Over Blink Lezen

Nu vindt 1 op de 4 kinderen lezen leuk. Die andere 3 straks ook?

1 op de 4 kinderen vindt lezen leuk. De leesvaardigheid van de Nederlandse kinderen ligt onder het OESO-gemiddelde. En het percentage laaggeletterde jongeren blijft stijgen. Door de nieuwsgierigheid te prikkelen, kunnen we die kinderen weer aan het lezen krijgen.

Dat is het uitgangspunt van Blink Lezen. Een complete leesmethodiek voor groep 4 t/m 8. Een combinatie van begrijpend lezen (en luisteren en kijken), technisch lezen, vrij lezen en voorlezen.

Daarom Blink Lezen:

  • Prikkelt de nieuwsgierigheid
  • Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontwikkeld met leerkrachten en kinderen
  • Ieder kind krijgt jaarlijks 5 boeken cadeau
  • Elke dag lekker lezen
  • Actief en samen bezig zijn met wat je leest
  • Lezen in samenhang, met betekenisvolle thema’s die je kunt koppelen aan wereldoriĆ«ntatie

Het nieuwe lezen. Dat is lezen uit nieuwsgierigheid

Blink Lezen is ontstaan uit een breed gedragen visie op het leesonderwijs: Het nieuwe lezen. Blink ontwikkelde het nieuwe lezen samen met honderden leraren en leerlingen en tientallen wetenschappers en experts van onder andere Stichting Lezen en Hogeschool Windesheim. Bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers ondersteunen Het nieuwe lezen. Paul van Loon, Manon Sikkel, Babs Gons, Edward van de Vendel, Govert Schilling, Mirjam Oldenhave en Anna Woltz, zij zijn allemaal ambassadeur.

Inzichten uit het vooronderzoek

Tijdens het vooronderzoek van Blink Lezen hebben we met honderden leerkrachten en leerlingen gepraat en met tientallen wetenschappers. De inzichten uit die vooronderzoek hebben we in drie verschillende artikelen samengevat.

>Lezen op school: leerlingen aan het woord
>Lezen op school: leerkrachten aan het woord
>Wat we weten over (niet) lezen: de feiten op een rij

Ontdek de wereld.