Lessenseries

Boeiende verhalen en vaardigheden in een logische samenhang

Blink Nederlands is een flexibele methode Nederlands voor het voortgezet onderwijs. De methode bestaat uit drie lessenseries:

  • Lessenseries bij een verhaal
  • Lessenseries over vaardigheden
  • Vrije ruimte

Lessenseries bij een verhaal

Verhalen komen in de klas tot leven. Je leerlingen lezen fragmenten en worden meegezogen in een stroom van fictieve gebeurtenissen. Vooral doordat de verhalen ook een rol krijgen in hun eigen wereld. De hoofdpersoon vraagt bijvoorbeeld jouw leerlingen om hulp. Of leerlingen krijgen een eigen rol in het verhaal. Ze zijn onderdeel van gebeurtenissen omdat ze het verhaal op gang houden door samen problemen of raadsels op te lossen. Hierbij moeten ze verschillende taalvaardigheden zo goed mogelijk inzetten. Alle vaardigheden worden zo op een logische manier met elkaar gecombineerd.

Ieder leerjaar bestaat uit verschillende lessenseries bij een verhaal. Om je een idee te geven vind je hieronder een aantal factsheets van verschillende leerjaren en verhalen.

Ben je benieuwd hoe een lessenserie rond een verhaal eruitziet? Lees hier de lestoelichting bij De kooi.

Lessenseries over vaardigheden

Lezen, schrijver, fictie en grammatica

Bij deze lessenseries draait het om het verwerven en verdiepen van kennis, het aanleren van strategieën en het oefenen van vaardigheden. De focus ligt hierbij steeds op één vaardigheid, maar de andere vaardigheden spelen ook een rol. Leerlingen ontdekken zo dat ze de ene vaardigheid nodig hebben bij het leren van de andere.

Als docent zit je aan het roer. Je kunt bijvoorbeeld deze lessenseries geheel naar eigen inzicht inzetten. Of kiezen voor de door Blink Nederlands uitgestippelde route.

Ieder leerjaar bestaat uit verschillende lessenseries bij vaardigheden. Om je een idee te geven vind je hieronder een aantal factsheets van verschillende leerjaren en verhalen.

Vrije ruimte

Blink Nederlands biedt extra lessenseries en materialen aan voor de vrije ruimte. Je kunt natuurlijk ook je eigen materialen gebruiken of extra tijd nemen voor een project. Of laat je leerlingen werken met onze tools zoals Plotify (digitale bibliotheek), de tekstenbox (teksten met verschillende niveaus, genres en onderwerpen) of de spellingsapps.

Om je een idee te geven vind je hieronder een aantal factsheets van lessenseries binnen de vrije ruimte:

Wil je meer weten over de tools van Blink Nederlands?

Ontdek de wereld.