Ze zijn niet de makkelijksten.
Maar wat zijn ze leuk.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het zijn er bijna 1.000.000. En allemaal zijn ze anders. Sommigen zijn dwars en opstandig, anderen juist rustig en meegaand. Ze hebben een hele duidelijke mening. Of zijn daarnaar op zoek. En alles daartussenin.
Eén ding hebben ze gemeen. Ze zijn allemaal de moeite waard. En ze zitten – gelukkig niet allemaal – bij jou in de klas. Dat maakt jou onderdeel van hun leven, hun toekomst, dromen en ambities.
Ze daarin bij te staan is niet altijd even makkelijk. Maar het is ook een mooie en eervolle taak. Want je bent er niet alleen om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en ervoor te zorgen dat ze écht iets leren, maar vooral ook om ze te helpen hun plek in deze wereld te vinden.
Dat kan met lesmethodes die niet alleen gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, maar vooral ook op de kennis en praktijkervaring van docenten zelf.
Ontdek.
Onze methodes in het VO.
Bekijk methodes
Hier geloven we in
De vijf uitgangspunten van Blink voor het voortgezet onderwijs.
We werken vanuit een sterke overtuiging gebaseerd op observaties in de klas, wetenschappelijk onderzoek naar hoe (jonge) mensen leren, cocreatie met docenten en hun leerlingen en hun ervaringen met onze lesmethodes.
- De wereld als basis van leren
Jongeren tussen 12 en 18 krijgen meer kennis van de wereld en ontdekken de samenhang tussen toen en nu, hier en daar, tussen culturen enzovoort. Dat is cruciaal bij het ontdekken wie ze (willen) zijn en dus ook bij het leren. Inspirerende inhoud, authentieke bronnen en uitdagende taken en opdrachten zetten aan tot diepgaand lezen, kritisch denken, spreken en schrijven. - Leren uit nieuwsgierigheid
Om leerlingen betrokken en gemotiveerd te krijgen, is het essentieel dat inhoud en opdrachten de nieuwsgierigheid prikkelen. Dat ze willen weten hoe het zit of hoe het verder gaat en daar ook met anderen over willen praten. Dat er ‘haakjes’ zijn tot verbreding, bijvoorbeeld naar de actualiteit van de dag, een maatschappelijke kwestie of naar een ander vak. Dat ze ontdekken hoe zij zich willen verhouden tot de wereld om hen heen en opgroeien tot kritische wereldburgers. - Integratie van kennis en vaardigheden
‘Maar waaróm moet ik dit leren?’ Doordat de wereld in onze methodes centraal staat, vindt op natuurlijke wijze integratie van kennis en vaardigheden plaats. Leren gaat voorbij aan trucjes. Leerlingen die onderzoekend en in samenhang leren, ontdekken zelf de relevantie ervan: onderwijs levert hun direct iets op. Leren in betekenisvolle contexten leidt bovendien tot beter onthouden: dieper en duidelijker. - Samen leren
De kracht van onderwijs zit in samen werken, samen beleven en praten over bevindingen. De school als minimaatschappij waar uitwisseling van kennis, inzichten en ervaringen plaatsvindt. Door zich te verdiepen in een onderwerp, verhaal of taak gaan leerlingen met elkaar discussiëren en ontdekken dat er meer perspectieven zijn. Zinvolle interacties tussen docent en leerlingen en leerlingen onderling (denk aan het geven van feedback) zijn cruciaal. - De docent maakt het verschil
Jij als docent hebt dé sleutel voor het geven van goed onderwijs in handen. Als docent creëer je een rijke leeromgeving en stimuleer je interactie. Zo bouw je samen met je leerlingen aan diepgaande kennis. Jouw leerlingen verwerven vaardigheden die hen verder brengen en ze ontwikkelen bovendien een kritische houding. Je laat je inspireren en voeden door nieuwe inzichten uit de wetenschap. Weten waarom je iets doet en waarvan bewezen is dat het werkt, leidt immers tot de essentie. Dat vraagt soms om oude routines los te laten.
Een stevig fundament: evidence informed en cocreatie
Voor het ontwikkelen van onze methodes baseren we ons op de laatste wetenschappelijke inzichten. Daarnaast is de input van docenten een fundamenteel onderdeel van onze methodeontwikkeling. Wij geloven in de kracht van cocreatie. Niet een keer maar doorlopend, tijdens het hele ontwikkelingsproces. Die betrokkenheid gaat zelfs daarna nog door. Wij vragen ieder jaar opnieuw feedback aan docenten en leerlingen. We verwerken die in onze methodes, zodat die steeds beter worden én beter aansluiten bij de praktijk.
Meer weten of meebouwen? Ga naar cocreatieDe service van Blink
Onderwijssupport
Team Onderwijssupport is het eerste aanspreekpunt voor leraren bij alle vragen over onze lesmethodes. We zijn bereikbaar via mail, telefonisch of via de chat in de lesomgeving. Wij geven het liefst meteen, maar uiterlijk binnen 48 uur, antwoord op al je vragen.
Blink Academie
Van professionals voor professionals. We bieden workshops en trainingen (ook op maat) waarmee je je vaardigheden als docent kunt verbeteren. Daarnaast organiseren we inspirerende events (live en online). Al onze starttrainingen zijn gratis.
Bekijk het actuele aanbod.
Blink Ambassadeur
De Blink Ambassadeur is je vaste contactpersoon. Deze persoon kan je vragen beantwoorden, bij- en nascholing geven en is vanzelfsprekend op de hoogte van de laatste inzichten. Je kunt vanaf dag één een beroep doen op de ambassadeur en zolang de relatie met Blink duurt.
Onze methodes in het voortgezet onderwijs