De kinderverkiezingen 2021

Op 17 maart a.s. gingen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op welke partij zouden kinderen stemmen?

Om daar achter te komen heeft Blink Wereld een speciaal projectthema ontwikkeld: De kinderverkiezingen. In dit thema van drie lessen vormen de kinderen hun mening over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Ze debatteren over stellingen, doen de Blink-Kinderstemwijzer en stemmen in de laatste les op de politieke partij die het beste bij hen past.

Je vindt het projectthema in de lesomgeving Blink Studio bij Extra lesmateriaal –  Projectthema’s. Er zijn twee versies beschikbaar, een versie voor groep 5/6 en een versie voor groep 7/8.

Over het projectthema

Het projectthema heeft een versie voor groep 5/6 en een versie voor groep 7/8 waarin kinderen politieke stellingen onderzoeken over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

  • Groep 5 en 6 verdiept zich in vijf onderwerpen: kinderrechten, klimaat, armoede, dierenwelzijn en vluchtelingen
  • Groep 7 en 8 verdiept zich in zeven onderwerpen: alcohol, roken en drugs, sport en gezondheid, kinderrechten, klimaat, armoede, dierenwelzijn, discriminatie

Over elk onderwerp zijn verschillende stellingen geformuleerd die uit het programma van een politieke partij komen. De kinderen kiezen een stelling die ze interessant vinden en bedenken vervolgens argumenten voor of tegen deze stellingen. Ze voeren ‘campagne’ door te pitchen (groep 5 en 6) of te debatteren (groep 7 en 8). Ze kijken welke politieke partij bij hen past en stemmen in de laatste les.

Ontdek de wereld.