Blink Lezen
Gratis proeflicentie?
Wil je meer weten over Blink Lezen en ben je benieuwd naar lesmateriaal? Vraag dan nu een proeflicentie aan.
Al een Blink account? Log hier in
Zo werkt Blink Lezen
Blink Lezen maakt kinderen nieuwsgierig
De verhalen zijn zo meeslepend dat je wil weten hoe het verder gaat. En de afwisselende opdrachten en rijke teksten vervelen nooit. Zo ervaren kinderen dat er met lezen een wereld voor ze opengaat. Vol spannende gebeurtenissen, bijzondere belevenissen en verrassende mensen. En ontdekken ze de wereld om zich heen en zichzelf.
Blink Lezen is een uitstekende voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Samen met Blink Nederlands (ook bekend als PLOT26) vormt het een doorlopende leeslijn van primair naar voortgezet onderwijs.
Kinderen ontdekken de wereld … ook in boeken
Blink Lezen bestaat uit vijf thema’s per jaar van elk zes tot acht weken. De thema’s hebben een aantal vaste onderdelen. Ze zijn goed te combineren met lessen wereldoriëntatie, waardoor de lessen elkaar versterken. Kinderen zijn zo langere tijd intensief met een onderwerp bezig. Dezelfde woorden komen vaker terug, waardoor het lange termijngeheugen ze makkelijker opslaat.
Onderdelen waardoor je blijft lezen
De leesclub – zelfstandig lezen
Dagelijks 30 minuten
Alle kinderen lezen in de klas hetzelfde boek: het leesclubboek. Bij het boek horen vier lessen van zo’n 30 minuten die draaien om leesbeleving, literaire competenties en voortgezet technisch en begrijpend lezen. Als het boek na ongeveer twee weken uit is, mogen de kinderen het mee naar huis nemen. Daarna kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze lezen. Hiervoor kun je een boekenpakket bij SchoolSupport bestellen of boeken van de (school)bibliotheek lenen. In de lesomgeving vind je per thema lijst met boekentips.
De leesclub – voorlezen
Dagelijks 15 minuten
De leerkracht leest een boek voor dat bij het thema past, vaak van een iets hoger niveau dan de meeste kinderen zelf al kunnen lezen. Bij het boek horen vier lessen van zo’n 30 minuten. Ook hier draait het om leesbeleving en literaire competenties, maar ook om het versterken van achtergrondkennis en woordenschat.
Wereldlezen
90 minuten, 1 keer per week
In deze lessen lezen en leren kinderen meer over het thema. De lessen bevatten verschillende soorten teksten (non-fictie en fictie) met afwisselende opdrachten. Voortgezet technisch lezen, begrijpend lezen en verdiepend lezen komen aan bod. In groep 5 tot en met 8 is een van de lessen een filmles. Zo komt ook altijd begrijpend kijken en luisteren aan bod.
Minicolleges
30 minuten, 4 per thema voor groep 5 t/m 8
Een korte instructieles over lezen. Hier komen leesaanpakken en -strategieën aan bod, die de kinderen in het minicollege oefenen en erna toepassen in de les Wereldlezen. Denk aan: hoe vat je een tekst samen, hoe check je de betrouwbaarheid van een bron of hoe kun je in een tekst snel iets vinden?
Extra
In de lesomgeving vind je links naar websites, documentaires, films en podcasts die aansluiten bij het thema.