder de reeds ingevoerde leerkracht- en leerlinggegevens te wissen. Kies dus alleen voor handmatig beheer als de school geen gebruik maakt van Basispoort.

Zonder koppeling met Basispoort kan er ook geen gebruik worden gemaakt van de resultatenkoppelingen met ParnasSys en Momento.