Blink Wereld
Gratis proeflicentie?
Wil je meer weten over Blink Wereld en ben je benieuwd naar lesmateriaal? Vraag dan nu een proeflicentie aan.
Al een Blink-account? Log hier in
Een structureel vinkje op het Techniekpact
In 2013 heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschappen (OCW) het Nationaal Techniekpact 2020 gepresenteerd. Het Techniekpact bestaat uit 12 doelen waarbij het eerste doel van belang is voor het basisonderwijs: alle basisscholen moeten vanaf 2020 structureel wetenschap & technologie aanbieden. Hoe je hier als school invulling aangeeft, beslis je zelf.
Leerlijnen SLO
Stichting Leerplanontwikkeling Nederland (SLO) heeft de opdracht gekregen om hiervoor leerlijnen te ontwikkelen. In die leerlijnen staat onder andere het volgende aangeven:
“Aan de ontwikkeling van de 21-eeuwse vaardigheden kan W&T-onderwijs een belangrijke bijdrage leveren. Zeker als het gebaseerd is op Onderzoekend & Ontwerpend leren.
Als leerlingen bijvoorbeeld samen uitzoeken hoe je zeep dunner maakt, welke bal in de gymzaal het beste rolt en waarom, of hoe je een stabiele toren bouwt, vraagt dit ook om logisch redeneren. Om ruimtelijk inzicht. Onderling overleg. Ze worden uitgedaagd om verbanden te leggen en hun waarnemingen en inzichten in taal uit te drukken.”
Als je met het lesmateriaal van Blink Wereld werkt, komen wetenschap en techniek structureel aan bod en voldoe je aan het Nationaal Techniekpact.
Wetenschap en onderzoekende houding
Het deel ‘wetenschap’ en ‘onderzoekende houding’ is met Blink Wereld structureel geborgd, omdat de basisdidactiek is gebaseerd op onderzoekend en ontdekkend leren.
Techniek en technologie
Het deel ‘techniek’ of ‘ technologie’ krijgt ook structureel aandacht. In de vakgerichte lijn van Blink Wereld zijn er in ieder leerjaar meerdere thema’s over techniek of technologie: Handige techniek, Wonderlijke natuurverschijnselen, De limonadefabriek, Bruikbare uitvindingen, Het proefjeslab, Lekker stevig, Waanzinnige experimenten en Flitsend design.
In de geïntegreerde lijn komt er ieder leerjaar iets van techniek of technologie aan bod komt. Denk aan: Wonderlijke uitvindingen in pakket 5/6 A, De groene fabriek in pakket 5/6 B, De experimentele keuken (kooktechnieken) in pakket 7/8 A en Machtige media (technologie) en Eerlijk design (o.a. iets ontwerpen) in pakket 7/8 B.
Projectthema's voor uitbreiding
Daarnaast hebben we nog het projectthema T. Rex-onderzoekslab ontwikkeld, waarin kinderen een geheel thema aan de slag gaan met op een wetenschappelijke manier denken en onderzoeken en uiteindelijk zelf een onderzoeksvraag rondom dino’s formuleren.
Tijdens het projectthema Smart Life gaan de kinderen iets ontwerpen dat hun leven slimmer maakt. Hiervoor leren ze de basisprincipes van het programmeren.