Cocreatie.Blink Taal & Lezen.
“Elke leerling doet mee
op zijn eigen niveau”
Hoe ontwikkel je een taal- en leesmethode die écht aansluit bij de praktijk? Door samen te werken met leerkrachten en leerlingen! Leerkracht Eline van der Linde van basisschool Het Noorderlicht in Zoetermeer testte met haar leerlingen in groep 4 het eerste thema van Blink Taal & Lezen. Wat viel haar vooral op? “Ik vond het heel leuk om te zien dat er geen spreekangst was bij de kinderen.”
Meedenken over beter taal- en leesonderwijs
Eline van der Linde werkt nu drie jaar als leerkracht groep 5b bij Het Noorderlicht in Zoetermeer. De school werkte al met Blink Lezen en Blink Wereld, en de thematische aanpak sprak haar direct aan.
Samen met haar collega volgde ze de opleiding tot Blink Lezen-specialist, gevolgd door die van taalcoördinator. Toen Eline hoorde over cocreatie bij Blink, was ze meteen enthousiast: “Ik vind het waardevol om niet alleen te werken met een methode, maar ook mee te denken over hoe die nóg beter kan aansluiten bij leerlingen en leerkrachten. Ook willen we ons talenbeleidsplan nog beter op de kaart zetten.” Het cocreatietraject voor Blink Taal & Lezen én de update van Blink Wereld was dan ook een mooie vervolgstap.
“Waar is Anouk vandaag?”
Tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie testte Eline het thema Stadsmakers, samen met haar collega van groep 6. “Onze leerlingen waren meteen enthousiast. Ze voelden zich ook echt ‘collega’s’ van Blink, omdat we een van de drie scholen waren die meededen in deze periode.”
Cocreator Anouk van Blink zat in deze periode meerdere keren per week achter in de klas om te observeren en feedback te verzamelen. Eline vertelt: “Eerst dacht ik: vier keer per week iemand in mijn klas, hoe gaat dat zijn? Maar het liep heel soepel en Anouk werd echt onderdeel van onze klas. Als ze er een dag niet was, vroegen de kinderen meteen: ‘Waar is Anouk vandaag?”
“Meedoen aan cocreatie is een unieke kans om vroeg in het proces mee te denken over een nieuwe methode.”
Eline van der Linde, leerkracht groep 5b Het Noorderlicht
Iedereen doet mee op zijn eigen niveau
Meedoen aan cocreatie vraagt ook extra inzet van de leerkracht, vertelt Eline. “Normaal pak je de lesvoorbereiding en ga je aan de slag. Nu was nog niet alles uitgewerkt, en dat vond ik in het begin best spannend. Maar die ruimte gaf me juist de vrijheid om de lessen op mijn eigen manier vorm te geven. En door de samenwerking met Anouk kon ik direct schakelen en feedback geven.”
Wat haar het meest opviel? De hoge betrokkenheid van leerlingen. “Wat ik heel leuk vond om te zien, was dat er helemaal geen spreekangst was bij de kinderen. Vaak lopen taalzwakke leerlingen vast bij de woordenschat, maar nu kon iedereen meedoen op zijn eigen niveau. Alle leerlingen wilden graag vertellen over hun eindproduct en ze waren écht trots op wat ze hadden gedaan.”
Een van de sterkste punten van Blink Taal & Lezen is de thematische aanpak, vult Eline aan. De lessen zijn direct gekoppeld aan de thema’s van Blink Wereld. “We deden bijvoorbeeld een les over routebeschrijvingen en gingen daarna ook echt op pad met 28 leerlingen. Zo wordt taal een onderdeel van hun belevingswereld.”
Ook meedoen aan cocreatie? Ga ervoor!
Eline kijkt positief terug op de samenwerking met Blink. “De cocreators deden niet alsof alles al perfect was. Als iets nog niet werkte, werd dat gewoon erkend. We hadden ook een appgroepje, dus schakelen ging snel. Ik kreeg de ruimte om dingen uit te proberen en voelde me vrij om mijn mening te geven.”
Zou ze cocreatie aanraden aan andere leerkrachten? “Zeker weten! Het vraagt flexibiliteit en tijd, maar je krijgt er veel voor terug. Het is een unieke kans om zo vroeg in het proces al mee te denken over een nieuwe methode. En voor mij was het ook een mooie combinatie met mijn opleiding, zodat we straks een goede keuze kunnen maken. Dus ja, ik zou het zeker doen. Ga ervoor!”