Blink Wereld
Updates Blink Wereld
Bij Blink Wereld actualiseren we het lesmateriaal voortdurend aan de hand van veranderingen in de wereld en vragen uit de markt.
Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen en updates.
Inhoudsopgave
Burgerschap volledig geïntegreerd
- Schooljaar 2024-2025
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Blink Wereld biedt jouw school niet alleen een complete leerlijn wereldoriëntatie, je geeft leerlingen ook een stevige basis in burgerschap mee. Burgerschapsdoelen maken integraal onderdeel uit van de methode, voor groep 1 t/m 8. We brengen de leerdoelenoverzichten en verdiepingsbijeenkomsten hierbij extra onder de aandacht:
Leerdoelenoverzichten burgerschap
In deze leerdoelenoverzichten van Blink Wereld vind je een concrete uitwerking van de burgerschapsdoelen die terugkomen in de thema’s en lessen voor groep 1 t/m 8.
Verdiepingsbijeenkomsten over burgerschap
Wil je meer aanvullende begeleiding over burgerschap? Dat kan! We bieden twee verdiepingsbijeenkomsten aan waar je als school uit kunt kiezen.
- Verdiepingsbijeenkomst Bli(n)k op Burgerschap: van wettelijke opdracht naar burgerschapsonderwijs in jouw klas (voor teams die werken met Blink Wereld – geïntegreerd óf vakgericht).
- Verdiepingsbijeenkomst Burgerschapsvaardig: versterk jouw leerkrachtvaardigheden voor burgerschapsonderwijs (voor teams die werken met Blink Wereld – geïntegreerd óf vakgericht).
Actualisatie lesmateriaal
- Schooljaar 2024-2025
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Op verschillende onderdelen en plekken hebben we de lessen of de informatie bij lessen geactualiseerd. Zo hebben we de informatie die in de introles van thema 7/8 Oorlog en vrede (Blink Wereld – geïntegreerd) wordt gebruikt geüpdatet, in verband met het conflict tussen Israël en Palestina.
Ook in de bronnenboeken van Blink Wereld – vakgericht en Blink Wereld – geïntegreerd en de logboeken van Blink Wereld – geïntegreerd zijn verschillende zaken geactualiseerd. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste inwonersaantallen van steden en landen, een update van landen in de Europese Unie en de nieuwste metrokaart van Rotterdam.
Ook zijn alle links op de leerlingpagina’s van Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht geüpdatet.
Kinderboekenweek Special 2024
- Schooljaar 2024-2025
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Elk jaar brengt Blink Wereld, samen met Blink Lezen, de actualiteit jouw klas in met lesspecials. Elk jaar verschijnt er ook een nieuwe Kinderboekenweek Special. Deze special staat live vanaf half september 2024.
TopoMaster Diploma
- Schooljaar 2023-2024
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Met Blink Wereld leren kinderen topografie dankzij de spannende online game TopoMaster. Van leerkrachten kregen wij geregeld de vraag: is er ook een bijpassend diploma voor onze leerlingen?
Vanaf mei 2024 is het TopoMaster Diploma beschikbaar als download in de lesomgeving. Een mooi certificaat om uit te delen aan het einde van het schooljaar, of als een leerling bepaalde levels heeft behaald.
Extra Lesspecial groep 7/8: AI of niet?
- Schooljaar 2023-2024
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
AI-tools worden steeds beter. Hoe weet je straks nog welke beelden en video’s echt zijn en welke niet? Om leerlingen hierbij te helpen, hebben we de lesspecial ‘AI of niet’ ontwikkeld. In deze les worden je leerlingen echte AI-detectives!
Kinderboekenweek Special 2023
- Schooljaar 2023-2024
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Elke jaar brengt Blink Wereld, samen met Blink Lezen, de actualiteit jouw klas in met lesspecials. Elk jaar verschijnt er ook een nieuwe Kinderboekenweek Special. Deze special staat live vanaf half september 2023:
- Verhalen achter de voordeur. Een special aansluitend bij het thema ‘Bij mij thuis’ van de Kinderboekenweek 2023. In deze les leren de kinderen dat ‘thuis’ voor iedereen iets anders betekent. Ze lezen fragmenten uit bekende kinderboeken en ontdekken allerlei thuissituaties. Daarna tekenen ze hun eigen thuis, of droomthuis.
