Onderwijs op afstand met Blink

De komende weken kunnen de meeste kinderen niet naar school in verband met het coronavirus. Het beste is natuurlijk een leerkracht die in de klas staat en persoonlijke aandacht geeft aan de leerlingen, maar ook in deze situatie kun je kinderen wel onderwijzen. Er zijn al heel veel tips hierover op internet te vinden. Op deze pagina vind je informatie over digitaal verwerken, wat we aan lesmateriaal gratis aanbieden en tips hoe je met het lesmateriaal van Groove.me en Blink Wereld op afstand les kunt geven.

We horen ook graag van jou hoe wij je verder kunnen helpen. Laat ons weten waar je behoefte aan hebt door te mailen (onderwijssupport@blink.nl) of een berichtje via de chatfunctie in de lesomgeving te sturen. We zijn momenteel niet telefonisch bereikbaar. Wil je graag telefonisch contact? Laat dan je je gegevens achter in ons contactformulier, en dan bellen we jou!

Digitaal verwerken

De lesomgeving (Blink Studio) en leerlingomgeving voor kinderen in groep 5 t/m 8 (Blink Start) van Blink zijn ook thuis toegankelijk. In de lesomgeving zet je als leerkracht de werkbladen en apps (zoals TopoMaster en de Grammar app van Groove.me) klaar voor de kinderen.
De kinderen kunnen vervolgens op drie manieren inloggen in de leerlingomgeving Blink Start:

 • Via de Basispoort thuisinlog, de beheerder van de school kan dit activeren. Meer informatie hierover is te vinden op: https://info.basispoort.nl/Nieuws/art/4422/basispoort-en-thuis-leren-ivm-corona.
 • Via de netwerkomgeving (Cloudwise/Cool, MOO, Ratho, ZuluConnect, Skool, Prowise, etc.) van de school. Instructies over hoe thuis in te loggen via de netwerkomgeving kan je opvragen bij de helpdesk van de netwerkomgeving.
 • Kinderen kunnen altijd direct inloggen bij de leerlingomgeving Blink Start via https://start.blink.nl. De inloggegevens (schoolcode, gebruikersnaam, wachtwoord) van de kinderen zijn te vinden in Blink Studio, onder Beheer > Groepen.

Meer info en instructiefilmpjes over digitaal (ver)werken

Gratis lesmateriaal

Alle scholen in Nederland kunnen een gratis proeflicentie aanvragen om drie maanden lang toegang te krijgen tot al ons lesmateriaal. Deze proeflicentie kun je koppelen aan Basispoort waardoor kinderen ook thuis bij het lesmateriaal kunnen dat jij via onze lesomgeving voor hun inplant. Alle scholen die al klant zijn van Blink, kunnen zonder een proeflicentie aan te vragen al bij onderstaande apps:

 • De online topografietrainer TopoMaster van Blink Wereld is geschikt voor leerlingen in groep 5 t/m 8. Kinderen kunnen door middel van een game zelfstandig de toponiemen oefenen.
 • De Grammar app van Groove.me is geschikt voor leerlingen in groep 7 en 8 die al redelijk Engels spreken.

Kinderen in groep 1 t/m 4 kunnen (samen met hun ouders) opdrachtjes van Groove.me doen op https://groove.me/leerling-n1

Vraag de gratis licentie aan

Lestips voor als je met Groove.me werkt

 • Voor kinderen in groep 1/2 en 3/4 bieden we verschillende opdrachtjes aan waarmee ze Engels kunnen oefenen. Deze opdrachtjes zijn zonder inlog toegankelijk via: https://groove.me/leerling-n1/. De kinderen kunnen deze opdrachtjes zelfstandig of samen met hun (groot)ouders doen.
 • Leerkrachten kunnen het thema Spring inplannen voor de kinderen in groep 1/2 en groep 3/4. Vervolgens kunnen de kinderen via de leerlingomgeving bij de digibordlessen en lesvoorbereidingen. Zo kunnen ze (samen met hun ouders) de lessen doen.
 • Met de Flashcards van Groove.me kun je ontzettend veel leuke spelletjes doen. De Flashcards vind je als pdf bij elke song. Je kunt ze downloaden en mailen naar de kinderen. De flashcard-tips download je hier.
 • Kinderen in groep 5 t/m 8 die de lessen op papieren werkbladen hebben verwerkt, kunnen de stof nu herhalen door de opdrachten in de leerlingomgeving te maken. Ze kunnen dan ook de woordjes en zinnetjes beluisteren en de digibordles nog een keer bekijken. In de lesomgeving zet je als leerkracht de digitale werkbladen voor de kinderen klaar zodat zij er vervolgens in de leerlingomgeving mee aan de slag kunnen.
 • Ook kunnen ze aan de slag met de Groove.me shuffle. De Groove.me Shuffle is een kaartspel waarmee je op een leuke manier Engels kan oefenen. Er zijn kaartjes met activiteiten voor tweetallen (It takes two) en voor groepjes (All together now).
 • De woordjes van Groove.me worden ook aangeboden via WRTS. Met dit programma kunnen de kinderen zelfstandig de woorden van Groove.me oefenen. Ze moeten wel even een account aanmaken bij WRTS. Ga hiervoor naar https://leren.wrts.nl/methodes/groove-me
 • De Grammar app van Groove.me is geschikt voor leerlingen in groep 7 en 8 die al redelijk Engels spreken. Via deze link ga je direct naar de Grammar app in de lesomgeving van Blink. Klik op 'Leerlingwerk inplannen' om de Grammar app in te plannen voor je leerlingen.

