Beeldvormen en factchecken in tijden van oorlog
Oorlogen zijn helaas aan de orde van de dag. Propaganda speelt een belangrijke rol in alle oorlogen, maar je ziet dat de mediaoorlog zich anno nu op alle niveaus afspeelt: van de staat tot aan hackers, tot aan ooggetuigen met mobiele telefoons en op Twitteraccounts. We ontvangen meer informatie dan ooit, maar het lijkt alsof we steeds minder weten.
Iedereen zijn eigen oorlog
Mensen haken af. Ze kunnen het nieuws niet meer volgen, omdat het te heftig is, maar ook omdat er totaal verschillende beelden van de werkelijkheid bestaan. Een soort neutraal doorgeefluik bestaat niet. De effecten die media op ons, individuen, hebben is nooit eenduidig. Welk effect propaganda heeft, is ook lastig te bepalen. Vroeger al, maar nu al helemaal. Met alle media die nu een rol spelen kan iedereen zijn eigen oorlog maken. Er zijn zelfs mensen die geloven dat er geen oorlog is. Dat maakt een dialoog complex.
Het vak geschiedenis helpt
Hoe kunnen we leerlingen helpen grip te krijgen op de media in oorlogstijden, te leren hoe beelden worden gevormd en wat nut en noodzaak is van factchecken, multiperspectief en dialoog? Het vak geschiedenis biedt een ideale oefenplaats. Het is de plek om kritisch denken te ontwikkelen.
Een middag vol inspiratie op 3 november a.s. voor jou als docent geschiedenis
Speciaal voor docenten geschiedenis organiseren we op 3 november a.s. in samenwerking met Netwerk Filmeducatie/EYE Filmmuseum in Amsterdam een kosteloze inspiratiemiddag over beeldvormen en factchecken. Je doet inspiratie op over dit actuele onderwerp en je krijgt handvatten en werkvormen om direct met je leerlingen aan de slag te gaan. Lees hieronder meer over de inhoud van het programma en de sprekers.