Beeldvormen en factchecken in tijden van oorlog
De oorlog in Oekraïne is dagelijks in de media. Propaganda speelt een belangrijke rol in alle oorlogen, maar je ziet nu dat de mediaoorlog zich op alle niveaus afspeelt: van de staat tot aan hackers, tot aan ooggetuigen met mobiele telefoon en Twitteraccount. We hebben meer informatie dan ooit, maar het lijkt alsof we steeds minder weten.
Iedereen zijn eigen oorlog
Mensen haken af. Ze kunnen het niet meer volgen, omdat het te heftig is, maar ook omdat er totaal verschillende beelden van de werkelijkheid bestaan. Een soort neutraal doorgeefluik bestaat niet. De effecten die media op ons, individuen, hebben is nooit eenduidig, Welk effect propaganda heeft, is ook lastig te bepalen. Vroeger al, maar nu al helemaal. Met alle media die nu een rol spelen kan iedereen zijn eigen oorlog maken. Er zijn zelfs mensen die geloven dat er geen oorlog is. Dat maakt een dialoog complex.
Het vak geschiedenis helpt
Hoe kunnen we leerlingen helpen grip te krijgen op deze mediaoorlog, te leren hoe beelden worden gevormd en wat nut en noodzaak is van factchecken, multiperspectief en dialoog is? Het vak geschiedenis biedt een ideale oefenplaats. Het is de plek om kritisch denken te ontwikkelen.
Een middag vol inspiratie op 23 juni a.s. voor jou als docent geschiedenis
Speciaal voor docenten geschiedenis organiseren we op 23 juni a.s. in samenwerking met Netwerk Filmeducatie/EYE Filmmuseum in Amsterdam een kosteloze inspiratiemiddag over beeldvormen en factchecken. Je doet inspiratie op over dit actuele onderwerp en je krijgt handvatten en werkvormen om direct met je leerlingen aan de slag te gaan. Lees hieronder meer over de inhoud van het programma en de sprekers.
Deze inspiratiesessie wordt verzorgd door




Inspiratiesessie Beeldvormen en factchecken in tijden van oorlog op donderdag 23 juni
Meld je aanDit neem je mee:
- Inzicht in de manieren waarop de werkelijkheid wordt onderdrukt en hoe je je er tegen kunt verzetten;
- Geschiedenis van propaganda: continuïteit en discontinuïteit;
- Praktische handvaten en activerende werkvormen op het gebied van factchecken, multiperspectief en dialoog;
- Inzicht in de macht van de camera, montage, geluid en scenario;
- Ervaringen van collega-docenten.
Belangrijke informatie
Programma
Dit is het programma (onder voorbehoud). Wanneer je je inschrijft, krijg je twee weken van tevoren het definitieve programma en praktische (reis)informatie.
13:00 uur – 13:30 uur inloop
13:35 uur – 13:45 uur opening
welkom Firien Dubben (uitgever Blink Geschiedenis)
13:45 uur – 14.30 uur keynote
Jelle Brandt Corstius neemt je als Ruslandkenner en journalist mee in zijn ervaringen op het gebied van fakenews en trolling activiteiten in ‘hybride oorlogsvoering’. Wat is de rol van propaganda? En hoe wordt de werkelijkheid onderdrukt? En hoe kan je je nog verzetten tegen die propaganda in een land waar het steeds moeilijker wordt om je mening te uiten.
14:30 uur – 15:30 uur workshop 1
Koen Henskens en Catherine Schuurman laten je op een activerende manier zien dat propaganda en mediaoorlogen niet nieuw zijn. Hoewel de media zijn veranderd, is het manipuleren van de publieke opinie al zo oud al de eerste beschavingen. In de workshop worden praktische handvatten en werkvormen aangeboden die je kunt inzetten in een les over propaganda.
15:30 uur – 15:45 uur: pauze
15:45 uur – 16:45 uur workshop 2
Documentairemaker Reber Dosky gaat het gesprek met je aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Aan de hand van de korte documentaire Yezidi Girls/ Sniper of Kobani ontdek je met hem de filmische wereld van feit en fictie. Door goed te kijken en scenes te onderzoeken, leer je we waar én hoe een documentairemaker ingrijpt om zijn verhaal te vertellen.
16:45 uur – 17:00 uur: afsluiting
17:00 uur – 18:00 uur: borrel
Locatie
We organiseren deze inspiratiemiddag in samenwerking met Netwerk Filmeducatie in Eye Filmmuseum in Amsterdam.
Deelnemers
Deze inspiratiesessie is voor docenten geschiedenis die lesgeven in de onderbouw.
Kosten
Deze inspiratiemiddag is gratis.
Wanneer je je aanmeldt en toch niet kunt deelnemen, kun je je tot en met 16 juni kostenloos afmelden. Meld je je niet af of doe je dat na 16 juni, dan zijn we genoodzaakt je een factuur te sturen van €149,- voor de gemaakte kosten.