Mocht je meer willen weten over deze lestips, neem dan contact op met ons op via onderwijssupport@blink.nl of via de chatfunctie in de lesomgeving.

Lestips voor als je met Blink Wereld - geïntegreerd werkt

 • Leerkrachten kunnen de thema's voor groep 3 en 4 inplannen. Vervolgens kunnen de kinderen via de leerlingomgeving bij de digibordlessen, lesvoorbereidingen en de pdf van het logboekje. Zo kunnen ze (samen met hun ouders) de lessen doen.
 • Laat de kinderen werken aan het thema waarmee ze op school al bezig waren. Ze kunnen verder gaan met hun eigen onderzoek als dat al gestart was of alvast gaan verkennen wat ze interessant zouden vinden voor hun eigen onderzoek. Eventueel zouden ze ook alvast een onderwerp kunnen kiezen of een onderzoeksvraag formuleren en daar informatie over kunnen verzamelen. Verwijs hiervoor naar de bronnen op leerling.blinkwereld.nl; daar staan links naar teksten en filmpjes die ze kunnen gebruiken. In het logboek (als pdf beschikbaar maar ook in te plannen in de leerlingomgeving) kunnen de kinderen hun voortgang van het onderzoek bijhouden. Eventueel kun je deze korte toelichting naar de ouders sturen over de stappen van het eigen onderzoek.
 • Speel TopoMaster! Je kunt dit als leerkracht voor iedere leerling inplannen in Blink Studio. De leerling kan vervolgens zelf aan de slag in de leerlingomgeving Blink Start.
 • Kinderen kunnen de plusopdrachten doen. Deze opdrachten vind je onder elk thema in de lesomgeving. Je kunt ze inplannen voor de leerlingen zodat zij er via de leerlingomgeving mee aan de slag kunnen, je kunt ze ook de pdf sturen met daarop de uitleg van de plusopdracht. Per thema zijn er drie verschillende plusopdrachten. We adviseren je om voor plusopdrachten te kiezen bij thema's die al zijn behandeld. Op deze manier hebben de kinderen al achtergrondkennis van het onderwerp.

Mocht je meer willen weten over deze lestips, neem dan contact op met ons op via onderwijssupport@blink.nl of via de chatfunctie in de lesomgeving. Meer tips voor het werken met Blink Wereld lees hier: https://blinkwereld.nl/wereldorientatie-en-thuisonderwijs/.

Lestips voor als je met Blink Wereld - vakgericht werkt

 • Leerkrachten kunnen de thema's voor groep 3 en 4 inplannen. Vervolgens kunnen de kinderen via de leerlingomgeving bij de digibordlessen, lesvoorbereidingen en de pdf van het doeboekje. Zo kunnen ze (samen met hun ouders) de lessen doen.
 • Speel TopoMaster! Je kunt dit als leerkracht voor iedere leerling inplannen in Blink Studio. De leerling kan vervolgens zelf aan de slag in de leerlingomgeving Blink Start.
 • Kinderen kunnen de plusopdrachten doen. Deze opdrachten vind je onder elk thema in de lesomgeving. Je kunt ze inplannen voor de leerlingen zodat zij er via de leerlingomgeving mee aan de slag kunnen, je kunt ze ook de pdf sturen met daarop de uitleg van de plusopdracht. Per thema zijn er drie verschillende plusopdrachten. We adviseren je om voor plusopdrachten te kiezen bij thema's die al zijn behandeld. Op deze manier hebben de kinderen al achtergrondkennis van het onderwerp.

Mocht je meer willen weten over deze lestips, neem dan contact op met ons op via onderwijssupport@blink.nl of via de chatfunctie in de lesomgeving. Meer tips voor het werken met Blink Wereld hier: https://blinkwereld.nl/wereldorientatie-en-thuisonderwijs/.

Tips voor tussendoor!

We maken bij Blink niet alleen lesmethodes, maar ook de educatieve kindertijdschriften Bobo, Okki, Wild van Freek en National Geographic Junior. En bij die tijdschriften maken we verschillende blogs, filmpjes en andere leuke dingen waar kinderen naar kunnen kijken of mee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld: