5 tips om je leerlingen met plezier te laten lezen
Lezen is heel belangrijk voor kinderen. Het vergroot de woordenschat, het werkt ontspannend en het stimuleert de verbeelding. Kortom, het is ontzettend goed voor kinderen om boeken te lezen. Maar steeds minder kinderen lezen met plezier en ook de laaggeletterdheid is in de afgelopen jaren schrikbarend gestegen. Met deze 5 tips van Blink laat je jouw leerlingen met plezier lezen!
1. Binge lezen
Om een betere lezer te worden, moet je in een bepaalde concentratie en beleving komen. Even vijf minuten tussendoor lezen werkt jammer genoeg niet. Daar heb je echt wel een half uur voor nodig. Het maakt eigenlijk niet uit wat de kinderen lezen, zolang ze het maar boeiend vinden. Zorg daarom voor een rijke leesomgeving waar de leerlingen veel keuze hebben in wat ze mogen lezen. Tijdschriften, strips, heerlijke boekenseries zoals Dolfje Weerwolfje en Leven van een loser of verhalen over gamers. Maar denk ook aan audioboeken en films (met ondertiteling).
2. Geef het goede voorbeeld
Ga zelf ook lekker lezen als de leerlingen aan het vrij lezen zijn. Leesvoer waar jij blij van wordt. Dat hoeft echt geen zware literatuur te zijn. Als je er maar van geniet en dat uitstraalt. Even hardop lachen om een grappige passage of misschien zelfs nagelbijten bij een spannende scène. Daar worden je leerlingen ook vast nieuwsgierig van. En zo laat je zien dat lezen iets fijns is.
3. Lees voor
Voorgelezen worden is is ook een erg effectieve manier om zelf een betere lezer te worden. Samen met de leerlingen ontdek je hoe fijn het is om te lezen. Je kunt tussendoor samen over het boek praten en zo actief bezig zijn met wat je hebt gelezen. Het werkt het beste als je een boek voorleest van een iets hoger niveau dan de meeste kinderen zelf kunnen lezen. Dit vergroot hun woordenschat. En stop niet met voorlezen als je leerlingen zelf goed kunnen lezen, maar lees ook in groep 8 nog voor.
4. Volg de interesses
Heb je een leerling die lezen echt niet leuk vindt? Ga dan samen kijken naar onderwerpen waar de leerling blij van wordt. Houdt hij of zij van voetbal of games? Zorg voor bladen en boeken over die onderwerpen in de klas. En laat je daarbij ook niet te veel leiden door het niveau van boeken. Als de leerling een moeilijk boek leuk vindt, laat het hem lezen. Ook al snapt hij nog niet alles van wat hij leest, hij is gemotiveerd om te lezen door het onderwerp en wordt juist zo een betere lezer.
5. Actief bezig zijn met wat je leest
Als je samen een tekst of boek leest, zorg er dan voor dat leerlingen er actief mee aan de slag gaan: laat ze met elkaar praten, opdrachten maken en vragen stellen die ze zelf relevant vinden. Zo ontdekken ze dat iedereen anders denkt en dat iedereen iets anders opvalt tijdens het lezen. Er is niet een goed of fout antwoord en dat is juist leuk. Wie actief bezig is met lezen en wordt uitgedaagd om zelf betekenis te geven aan een tekst, wordt zo ook een betere lezer.
Het nieuwe lezen
Wil je je graag verder verdiepen in het onderwerp? Speciaal voor Blink schreef Emeritus hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles een artikel over de redenen waarom lezen zo belangrijk is voor onze ontwikkeling als mens. Het staat in het boek: ‘Succesverhaal: ontdek het nieuwe lezen’. Het boek gaat over leesonderwijs op school en is geschreven voor leraren. Je kunt het boek gratis aanvragen.