Nu ook Blink Wereld in groep 1-2
- Schooljaar 2023-2024
- Proefthema “Onze buurt” – beschikbaar vanaf april 2023
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Vanaf schooljaar 2023-2024 biedt Blink Wereld een doorlopende leerlijn wereldoriëntatie, voor groep 1 t/m 8.
Blink Wereld groep 1-2 bevat twee pakketten met ieder vijf thema’s per jaar, vol prikkelende onderwerpen en activiteiten. De thema’s van groep 1-2 sluiten aan bij de thema’s van groep 3 t/m 8, zodat je schoolbreed thematisch kunt werken aan wereldoriëntatie en onderzoekend en ontdekkend leren.
Het pakket van Blink Wereld groep 1-2 bevat verschillende onderdelen en activiteiten die je flexibel en naar eigen wens in kunt zetten. De kinderen gaan vooral zelf veel spelen, onderzoeken en ontdekken op een manier die helemaal bij kleuters past, met behulp van prikkelende klassikale activiteiten en activiteiten voor onderzoekshoeken. Hiermee leg je een stevige basis voor wereldoriëntatie in groep 3 t/m 8.
De thema’s “Onze buurt” en “De gekke lijfshow” zijn beschikbaar vanaf start schooljaar 2023-2024. De overige thema’s worden in schooljaar 2024-2025 gefaseerd gepubliceerd (zie de verschijningsdata in de lesomgeving).
Werkt jouw school al met Blink Wereld in groep 3 t/m 8? Dan staat het proefthema “Onze buurt” automatisch voor je klaar in de lesomgeving.
Werk je nog niet met Blink Wereld en wil je het proefthema “Onze buurt” uitproberen met jouw klas? Vraag een gratis proeflicentie aan.
Burgerschapsdoelen in Blink Wereld
- Schooljaar 2023-2024
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
Werk je met Blink Wereld, dan voldoe je ook aan de wettelijke eisen rondom burgerschap. Alle burgerschapsdoelen zijn volledig geïntegreerd in de methode. We leggen met de methode een stevige basis voor burgerschapsonderwijs, waarbij jouw school naar eigen inzicht en passend bij de visie verdere keuzes kan maken en een concrete invulling in de praktijk kan geven.
Goed burgerschap gaat over kinderen toerusten om op basis van eigen idealen, maatschappelijke waarden en normen te functioneren in een democratische en diverse samenleving. Wat kinderen precies tegen gaan komen in de samenleving weten we niet, dus precies voorschrijven wat in welke situatie wel en niet kan is niet wenselijk.
Met de thema’s van Blink Wereld worden kinderen daarom uitgedaagd om verbanden te leggen tussen hun eigen leefwereld en grotere maatschappelijke vraagstukken (denk aan duurzaamheid, globalisering en technologische ontwikkelingen). Ze krijgen kennis en vaardigheden aangeboden en worden gestimuleerd eigen opvattingen te ontwikkelen en een democratische houding te vormen.
We houden de ontwikkelingen rondom de kerndoelen van burgerschap uiteraard nauwlettend in de gaten om ervoor te zorgen dat ons materiaal altijd aansluit bij de gestelde burgerschapsdoelen. Momenteel zijn we bezig met het maken van een uitgebreid leerdoelenoverzicht waarin staat beschreven hoe, waar en op welke manier je met Blink Wereld werkt aan welke burgerschapsdoelen. Dit kun je als school gebruiken om je burgerschapsonderwijs vorm te geven.
Mocht je vragen hebben over burgerschapsonderwijs binnen jouw school: laat het ons weten, we denken graag met je mee!
