Ontdek.Blink Lezen

De leesmotivatie van kinderen is schrikbarend laag: slechts 1 op de 4 kinderen vindt lezen leuk. De leesvaardigheid van de Nederlandse jongeren ligt nu ook nog eens onder het OESO-gemiddelde en het percentage laaggeletterde jongeren blijft stijgen. Blink heeft onderzoek gedaan naar de praktijk achter deze cijfers en ziet kansen om het tij te keren.

Samen met leraren, leerlingen en experts hebben we een nieuwe aanpak ontwikkeld waarmee leerlingen vanuit nieuwsgierigheid willen gaan lezen: Blink Lezen!

Voor groep 4 en groep 5/6 verschijnt het lesmateriaal vanaf schooljaar 2021-2022. Het lesmateriaal voor groep 7/8 verschijnt het jaar erop.

Komend schooljaar gaan we met leerlingen en leerkrachten de thema’s van Blink Lezen cocreëren. Meld je hieronder aan om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van Blink Lezen!

Bekijk Blink Lezen

In de loop van schooljaar 2020-2021 kun je het lesmateriaal van Blink Lezen bekijken. We verwachten dat de eerste thema’s in het voorjaar van 2021 voor je klaar staan om uit te proberen met je klas. Om je nu alvast een indruk te geven van Blink Lezen hebben we een filmpje gemaakt waarin je meer ontdekt over onze aanpak en alvast een inkijkje krijgt in een van de eerste thema’s die we nu ontwikkelen.

Samen ontwikkelen

Samen met leerkrachten en kinderen bedenken we de meest aansprekende onderwerpen om over te lezen en selecteren we de beste boeken daarbij. Ons ‘kinderpanel’ is al gestart en heeft de afgelopen weken (vanuit huis!) gelezen over ruimtewezens, rampen en beroemdheden.
Komend schooljaar gaan we met 50 scholen een aantal thema’s van Blink Lezen cocreëren. En we zijn nog op zoek naar proefscholen! Het cocreatietraject start na de herfstvakantie. In het november en december organiseren we startbijeenkomsten. Daar geven we uitleg over het lesmateriaal en krijg je toegang tot Blink Studio waar al het lesmateriaal te vinden is. Daarna kun je zelf de lessen voorbereiden. Vervolgens kun je direct na de kerstvakantie een van de thema’s van Blink Lezen met je klas uitproberen, gedurende zes tot acht weken. Jullie feedback halen we op via korte online enquêtes en op een deel van de scholen komen we ook langs om lessen bij te wonen.

Meestgestelde vragen

Scholen die geïnteresseerd zijn in Blink Lezen, benaderen ons met verschillende vragen. We hebben de meestgestelde vragen met onze antwoorden voor je verzameld.
We zitten nog midden in het ontwikkelproces waardoor we nog niet overal antwoord op kunnen geven. Sommige onderwerpen gaan we komend schooljaar verder ontwikkelen en uitwerken met onze proefscholen. Via de nieuwsbrief houden we je hiervan op de hoogte.

Ontdek de wereld.