Blink Lezen
Gratis proeflicentie?
Probeer drie maanden gratis en vrijblijvend Blink Lezen uit. Inclusief zichtzending!
Al een Blink account? Log hier in.
Geïntegreerd leesonderwijs
Voor leerlingen is al het lezen lezen
In Blink Lezen is lezen een geheel. Technisch lezen, vloeiend lezen, begrijpend lezen en verdiepend lezen zijn op een natuurlijke en logische wijze met elkaar verbonden. Er wordt geen scheiding aangebracht tussen bijvoorbeeld technisch lezen en begrijpend lezen door er aparte lessen voor te ontwikkelen. Zo’n (gekunstelde) scheidslijn is niet bevorderlijk voor een optimale leesontwikkeling en ook niet voor het leesplezier.
Opbouw van groep 4 naar groep 8
Omdat we de leesontwikkeling van de kinderen volgen zit er wel een logische opbouw in de leerjaren: in groep 4 ligt meer nadruk op het oefenen van technisch en vloeiend lezen, in groep 5/6 verschuift die balans naar meer begrijpend lezen, en in groep 7/8 verplaatst deze nog verder naar meer begrijpend en verdiepend lezen en wordt het vloeiend lezen vooral ‘onderhouden’.
Technisch en vloeiend lezen
In Blink Lezen is technisch en vloeiend lezen een integraal onderdeel van het lesmateriaal. Het ligt ten grondslag aan elke vorm van lezen. Dus wat en hoe de kinderen ook lezen: ze oefenen altijd óók technisch lezen.
Dat gebeurt bijvoorbeeld door:
- Veelvuldig hardop lezen met voor-koor-zelf lezen, ondertitels lezen, karaoke lezen, theaterlezen, voorlezen, duolezen, papegaailezen en tutorlezen;
- Heel veel oefenen met (vrij) lezen, zo nodig met audio-ondersteuning;
- Rijke teksten te lezen rond een thema.
Begrijpend en verdiepend lezen
In het huidige begrijpend leesonderwijs staat het aanleren van leesstrategieën nog vaak centraal. Dit strategisch leesonderwijs leidt tot meer kennis over leesstrategieën, maar niet tot beter leesbegrip. Wanneer leesstrategieën op een natuurlijke manier worden gebruikt bij het praten over de inhoud van gelezen teksten zijn ze wél effectief.
Bij Blink Lezen geldt daarom dat strategieën een middel zijn, geen doel. Alleen als een strategie echt iets toevoegt aan het leesdoel en ondersteunt om de inhoud van de tekst te begrijpen komt deze in Blink Lezen aan de orde. De strategie of aanpak komt dan aan bod in een minicollege en vervolgens passen de kinderen het toe tijdens de lessen Wereldlezen.
De leesclub: een geheel
Lezen wordt ook een logisch geheel doordat de leeslessen, het vrij lezen en het voorlezen met elkaar verbonden zijn. Hiermee wordt lezen relevanter en interessanter voor de kinderen en gaat het thema leven in de klas. De lessen en activiteiten bevatten opdrachten waarin kinderen de teksten of boeken op verschillende manieren verwerken. Hierbij gaat het vaak om opdrachten waarin spreken en schrijven een rol spelen, waardoor ook een vanzelfsprekende samenhang ontstaat met mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid.
In de activiteiten rond de Leesclub komen in Blink Lezen de literaire competenties aan bod. De activiteiten en opdrachten in het Leesdossier zijn gebaseerd op de didactiek van Chambers waarin vragen over beleven, (ver)kennen, denken en dwalen centraal staat. Op deze manier kunnen de kinderen diepgaand over boeken nadenken en er met elkaar over praten. Ze gaan dan ‘dieper’ en kritischer lezen en nauwkeuriger uitdrukken wat ze denken en voelen.
Ook Close Reading (nauwkeurig lezen) kan een effectieve leeractiviteit zijn bij begrijpend en verdiepend lezen. Kenmerken van de aanpak van Close Reading zie je terug in de lessen waar dit passend is bij de opdrachten en het leesdoel van een tekst.