Supportpagina Blink Wereld – geïntegreerd
- Schooljaar 2023-2024
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd
Vanuit de lesomgeving van Blink Wereld – geïntegreerd (Blink Studio) hebben we een knop toegevoegd die linkt naar onze nieuwe Supportpagina. In de Supportpagina vind je alle aanvullende (achtergrond)informatie over de methode. Denk hierbij aan informatie over de didactiek van onderzoekend en ontdekkend leren, de rol van de leerkracht, leerdoelen en leerlijnen en de opbouw van de methode. Daarnaast bieden we ook video’s met praktische informatie, bijvoorbeeld: ‘Werken volgens de onderzoekscyclus’ en ‘Werken met Blink Wereld en Blink Lezen’.
In de lesomgeving vind je nog steeds alles wat je nodig hebt voor het voorbereiden en geven van je lessen. Hier is niets aan veranderd.
De Supportpagina is vanaf de start van het schooljaar beschikbaar voor Blink Wereld – geïntegreerd. In de loop van dit schooljaar zal deze pagina ook verschijnen voor Blink Wereld – vakgericht.
Mis je informatie? Laat het ons gerust weten!
Diversiteit en inclusiviteit
- Schooljaar 2022-2023
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
In het kader van diversiteit en inclusiviteit hebben we verschillende aanpassingen doorgevoerd. Onder andere de begrippen rondom het slavernijverleden zijn aangepast. Denk hierbij aan: slaaf > tot slaaf gemaakte, indianen > inheemse bewoners en timmerman > timmerman/timmervrouw. Daarnaast is er meer aandacht voor culturele diversiteit.
Het kan voorkomen dat de eerder gehanteerde termen nog voorkomen in een oudere versie van het logboek (bronnen- en/of werkboek bij Blink Wereld – vakgericht). Deze logboeken (bronnen- en/of werkboeken bij Blink Wereld – vakgericht) kunnen gewoon naast elkaar gebruikt worden.
Ook dit schooljaar blijven we hier scherp op en passen lesmateriaal aan om ervoor te zorgen dat ons materiaal divers en inclusief is. Laat het ons dus weten, als je iets opvalt.
Versterking chronologie met tijdsbeelden
- Schooljaar 2022-2023
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd
Om ervoor te zorgen dat leerlingen beter in staat zijn een gebeurtenis begrip of persoon in een tijd en een context te plaatsen, hebben we tijdsbeelden gemaakt.
Aan het eind van een geschiedenisles binnen een thema wordt expliciet verwezen naar een of meer tijdsbeelden die bij de les horen. Ze worden vergeleken met tijdsbeelden uit andere lessen als dat relevant is. Je kunt de tijdsbeelden klassikaal ophangen bij de tijdlijn.
Essentie en samenhang
- Schooljaar 2022-2023
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd
Om de essentie van een thema en de samenhang binnen het thema duidelijker te maken hebben we een aantal aanpassingen doorgevoerd:
- Elk thema start met een video voor de leerkracht. Hierin vertellen we je wat de samenhang van het thema is en wat de focuspunten zijn.
- De intro’s bij elk thema zijn aangepast: we hebben o.a. de centrale vraag toegevoegd als leidraad voor het hele thema.
- De evaluaties bij elk thema zijn aangepast: de centrale vraag komt daarin terug en er is een werkvorm toegevoegd om het thema af te ronden.
Gebruik Junior Bosatlas en toponiemen
- Schooljaar 2022-2023
- Voor: Blink Wereld – geïntegreerd en Blink Wereld – vakgericht
In de logboeken van Blink Wereld verwijzen we naar kaarten uit de Junior Bosatlas 6e editie. Om te zorgen dat leerlingen die werken met de 7e editie, de juiste kaarten kunnen vinden, hebben we (waar nodig) een verwijzing naar zowel de kaart uit de 6e als de 7e editie opgenomen in de lesvoorbereiding en de digitale werkbladen. Vanaf schooljaar 2024-2025 zal dit ook doorgevoerd zijn in de logboeken.
In TopoMaster en in de lessen van Blink Wereld hanteren we de toponiemen uit de lijst van de Junior Bosatlas 7e editie.