Blink Engels
Differentiatie
Met de lesmethode Blink Engels differentieer je makkelijk op verschillende niveaus, voor groep 1 t/m 8. De lessen bieden genoeg uitdaging voor leerlingen met een hoger niveau, maar sluiten ook goed aan bij leerlingen met een basisniveau Engels. Zo daag je alle leerlingen uit én weet je zeker dat ze de kerndoelen halen.
Elke les eindigt met een extra opdracht, perfect voor snelle en gevorderde leerlingen. Voor groep 7-8 is er daarnaast een Grammar app voor leerlingen met een hoger niveau Engels. Lees hieronder hoe je eenvoudig differentieert met Blink Engels.
Uitdaging voor alle leerlingen
Lesniveaus en vvto-leerlijn
Je start met Blink Engels in groep 1, 5 of 7. De methode biedt voor elk instapmoment verschillende differentiatievormen, zodat je goed aansluit bij de niveauverschillen in je klas. De leerlijn ziet er zo uit:
- Groep 1-4: spelenderwijs Engels leren.
- Groep 5-6: werken met niveau a of b.
- Groep 7-8: werken met niveau a, b of c.
Niveau b (groep 5-6) en niveau c (groep 7-8) vormen samen met groep 1-4 de volledig Engelstalige vvto-leerlijn.
Differentiëren in de bovenbouw
Drie niveaus voor groep 5 t/m 8
In groep 5-8 werk je met drie niveaus binnen de worksheets: a, b en c. Zo kun je makkelijk differentiëren in taalgebruik, instructie en uitdaging:
- Niveau a (groep 5-6 én groep 7-8):
Nederlandse instructies op het digibord en de worksheets. De opdrachten zijn vooral gesloten en op basisniveau. - Niveau b (groep 5-6):
Engelse instructies op het digibord én op de worksheets. Extra luisterfragmenten ondersteunen de opdrachten - Niveau b (groep 7-8):
Engelse digibordinstructies, maar Nederlandse uitleg en opdrachten op de worksheets. De opdrachten zijn uitdagender en meer open. - Niveau c (groep 7-8):
Alles in het Engels: instructies op het digibord én op de worksheets. Met langere, moeilijkere lees- en luisterteksten.
Extra uitdaging voor snelle leerlingen
Alle worksheets bevatten daarnaast extra opdrachten, ideaal voor leerlingen die snel klaar zijn. Deze opdrachten bieden niet alleen extra oefening, maar ook verdieping op een hoger niveau.
Begeleiding van kinderen met dyslexie
Digitaal leren met audio
Voor leerlingen met dyslexie biedt Blink Engels waardevolle ondersteuning. Dankzij de ingesproken audio bij veel onderdelen krijgen zij extra hulp bij het begrijpen en uitspreken van Engelse woorden.
De digibordlessen zijn niet alleen voor de leerkracht, maar ook voor leerlingen toegankelijk voor de leeromgeving Blink Start. Zo kunnen ze thuis de uitleg nog eens terugluisteren met de juiste uitspraak. Daarnaast bevatten de digitale werkbladen oefeningen met ingesproken audio, zoals woordenschat- en gespreksoefeningen. Dit helpt hen om woorden beter te herkennen en uit te spreken.
Extra hulpmiddelen
Wil je nog meer ondersteuning bieden? Bekijk dan deze tips:
- WRTS: een gratis online oefenprogramma met ingesproken woordjes uit Blink Engels. Handig voor extra woordenschattraining!
- Google Translate: laat Engelse woorden hardop uitspreken door de tool voor extra uitspraakondersteuning.
- Engelstalige series en films: kijken met Engelse ondertiteling helpt bij het wennen aan de taal, vooral als de film of serie al bekend is.
Hoe differentieer je met Blink Engels?
Benieuwd hoe Blink Engels inspeelt op niveauverschillen in de klas? Bekijk de video en ontdek de ervaringen van leerkrachten Helen en Anouck van OBS De Gouwzee!
Grammatica in Blink Engels
Spelenderwijs grammatica leren
Bij Blink Engels ontdekken leerlingen de Engelse grammatica ook door spelenderwijs Engels leren: ze passen de regels spelenderwijs toe, in plaats van abstracte regels uit het hoofd te leren. Experts in het vreemdetalenonderwijs onderschrijven dit:
- Groep 5-6: grammatica wordt speels geïntroduceerd via ‘chunks’ (veelvoorkomende zinsstructuren zoals “I’m going to…”) die leerlingen gebruiken in gesprekjes en schrijfopdrachten.
- Groep 7-8: leerlingen maken kennis met basisregels via de lesopdrachten.
- Gevorderde leerlingen: kinderen in groep 7-8 die goed zijn in Engels, al een flinke woordenschat hebben en wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken voor Engels, kunnen aan de slag met de Grammar app.
Grammar app voor groep 7-8
Voor groep 7-8 is er een adaptieve Grammar app. De app past de oefeningen aan op het niveau van de leerling. Zo kunnen ze grammaticale onderwerpen extra oefenen, stap voor stap verder komen en hun vaardigheden uitbreiden.
Toetsing in Blink Engels
Kennis- en vaardigheidstoetsen
Blink Engels bevat vier geïntegreerde kennis- en vaardigheidstoetsen per jaar voor groep 5 t/m 8. Je neemt een toets af na drie songs (zes lessen) en een herhalingsles. De toetsen bevragen woorden, zinnen en in groep 7-8 ook grammatica. Daarnaast worden de vaardigheden lezen, luisteren, spreken en schrijven getoetst.
Deze toetsen sluiten aan bij de lessen, de kerndoelen en door de SLO opgestelde TULE-tussendoelen.
“Ik merk dat de leerlingen erg graag Engels willen leren en dat de lessen hierbij een grote rol spelen. De leerlingen leren Engels ook nog eens via de EIBO-thema’s, helemaal goed dus!”
Rick Schuttenbeld, leerkracht R.K. basisschool Sint Maria
Kerndoeldekkend voor Engels
in het basisonderwijs
Alle kerndoelen verwerkt
Alle niveaus binnen Blink Engels dekken de kerndoelen voor Engels in het basisonderwijs en sluiten aan op de tussendoelen van de SLO en het Europees Referentiekader.
Na groep 7-8 hebben leerlingen alle woorden uit de EIBO-lijst (Engels in het basisonderwijs) gehad en zijn alle kerndoelen behandeld.
Handig leerdoelenoverzicht
Elk schooljaar vind je in de lesomgeving een leerdoelenoverzicht per niveau, waarin per song staat welke inhoud aan bod komt en aan welke leerdoelen Engels wordt gewerkt. De TULE-doelen (kerndoelen Engels in het basisonderwijs) zijn hierbij de leidraad.
Blink Engels gratis uitproberen?
Benieuwd hoe je differentieert met de lesmethode Blink Engels?
Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Engels, voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.
Vraag een gratis proeflicentie aan en krijg drie maanden toegang tot de lesomgeving. Zo kun je samen met je leerlingen op je gemak kennismaken met de methode.