Blink Engels
Educatieve verantwoording
Wist je dat karaoke een wetenschappelijk bewezen werkvorm is om een vreemde taal zoals Engels te leren? Het is dus niet alleen leuk om met muziek bezig te zijn in de klas, het zorgt er ook voor dat jouw leerlingen beter Engels leren.
De lesmethode Blink Engels is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten. Hieronder vind je een overzicht van interessante publicaties.
Wetenschappelijke publicaties
Ellis en het verbreinen
Jelle Jolles
Jelle Jolles, neuropsycholoog en emeritus hoogleraar aan Universiteit Maastricht en Vrije Universiteit Amsterdam, benadrukt het belang van emotie in het leerproces. Hij stelt: “Emoties zijn de motoren van onze herinneringen. Bij een sterke emotie krijgen veel hersendelen de opdracht ‘let op, dit kan belangrijk zijn’.” Daarom bevat elke les van Blink Engels iets dat leerlingen raakt, zodat ze taal beter onthouden en toepassen.
Using English Songs: an Enjoyable and Effective Approach to ELT
Chunxuan Shen
Uit onderzoek blijkt dat liedjes een krachtig hulpmiddel zijn bij het leren van Engels. In dit wetenschappelijk artikel uit 2009 benadrukt Chunxuan Shen de authenticiteit van Engelse (pop)liedjes, de kracht van ritme bij taalverwerking en het vergroten van zelfvertrouwen om te spreken.
Techniques and Principles in Language Teaching
Diane Larsen-Freeman en Marti Anderson
In het hoofdstuk over Total Physical Response (TPR) beschrijven de auteurs waarom bewegen goed werkt bij het leren van een taal. In dit boek uit 2011 vind je een analyse van een TPR-les en een uitleg van de principes en technieken. Bij Blink Engels zingen leerlingen niet alleen mee met karaoke, maar combineren ze dit soms ook met bewegingen bij bepaalde woorden en zinnen.
Een ‘schijf van vijf’ voor het vreemdetalenonderwijs (revisited)
G.J. Westhoff
Westhoff wijst in dit artikel uit 2008 op het belang van rijke en gevarieerde taalinput. Hij stelt dat expliciet grammatica-onderwijs vooral effect heeft bij gevorderde leerlingen. Dit is nog altijd een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van lesmateriaal voor Engels in het basisonderwijs.
‘Chunks’ (kant-en-klare zinnetjes) helpen kinderen bovendien om sneller Engels te spreken. Bij Blink Engels oefenen leerlingen veelgebruikte zinnen en taalfuncties in gesprekjes, zodat ze Engels natuurlijk en vloeiend leren gebruiken.
Diverse publicaties
Jan Hulstijn
Prof. dr. Jan Hulstijn heeft diverse relevante stukken gepubliceerd over recent onderzoek in het modernevreemdetalenonderwijs. In het artikel Drie suggesties voor nóg beter vreemdetalenonderwijs uit 2005 pleit hij voor een andere benadering van grammatica: “Leg de nadruk meer op het leren van vormen in context, dan op het leren van regels en rijtjes.”
Blink Engels laat leerlingen kennismaken met nieuwe woorden en taalfuncties in teksten en gesprekjes. Grammaticaregels worden tot een minimum beperkt en vooral spelenderwijs toegepast.
Visible Learning for Teachers: Maximizing Impact on Learning
John Hattie
Hattie analyseerde vijftien jaar lang meer dan 800 studies over effectieve lesmethodes. Dit boek biedt een overzicht van evidence-based onderzoek over wat écht werkt om leren te verbeteren.
De plakfactor
Chip Heath en Dan Heath
Chip Heath en Dan Heath zijn de auteurs van het boek Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die (2007) – in het Nederlands vertaald als De plakfactor (2015). Dit boek is een bron van inspiratie voor alle lesmethodes van Blink.
De auteurs onderzochten wat maakt dat sommige ideeën blijven hangen en andere niet. Succesvolle lessen voldoen volgens hen aan zes kenmerken: deze lessen zijn eenvoudig, onverwacht, concreet, geloofwaardig, raken aan de emotie, en bevatten een verhaal.
Blink Engels gratis uitproberen?
Benieuwd hoe je de hele klas in beweging krijgt met de swingende lesmethode Blink Engels?
Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Engels, voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.
Met een proeflicentie krijg je drie maanden lang gratis toegang tot de lesomgeving. Zo kun je samen met je leerlingen de lessen op je gemak uitproberen.